Door het nieuwe coronavirus (COVID-19) zijn er ook veel vragen over seks: wat kan wel en waar moet u nu extra op letten? Bekijk onderstaande adviezen over seksualiteit in tijden van corona.

Ga bewust om met lichamelijk en seksueel contact.

Adviezen voor thuis

Adviezen rondom seksualiteit voor (jong)volwassen en ouderen:

1. Door de 1,5 meter-regel kunt u alleen seks hebben met uw vaste partner

Seks met uw vaste partner kan, als u dat beiden wilt. U bent immers toch al veel dichtbij en het is praktisch onmogelijk om elkaar fysiek te ontwijken. Heb geen seks met uw partner als die is geïsoleerd vanwege (vermoedelijk) een infectie met het coronavirus. Seks met uzelf of met anderen op afstand kan wel (denk aan erotische verhalen vertellen, samen masturberen).

Kijk voor meer informatie over seks en het coronavirus op:

  • Soaaids.nl: vragen en antwoorden over het coronavirus, seks en soaSeksueel overdraagbare aandoeningen’s
  • Rutgers.nl: adviezen voor seks in coronatijd

 

2. Geen vaste partner? Maak goede afspraken en beperk het risico op het coronavirus

Het is logisch dat u als single ook lichamelijk contact wilt hebben. Het is wel extra belangrijk dat u bij intimiteit en seks het risico op het coronavirus zo klein mogelijk houdt. Bespreek samen hoe u dat het beste doet. Houdt u aan de regels rondom het nieuwe coronavirus.

Kijk voor meer informatie over seks en het coronavirus op:

  • Soaaids.nl: vragen en antwoorden over het coronavirus, seks en soa’s
  • Rutgers.nl: adviezen voor seks in coronatijd

 

3. Contact opnemen met de huisarts over soa, anticonceptie, onbedoelde zwangerschap of seksueel geweld kan altijd

Jongeren en jongvolwassenen tussen de 12 en 25 jaar kunnen kijken op www.sense.info bij vragen over seksualiteit, anticonceptie, soa of zwangerschap. Er zijn tijdelijk minder, en in sommige regio’s geen, Sense-spreekuren voor jongeren. Ook de chat en infolijn zijn soms minder bemenst. Contact opnemen met de huisarts kan altijd. 

Kijk voor meer informatie over seks op:

 

4. De pil is bij overgeven of diarree minder betrouwbaar 

Weet dat de anticonceptiepil bij overgeven en diarree minder betrouwbaar is. Het is dan raadzaam nog een keer de pil in te nemen of te overleggen met uw huisarts. Wilt u anticonceptie gaan gebruiken of wisselen van anticonceptie? Als u niet naar de huisarts kunt, kunt u ook een afspraak maken voor een telefonisch anticonceptieconsult. 

Kijk voor meer informatie over de anticonceptiepil op:

Voor professionals

De bovenstaande adviezen kunt u als professional, werkzaam bij GGDGemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst of in de zorg, ook gebruiken om mensen te helpen. 

 

Meer informatie voor professionals vindt u op:

  • Soaaids.nl: vragen en antwoorden over het coronavirus, seks en soaSeksueel overdraagbare aandoeningen’s
  • Rutgers.nl: adviezen rond seksuele gezondheid in tijden van corona

Deze leefstijladviezen zijn tot stand gekomen in samenwerking met Rutgers, Soa Aids Nederland, de Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding (LCILandelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding (onderdeel RIVM)) en de Wetenschappelijke Adviesraad Corona Gedragsunit van het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Bij deze adviezen zijn de algemene maatregelen rondom het coronavirus in Nederland leidend. 

Vragen over het coronavirus en het dagelijks leven? Bekijk dan de veelgestelde vragen op Rijksoverheid.nl.

Geactualiseerd op 17 juli 2020.