U bent hier

Nieuw in de Handreiking Gezonde Gemeente

December 2018

Actualisatie gemeentelijke regie

De gemeente voert regie over het opstellen van het gezondheidsbeleid en de uitvoering ervan, niet alleen intern maar ook extern. U vindt op de vernieuwde pagina een aantal voorbeelden en ook een videoportret van een wethouder die vertelt over de noodzaak van integraal gemeentelijk beleid rond preventie, zorg en welzijn. Bekijk de pagina gemeentelijke regie

November 2018

Nieuwe editie Rookvrij opgroeien Haarlem-Oost

Verloskundigen in Haarlem-Oost gaven bij de start van het project aan dat er nauwelijks stoppen-met-rokenaanbod is voor zwangere vrouwen, hun partners en jonge ouders met een laag inkomen. Voor deze doelgroep werd een doorlopende groepstraining stoppen-met-roken opgezet. GGD Kennemerland is sindsdien druk bezig geweest om deelnemers voor de training te werven. Hoewel er duidelijk behoefte is bij de doelgroep, is het tot op heden niet gelukt deelnemers te vinden. Lees de nieuwste editie

Oktober 2018

Interventies gezond en vitaal ouder worden

Aan het themadossier gezond en vitaal ouder worden is een nieuwe pagina toegevoegd: interventies gezond en vitaal ouder worden.

Sport en bewegen

Het leefstijlthema Sport en bewegen is geactualiseerd.

Wijk-en buurtcijfers eenzaamheid

Als onderdeel van de toolkit Eén tegen eenzaamheid van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, presenteert het RIVM kaarten en cijfers op gemeente-, wijk- en buurtniveau over verschillende vormen van eenzaamheid. Hierdoor wordt inzichtelijk in welke gebieden eenzaamheid vaker voorkomt. Naast de eenzaamheidscijfers worden er cijfers gepresenteerd van kenmerken die gerelateerd zijn aan eenzaamheid. 

September 2018

Wat werkt dossier alcoholpreventie en ouderen

Hoe kunt u als gemeente inzetten op preventie van overmatig alcoholgebruik bij 55-plussers? Wat werkt, wat werkt waarschijnlijk en wat is nog onbekend? U vindt het in het nieuwe wat werkt dossier alcoholpreventie en ouderen.

 

Wat werkt dossier ouderen en bewegen

Een groot deel van de 55-plussers beweegt te weinig, terwijl voldoende bewegen de basis is voor het behoud van fysieke capaciteiten, mobiliteit en zelfredzaamheid. Gemeenten kunnen 55-plussers direct of indirect ondersteunen bij bewegen door interventies in te zetten. Wat werkt? Hoe kunt u hier direct mee aan de slag? U leest het in het nieuwe wat werkt dossier ouderen en bewegen.

 

Nieuwe wijkinterventie: SLIMMER

Inwoners uit de gemeente Doetinchem met overgewicht en risico op diabetes hebben baat bij de interventie SLIMMER, die gebaseerd is op de bewezen effectieve SLIM-interventie. Buurtsportcoach Martine Steijvers en praktijkondersteuner Dianne Bonnenberg vertellen over de wijkgerichte, multidisciplinaire aanpak die daarvoor nodig is.

Update interventiepagina's van de themadelen

De interventiepagina's van de themadelen (alcohol, depressie, drugs, overgewicht, seksuele gezondheid, sport en bewegen, tabak, valpreventie) in de Handreiking gezonde gemeente hebben een update gehad. Naast de relevante interventieoverzichten voor het thema vindt u ook een aantal interventies uitgelicht en 'wat werkt' bij dit thema. Ook vindt u welke interventies recent erkend zijn. 

Nieuwe wijkinterventie: Diabetes challenge

Twintig weken lang wandelen met lokale zorgverleners om conditie op te bouwen voor een vierdaagse. Dat is de Diabetes Challenge, die landelijk wordt georganiseerd door de Bas van de Goor Foundation. In de Utrechtse wijk Overvecht doen ze al enkele jaren mee.

Augustus 2018

Rookvrij opgroeien Haarlem-Oost

In de nieuwste editie van de communicatiereeks Rookvrij opgroeien in Haarlem-Oost leest u over de groepstraining Samen Stoppen met Roken voor zwangere (jonge) vrouwen en jonge ouders die september 2018 in Haarlem-Oost van start gaat. 

Juli 2018

Ook gevonden

Afdrukken:

Via printer