U bent hier

Rookvrij opgroeien in Haarlem-Oost

Op deze pagina leest u alles over de voortgang van het project Rookvrij opgroeien in Haarlem-Oost, waarin u wordt meegenomen naar de praktijk van de gezonde wijkaanpak. Van startup tot afronding. Rookvrij opgroeien in Haarlem-Oost is een experimenteel voorbeeld van wijkgerichte gezondheidsbevordering en richt zich op het versterken van gezondheid en welzijn van bewoners in de wijk Haarlem-Oost.

Project Rookvrij opgroeien in Haarlem-Oost

In Haarlem Oost groeit bijna de helft van de kinderen op in een huishouden waarin wordt gerookt. Meeroken door kinderen is niet alleen slecht voor hun gezondheid, het verdubbelt ook de kans om zelf met roken te beginnen. Een huishouden waarin wordt gerookt, draagt zo bij aan het in stand houden van de gezondheidsachterstanden over generaties heen. De gemeente Haarlem, de GGD Kennemerland en DOCK Haarlem welzijnswerk vinden dit niet acceptabel. Samen willen zij de ongunstige wisselwerking tussen generaties in Haarlem Oost doorbreken en zetten ze samen in op een rookvrij Haarlem Oost. 

In gesprek met Lida Samson, Rookvrij-regisseur

In mei start een stoppen-met-rokencoach in Haarlem-Oost met een op maat gemaakte groepstraining voor zwangere vrouwen, hun partners en ouders van jonge kinderen. De training vindt plaats in een buurthuis in de wijk en heeft geen vaste start- en einddatum. Lida Samson vertelt: “Cursisten kunnen starten wanneer ze willen en zelf bepalen hoe lang ze ondersteuning willen krijgen. Zo maken we de drempel laag voor lage SES-rokers. De training is ook interessant voor deze doelgroep, omdat we aandacht besteden aan andere thema’s die spelen bij de deelnemers, deelnemers onderlinge steun ervaren in de groep en ze na drop-out gewoon weer kunnen starten. Daarnaast is de training gratis en dicht bij huis.”

Werving cursisten via zorgprofessionals

De werving van deelnemers loopt vooral via zorgprofessionals. Lida: “Verloskundigen, kraamhulp, huisartsen en jeugdgezondheidszorg in de wijk die cliënten willen motiveren te stoppen met roken kunnen voortaan doorverwijzen naar de groepstraining.”

Babybazaar als contactmoment

Om verder in contact te komen met de doelgroep heeft het projectteam Rookvrij opgroeien in Haarlem-Oost in maart samen met Dock Welzijnswerk Haarlem een babybazaar georganiseerd, een markt in het buurthuis met tweedehands kleding en speelgoed voor een klein prijsje. Ook was er informatie van jeugdgezondheidszorg en kraamhulp en over zorghulpmiddelen. Lida: “Bezoekers kregen een goodiebag als ze een vragenlijst invulden over hun leefsituatie, behoefte aan ondersteuning en rookgedrag. Ook liepen er twee stoppen-met-rokencoaches rond om in gesprek te gaan over roken.”

Roken geen thema 

Ongeveer 120 zwangere vrouwen bezochten de bazaar, met een vriendin, hun partner of hun moeder. Helaas lukte het de coaches niet om deelnemers te werven voor de groepstraining. Lida: “Er was maar één bezoekster die op de vragenlijst had aangegeven bezig te zijn met stoppen-met-roken tijdens de zwangerschap. Voor andere bezoekers leek dit volgens het vragenlijstonderzoek geen thema. Dat was teleurstellend, omdat dit wel de insteek was van de middag.”

Bereiken doelgroep blijft uitdaging

Lida vraagt zich af welke conclusie ze op basis van het onderzoek kan trekken: “Zijn er geen rokende (aanstaande) ouders naar de babybazaar gekomen of verzwijgen de bezoekers hun rookgewoonten? Of hebben wij in de vragenlijst de verkeerde vragen gesteld? Hoe dan ook, het bereiken van de doelgroep alleen al vereist een intensieve aanpak.

  Tips van Lida Samson

  • Een babybazaar (of vergelijkbare vrijblijvende en laagdrempelige activiteit) is een goede manier om in contact te komen met zwangere vrouwen en partners en kersverse ouders.
  • Vraag welzijnsorganisaties om hulp bij de organisatie van een bazaar. Zij kunnen bijvoorbeeld de betrokkenheid van lokale ondernemers bij het welzijnswerk versterken.
  • Gebruik verschillende kanalen om een activiteit onder de aandacht te brengen. Verspreid posters en flyers in de wijk, maak reclame via sociale media en nieuwsbrieven van scholen, kindercentra, buurthuizen.

  Juni 2018: volgende editie Rookvrij opgroeien Haarlem-Oost

  In deze editie leest u hoe het met de stoppen-met-rokencursus gaat en hoe de coaches zorgen dat mensen gemotiveerd blijven om naar de cursus te komen.

  Achtergrondinformatie Rookvrij opgroeien en de Gezonde Wijkaanpak

  Ook gevonden

  Afdrukken:

  Via printer