U bent hier

Samenwerken rond seksuele gezondheid

Een integrale aanpak voor seksuele gezondheid vereist een goede samenwerking tussen meerdere partijen. Dat geldt zowel binnen als buiten het gemeentehuis. Zo bundelt u de krachten van beleidsterreinen, andere gemeenten in de regio, relevante organisaties, de zorgsector en burgers.

Direct naar:

Hoe vindt u geschikte samenwerkingspartners? En hoe houdt u ze betrokken? Kijk voor tips bij de algemene informatie over samenwerken.

Samenwerken in het kort

Regionale samenwerking

Er zijn verschillende argumenten voor regionale samenwerking:

  • De problemen in de gemeente zijn vaak onderdeel van een regionaal probleem.
  • U bundelt expertise en krachten en kunt de kwaliteit van de uitvoering verbeteren.

Regionale samenwerking vindt al plaats binnen de subsidieregeling Aanvullende Seksuele Gezondheid (Soa-poliklinieken en Sense-spreekuren).

Intersectorale samenwerking

Door seksuele gezondheidsproblemen te verbinden met andere gezondheidsthema's en beleidssectoren, behaalt u meer gezondheidswinst. Voorbeelden van thema's zijn alcoholgebruik, drugsgebruik en sport (in combinatie met weerbaarheid). Voorbeelden van relevante beleidsterreinen zijn jeugd (weerbaarheid vergroten), onderwijs (voorkomen schooluitval) en veiligheidsbeleid (criminaliteitspreventie). Lees verder over de mogelijkheden voor intersectorale samenwerking.

Samenwerkingspartners

Welke partners spelen een belangrijke rol bij de bevordering van seksuele gezondheid? Van gemeentelijke diensten tot en met burgerorganisaties: een overzicht van samenwerkingspartners helpt u op weg.

Preventie en zorg verbinden 

Professionals in de zorg- en hulpverlening hebben veel kennis van problemen en hulpvragen op het gebied van seksuele gezondheid. Hun kennis kan van belang zijn voor de beleidsformulering en biedt mogelijkheden voor preventieve activiteiten. Tegelijkertijd biedt preventie aanknopingspunten voor goede opvang, zorgverlening of verwijzing. Zorg daarom voor een goede aansluiting tussen preventie en zorg.

Voorbeeld: Preventie onbedoelde zwangerschappen door speciale begeleiding naar anticonceptie voor kwetsbare groepen.

In de gemeente Tilburg zagen hulpverleners soms met lede ogen toe hoe kwetsbare vrouwen (bijvoorbeeld omdat ze dakloos zijn, door een verslaving of een verstandelijke beperking) door gebrek aan kennis, financiële middelen of door een vast geloof in mythes geen adequate anticonceptie gebruikten en daardoor ongepland zwanger werden. ‘Als het in een bepaalde fase voor een vrouw niet handig is dat iemand zwanger is, dan loopt ook een kind risico’, geeft verpleegkundig specialist Connie Rijlaarsdam, GGD Hart voor Brabant aan. Lees meer

Ook gevonden

Afdrukken:

Via printer