U bent hier

Voeding en werk

Omvang overgewicht en (on)gezonde voeding

Het is belangrijk om voldoende fruit, groente, vis en vezels te eten om op die manier aan de Schijf van Vijf te voldoen. Een gezond voedingspatroon is van belang om overgewicht en chronische ziekten tegen te gaan. Bijna de helft van de volwassen Nederlanders is (veel) te zwaar. Steeds meer mensen krijgen diabetes en hart- en vaatziekten als gevolg van ongezonde voedingsgewoonten.

Wat levert gezonde voeding op?

Een gezonde voeding levert voldoende voedingsstoffen en draagt bij aan het voorkomen van chronische ziekten en daardoor verzuim. Mensen met een gezond gewicht hebben minder risico op ziekten zoals diabetes, hart- en vaatziekten en psychosociale problemen. Werknemers met obesitas verzuimen aantoonbaar meer werkdagen dan werknemers met een normaal gewicht. Obese werknemers zijn zowel vaker, als langdurig ziek. Voorkómen van overgewicht kan dus bijdragen aan het voorkómen van ziekteverzuim.

Aanpak gezonde voeding op het werk

Onder werktijd zijn er meerdere, verschillende eetmomenten, zoals de lunch, iets tussendoor en traktaties van collega’s. Die momenten zijn goede aangrijpingspunten voor het stimuleren van gezonde voeding en het voorkómen van overgewicht. Interventies gericht op gezonde voeding kunnen hiervoor ingezet worden. Door het assortiment in het bedrijfsrestaurant zo samen te stellen dat de gezonde keuze de gemakkelijke keuze wordt, kan een werkgever positieve invloed hebben op het eetpatroon van zijn werknemers. Het Voedingscentrum heeft de Richtlijnen Gezondere Kantines opgesteld om kantines gezonder te maken. Deze kunnen samen met de cateraar opgepakt worden. Andere zaken die de werkgever kan inzetten zijn bijvoorbeeld groepsvoorlichting door een diëtist, voorlichtingsmateriaal en aandacht voor gezonde voeding in het personeelsblad. Daarnaast kan een persoonlijke benadering helpen werknemers gezonder te laten eten, zoals een persoonlijke voedingscheck, dieetadvies en begeleiding door een diëtist.

Onderzoek gezond bedrijfsrestaurant

De VU en Veneca ontwikkelden op grond van de Richtlijnen Gezondere Kantines een ‘gezond bedrijfsrestaurant’. De onderzoekers willen geen weerstand oproepen met de nieuwe maatregelen. Daarom kiezen ze bewust om mensen te verleiden en niet te verplichten tot de gezonde keuze door het gezonde aanbod zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Meer informatie over dit onderzoek bij 14 bedrijfskantines vind u bij Allesisgezondheid.nl.

Gezonde voeding informatie

Ook gevonden

Afdrukken:

Via printer