Bekijk verschillende voorbeelden van lokale en regionale preventieakkoorden en ontdek hoe andere gemeenten, GGD (Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst)'en en partners hun lokaal gezondheidsbeleid vorm geven.
Uitgelicht
Kamper Leefstijlakkoord
In het Kamper Leefstijlakkoord komen het Preventieakkoord en Sportakkoord bij elkaar en staan alle plannen om inwoners te ondersteunen bij een gezonde leefstijl. Op basis van dit akkoord werken de gemeente, sportaanbieders, verenigingen, scholen, gezondheidsinstellingen en bedrijven samen aan zes thema’s. Dit gebeurt domeinoverstijgend en met een brede blik op gezondheid.
Aan de slag met integraal werken
Werkt u integraal? Dan werkt u samen met mensen uit verschillende organisaties en beleidsdomeinen. Uw werkwijze wordt daardoor efficiënter en effectiever en u behaalt meer gezondheidswinst onder uw inwoners. Ga ook aan de slag met integraal werken. Weet u niet precies hoe u moet beginnen? Bekijk dan de succesfactoren voor integraal werken.
Meer voorbeelden
Gezondheid & Geluk voorop in de Achterhoek
Met het regionale preventieakkoord Gezondheid & Geluk voorop in de Achterhoek werkt een netwerk van overheden, zorgaanbieders en zorgverzekeraars maar ook ondewijsinstellingen, ondernemers en maatschappelijke organisaties aan het geluk, de gezondheid en zelfredzaamheid van inwoners van de Achterhoek. Lees meer op de website van 8RHK ambassadeurs.
Staatssecretaris Blokhuis bezocht de Achterhoek en zag hoe preventie werkte in de praktijk. "We moeten kijken naar gezondheidspotentie in plaats van problemen. Preventie zou ook wettelijk verankerd moeten worden", aldus Blokhuis. Lees meer over het bezoek op de website van 8rhk ambassadeurs.
Gezond010: het akkoord van Rotterdam
Rotterdam wil een stad van voorkomen in plaats van genezen worden. Daarom hebben partners van Gezond010, de gemeente Rotterdam en tal van andere organisaties gewerkt aan Gezond010: het akkoord. Samen maken ze gezonde keuzes makkelijker, stimuleren ze gezond gedrag en bouwen ze aan een gezonde omgeving. Bekijk ook de video over het lokale preventieakkoord.
Nijmegen groen, gezond en in beweging
Gezonde inwoners in een gezonde stad. Dat is het doel van het lokaal preventieakkoord Wij zijn groen, gezond en in beweging Nijmegen van de gemeente Nijmegen, GGD (Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst) Gelderland-Zuid en Radboudumc. Zodat inwoners lekker in hun vel zitten, voldoende bewegen, gezonder eten en de gezondheidsverschillen in de stad kleiner worden. Meer informatie vindt u op de website van de initiatiefnemers.
Preventieakkoord voor de jeugd in Oestgeest
Gemeente Oegstgeest en bijna 30 organisaties in Oegstgeest ondertekenden het lokale preventieakkoord Samenwerken aan een stevige basis. In dit akkoord zijn de intenties voor betere vroegsignalering en preventie voor jeugdigen en gezinnen in Oegstgeest vastgelegd. Zo krijgen alle jeugdigen de kans om gezond en veilig op te groeien tot zelfstandige, weerbare en gezonde volwassenen. De preventieve inzet van het akkoord is positief, stimulerend en helpt opvoed- en opgroeiproblemen voorkomen.
Leefstijlakkoord Venray
In 2022 wil Venray de gemeente zijn met de gezondste jeugd en de gelukkigste senioren van Limburg. Daarnaast wil de gemeente de duurzame inzetbaarheid van werknemers van Venrayse bedrijven vergroten. Het Leefstijlakkoord Venray draagt bij aan een duurzaam fitter, gezonder en vitaler Venray. Het akkoord is een gezamenlijke inspanning van ruim tachtig organisaties, instellingen, bedrijven, verenigingen en evenementen.