U bent hier

Interventies Valpreventie

Recent erkend

Valanalyse 65+, VeiligheidNL (her-erkenning, 27 september 2018)

Op zoek naar valpreventie interventies om die lokaal in te zetten? Op deze pagina vindt u een overzicht van aanbevolen interventies op dit thema, ook voor verschillende doelgroepen. Daarnaast lichten we een aantal erkende interventies uit en geven we inzicht in wat werkt bij valpreventie. Hulp nodig bij het kiezen van interventies? Bekijk dan het stappenplan interventie kiezen.

Relevante interventieoverzichten valpreventie

Ga direct naar de interventieoverzicht valpreventie. Bekijk ook het interventieoverzicht ouderen 65+ om te zien welke andere interventies, zoals beweegprogramma’s, u kunt inzetten bij deze doelgroep.

Voorbeeld: Vallen verleden tijd

Vallen is een groot probleem onder ouderen. Voor thuiswonenden ouderen is met name functionele multimodale oefentherapie effectief in het voorkomen van valincidenten. Het Vallen Verleden Tijd (VVT) programma voldoet aan deze kenmerken en bestaat uit een hindernisbaan, spelvormen en valtraining. Tijdens de hindernisbaan worden valgevaarlijke situaties uit het dagelijks leven onder veilige omstandigheden geoefend. De spelvormen bevatten oefeningen met verandering in snelheid en richting waardoor chaos gecreëerd wordt en deelnemers hun bewegingen goed moeten aanpassen op de omgeving. Omdat niet alle valpartijen voorkomen kunnen worden, worden tijdens de valtraining valtechnieken gebaseerd op oosterse vechtsporten aangeleerd om zo veilig mogelijk te leren vallen.

Voorbeeld: Zicht op evenwicht

Zicht op Evenwicht is een cursus (in twee varianten: groeps- en individuele cursus) ontwikkeld voor zelfstandig wonende ouderen die bezorgd zijn om te vallen en hierdoor activiteiten vermijden. Om de valgerelateerde eigen-effectiviteit en het gevoel van controle over vallen te vergroten en gedragsverandering te bewerkstelligen, worden tijdens de cursus de volgende vier strategieën gebruikt: leren om niet-helpende gedachten over vallen te herkennen en aan te passen, leren om realistische doelen te stellen en deze uit te voeren, ontvangen van informatie en concrete tips voor het verminderen van valrisico's en het doen van lichamelijke oefeningen (groepscursus) en oefeningen om grenzen te verleggen (individuele cursus). 

Wat werkt bij valpreventie?

Vallen is de meest voorkomende oorzaak van letsel bij ouderen. Met de juiste aanpak van Valpreventie kan het valrisico bij ouderen effectief verlaagd worden. Een valpreventie aanpak is effectief wanneer:

  • ouderen met een verhoogd valrisico worden bereikt. Dit lukt door goede casefinding van ouderen met valrisico (valgeschiedenis, valangst en loopmiddelengebruik) en screening op persoons- en omgevingsfactoren.
  • een multifactoriële aanpak van effectieve interventies worden ingezet bestaande uit: beweegprogramma’s die gericht zijn op mobiliteit, spierkracht en balans, medicatiebewaking, vitamine D-suppletie, verbeteren visus, aanpassingen in huis en in de omgeving.
  • de opzet en uitvoering in de praktijk goed is. Dit is wanneer de interventie planmatig is ontwikkeld en multidisciplinair wordt uitgevoerd.

Meer informatie over de juiste aanpak van Valpreventie vindt u bij VeiligheidNL.

Ook gevonden

Afdrukken:

Via printer