Hoe behouden we een gezonde leefstijl in tijden van corona? Het nieuwe coronavirus (COVID-19) houdt Nederland in zijn greep. Mensen blijven zoveel mogelijk thuis om zo verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Thuis blijven, thuis werken en thuis lesgeven hebben een enorme impact op ons dagelijks leven. 

Leefstijladvies voor thuis

Tijdens de coronacrisis is het nog belangrijker om uw lichamelijke en mentale gezondheid  op peil te houden. Daarom ontwikkelden we verschillende leefstijladviezen voor thuis. Met deze adviezen kunnen ook professionals werkzaam bij de gemeente, GGDGemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst of in de zorg mensen helpen om thuis een gezonde leefstijl te behouden.

Wetenschappelijk onderbouwde adviezen

De leefstijladviezen voor thuis zijn ontwikkeld in samenwerking met verschillende thema-instituten, de Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding (LCILandelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding (onderdeel RIVM)) en de Wetenschappelijke Adviesraad Corona Gedragsunit van het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. De algemene maatregelen rondom bestrijding van het nieuwe coronavirus in Nederland zijn hierin leidend.

Onderzoek naar gedrag en welbevinden

Het RIVM en GGD GHORGeneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio Nederland (in samenwerking met andere GGD’en) onderzoeken het gedrag en welbevinden van Nederlanders tijdens de coronacrisis. Onderzocht wordt wat ze vinden van de gedragsmaatregelen van de overheid en hoe het fysiek, mentaal en sociaal met ze gaat. Bekijk de uitkomsten van het onderzoek.

Vragen over het coronavirus en het dagelijks leven? Bekijk dan de veelgestelde vragen op Rijksoverheid.nl.

Leefstijladviezen per thema

Mentale gezondheid

Icoon hersenen mentale gezondheid

Mentale gezondheid

Bewegen

Icoon bewegen mens

Bewegen

Voeding

Icoon voeding, groente en fruit

Voeding

Alcohol, roken en drugs

Icoon alcohol drinken

Alcohol, roken en drugs

Sociale interactie

Icoon praatwolkjes sociale interactie

Sociale interactie

Seksualiteit

Icoon hart seksualiteit

Seksualiteit

Deze adviezen zijn gepubliceerd op 16 april 2020.