Jongens staan buiten bij een fietsenrek

Vanwege het coronavirus bent u veel thuis en spendeert u veel tijd online. Er wordt meer tijd besteed aan allerlei vormen van digitaal vermaak, waaronder gamen en het streamen van video’s. Ook werken mensen veel thuis achter de computer. De lichamelijke en mentale balans kan daardoor verstoord raken. Het is dus belangrijk om nu extra aandacht te hebben voor een goede digitale balans.

 

Wissel het zitten of staan achter een scherm regelmatig af met niet-scherm activiteiten en hobby's.

Adviezen voor thuis

Onderstaande adviezen kunnen u helpen bij het vinden van een goede digitale balans.

 

1. Afwisseling is cruciaal

Wissel het zitten of staan achter een scherm regelmatig af met niet-scherm activiteiten en hobby's.

 

2. Start met beweging

Streef ernaar om elke dag 20 minuten of meer (matig intensief) te bewegen, het liefst buiten. We raden 1 uur beweging voor kinderen aan. Bewegen is gezond voor het lichaam maar ook voor je geestelijke gezondheid.

 

3. Praat erover 

Erover praten kan u op nieuwe ideeën brengen. Wat doen uw vrienden of familie om balans te houden? Welke activiteiten doen zij als ze niet achter een scherm zitten?

 

4. Stap niet over op online gokken

Bent u gewend om in een casino of speelhal  te gokken? Deze zijn nu gesloten tijdens een lockdown. Stap niet over op online gokken. Het is illegaal, je kunt makkelijk veel geld verliezen en je krijgt gewonnen geld niet altijd uitgekeerd.

  • Gokkeninfo.nl: lees meer over de risico's die gepaard gaan met online gokken

 

5.  Maak goede afspraken over gamen 

Voor kinderen en volwassenen is het door corona verleidelijk geworden om meer te gaan gamen. Gamen kan een manier zijn om online met vrienden af te spreken of om even te ontspannen. Vaak is er niks mis mee. Te veel gamen kan echter ook problemen geven, bijvoorbeeld voor je lichamelijke, sociale en mentale gezondheid. De balans kan verstoord raken.

Maak daarom goede afspraken over tijdsbesteding en afwisseling met jezelf of met je kind en houd je daaraan. Als het een keer niet lukt zorg er dan voor dat dit besproken wordt. Kijk hoe het de volgende keer beter kan.

Kijk voor meer informatie over hulp bij omgaan met gamen, gokken en digitale balans op deze sites:

  • Gameninfo.nl: tips om het gamen gezond te houden.
  • Gokkeninfo.nl: betrouwbare informatie over gokken.
  • Digitalebalans.nl: Ben jij digitaal in balans? Test het hier. Praktische tips en leuke weetjes over het houden van een gezonde digitale balans.
  • Trimbos.nl:  wat is een digitale balans?
  • ArboNed: adviezen over gezond thuiswerken.
  • Trimbos.nl: zeven adviezen aan professionals over mentale gezondheid tijdens de coronacrisis.

Voor professionals

Bovenstaande adviezen kunt u als professional, werkzaam bij de gemeente, GGDGemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst of in de zorg, gebruiken om mensen te helpen wanneer zij problemen met gokken of gamen ervaren.

 

Meer adviezen voor professionals vindt u op:

Deze leefstijladviezen zijn tot stand gekomen in samenwerking met het Trimbos-instituut, de Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding (LCILandelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding (onderdeel RIVM)) en Wetenschappelijke Adviesraad Corona Gedragsunit van het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Bij deze adviezen zijn de algemene maatregelen rondom het coronavirus in Nederland leidend. 

Vragen over het coronavirus en het dagelijks leven? Bekijk dan de veelgestelde vragen op Rijksoverheid.nl.