U bent hier

Rookvrij opgroeien in Haarlem-Oost

Op deze pagina wordt aandacht besteed aan de voortgang van het project: Rookvrij opgroeien in Haarlem-Oost. Samen met de directbetrokkenen in het project, wordt u meegenomen naar de praktijk van de gezonde wijkaanpak. Van startup tot afronding.

In gesprek met Lida Samson, Rookvrij-regisseur Haarlem-Oost

“Het begon allemaal op een bestuurlijke conferentie in januari 2016. Jur Botter, wethouder Volksgezondheid, Bert van de Velden, directeur GGD Kennemerland en Dick Jansen, directeur DOCK Haarlem welzijnswerk raakten met elkaar in gesprek over roken, één van de belangrijke thema’s op de conferentie.  Dat was dus een toevalstreffer”, vertelt Lida Samson van GGD Kennemerland over de ontstaansgeschiedenis van het project Rookvrij Opgroeien in Haarlem-Oost.

"Om het thema roken goed te belichten, gaf Pauline Dekker, longarts van het Rode Kruisziekenhuis in Beverwijk, een presentatie. Haar presentatie opende de ogen van vele aanwezigen. Dr. Dekker wist alle argumenten, die we veelal gebruiken om roken niet bespreekbaar te maken, stuk voor stuk omver te werpen. Het argument 'deze mensen hebben het al zo moeilijk, moeten we ook nog hun rokertje afpakken' is niet lang houdbaar als je weet dat één op de twee rokers aan het roken zal overlijden. En ook het argument 'roken helpt tegen de stress' heeft geen vaste bodem. Rokers creëren hun eigen stress en die is hoger dan bij niet-rokers. Een getoonde grafiek  maakte goed duidelijk dat een roker de hele dag bezig is om ontwenningsverschijnselen van de vorige sigaret te behandelen. Het feit dat een roker elk jaar ook nog eens €1.300 kwijt is aan zijn verslaving, is een sterk argument in de steun aan mensen met minder financiële draagkracht. Uiteindelijk waren dus niet zozeer de gevolgen van roken, maar deze argumenten die roken in stand houden doorslaggevend om in actie te komen”, vertelt Lida. 

De directeur van DOCK Haarlem wilde graag aan de slag met het thema roken in de wijk. Het welzijnswerk en de sociale wijkteams, waarin DOCK welzijnswerk participeert, komen in hun werk namelijk veel inwoners tegen die roken. Lida: “Toen FNO daarna met een call kwam voor het programma Gezonde Toekomst Dichterbij hebben we deze kans gegrepen. We hebben Amsterdam Medisch Centrum - Universiteit van Amsterdam (AMC - UvA) gevraagd of zij mee wilde doen en daar was zij enthousiast over.” Hiermee was het team compleet en na toekenning van de subsidie was het project een feit.

Daarmee ging de uitdaging van start om de prachtige gedachte aan een Rookvrije Wijk samen met de bewoners handen en voeten te geven. Er is alleen kans van slagen als de mensen uit de wijk zelf ermee aan de slag gaan. De professionals uit de wijk zijn enthousiast, maar zal het team erin slagen om dit enthousiasme over te brengen op de bewoners?

Lees meer over het project Rookvrij opgroeien Haarlem-Oost

September 2017: volgende editie Rookvrij opgroeien Haarlem-Oost

In deze editie meer informatie over het onderzoek en antwoord op de vraag 'Slagen professionals in de wijk erin om bewoners enthousiast te krijgen?' Lida Samson geeft een doorkijkje en daarbij komen ook de onderzoekers en betrokken projectondersteuners aan het woord.

Tips om aan de slag te gaan met de Gezonde Wijkaanpak

 

Hoe krijg je de handen op elkaar voor het project Rookvrij opgroeien? Tips van Lida Samson:

  1. Je hebt een bestuurlijke driver nodig. Lees meer over bestuurlijk draagvlak binnen de gezonde wijkaanpak.
  2. Organiseer een bestuurlijke bijeenkomst, waarbij bestuurders het over het thema gaan hebben.
  3. Nodig een (bevlogen) specialist uit op het thema.
  4. En pak, zoek, maar vooral zie de kansen om het verder te brengen.

Achtergrondinformatie Rookvrij opgroeien en de Gezonde Wijkaanpak

Ook gevonden

Afdrukken:

Via printer