Elke huisarts en praktijkondersteuner heeft te maken met praktische vragen rondom leefstijl en preventie. Waar kunnen patiënten terecht voor specifieke leefstijladviezen? Welke informatie kunt u zelf in uw praktijk gebruiken?

Op deze pagina vindt u informatie en tools voor de huisartsenpraktijk van Kenniscentrum Sport & Bewegen, PharosPharos is het expertisecentrum gezondheidsverschillen. , RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Rutgers, SoaSeksueel overdraagbare aandoeningen AidsAcquired immune deficiency syndrome (aids) Nederland, Trimbos-instituut, VeiligheidNL en het Voedingscentrum - experts op het gebied van leefstijl en preventie. Het gaat om folders, apps, toolkits, enz. over voeding, psychische gezondheid, seksuele gezondheid, middelengebruik en ongevallen voorkomen. Ook vindt u informatie speciaal voor laaggeletterde patiënten en migranten en informatie over hoe u kunt samenwerken in de wijk.

Wat

Waar

Patiëntinformatie?

Diagnostisch onderzoek bij vermeende voedselovergevoeligheid

Gratis downloadbare sheets zoals o.a. een protocol diagnostisch onderzoek, klachtenanamnese, voedingsanamnese.

Voedingscentrum.nl

Nee
Informatiefolders Allergie en dieet

Folders over o.a. koemelkallergie, glutenintolerantie, lactose-intolerantie en een allergeenvrije merkartikelenlijst.

Folders met voedingsadviezen bij diabetes type 2, verhoogd cholesterol, overgewicht, darmproblemen en natriumbeperking.
Folder over o.a. ondervoeding en kinderen op gezond gewicht.

Webshop.voedingscentrum.nl/allergie-dieet

 

Webshop.voedingscentrum.nl/gewicht-afvallen

Ja
Richtlijnen Voedselkeuze

O.a. Richtlijnen Schijf van Vijf, inclusief aanbevolen dagelijkse hoeveelheden en Richtlijnen Gezond voeding van de Gezondheidsraad.

Voedingscentrum.nl/professionals/schijf-van-vijf/naslag-richtlijnen-schijf-van-vijf

Nee
Vitamine D-toolkit

Praktische materialen, achtergrondinformatie en hulp bij voorlichting rondom voedingsnormen en suppletie-adviezen voor vitamine D. Inclusief publieksinformatie.

Voedingscentrum.nl/professionals/vitamines-en-supplementen/Toolkit-Vitamine-D Nee (wel verwijzing naar consumenteninformatie)
Tools voor consumenten

Handige (gratis) tools waarmee u patiënten helpt zich bewust te worden van productkeuze en gewicht.

  • BMI-meter (met BMIBody Mass Index. De BMI is een index die de verhouding tussen lengte en gewicht bij een persoon weergeeft. De BMI wordt veel gebruikt om een indicatie te krijgen of er sprake is van overgewicht of ondergewicht.-waarde)
  • Caloriechecker (voedingswaarde per product)
  • Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheden per productgroep in Schijf van Vijf.
  • Mijn Eet-update (in kleine stappen eetpatroon verbeteren)
  • MijnVoedingscentrum (verzameling tools zoals eetdagboek)
Voedingscentrum.nl Ja
Boeken voor consumenten

Diverse boeken over o.a. gewicht en allergieën.

Webshop.voedingscentrum.nl Ja
Overzicht online interventies

In dit overzicht vindt u landelijk beschikbare online interventies voor voeding en bewegen. Hiermee kunt u patiënten die aan hun leefstijl willen werken verwijzen naar een appapplication (app) Application is een kant en klaar programma waarmee digitale apparatuur bepaalde functies kan vervullen. of naar een programma of cursus op internet.

Loketgezondleven.nl Ja 

Wat

Waar

Patiënteninformatie?

NHGNederlands huisartsengenootschap-Zorgmodule Leefstijl Bewegen

NHG-Zorgmodule die huisartsen en POHPraktijkondersteuner Huisartsen ’ers richtlijnen biedt voor advisering en begeleiding van patiënten rond bewegen. Het zorgpad en de taakverdeling binnen de eerstelijnszorg komen aan bod.  

Nhg.org Nee
Ik wil gezond bewegen op Thuisarts.nl

Publieksinformatie over bewegen.

Thuisarts.nl Ja
Overzicht online interventies

In dit overzicht vindt u landelijk beschikbare online interventies voor bewegen. Hiermee kunt u patiënten die aan hun leefstijl willen werken verwijzen naar een appapplication (app) Application is een kant en klaar programma waarmee digitale apparatuur bepaalde functies kan vervullen. of naar een programma of cursus op internet.

Loketgezondleven.nl Ja
Sporten en bewegen met een chronische aandoening

Sportzorg.nl biedt mensen met een chronische aandoening, zoals astma, COPDchronische bronchitis en longemfyseem , beroerte, dementie, kanker, informatie hoe zij het beste kunt sporten en bewegen.

Sportzorg.nl Ja
Tips over samenwerking met sport- en beweegaanbieders

Factsheet met tien tips voor zorgverleners over samenwerking met sport- en beweegaanbieders. Gebaseerd op kennis en ervaring van onder andere huisartsen, praktijkondersteuners en fysiotherapeuten.

Kennisbanksportenbewegen.nl Nee
Wat werkt bij samenwerking?

Brochure over de werkzame principes voor lokale samenwerking tussen zorg, sport en bewegen. Gericht op verbeteren doorstroom van zorg naar regulier sport- en beweegaanbod.  

Kennisbanksportenbewegen.nl Nee
Goede voorbeelden van verbinden sport, bewegen en zorg

Inspirerende voorbeelden van de samenwerking tussen zorg, sport en bewegen op een rij.

Allesoversport.nl Nee
Mentaalvitaal.nl

Mentaal Vitaal is er voor iedereen die meer wil weten over mentale gezondheid en er zelf mee aan de slag wil. De website bevat informatie, mentale fitness tips & oefeningen, online cursussen & therapie en verwijzing naar hulp. 

Mentaalvitaal.nl Ja
Richtlijnen

Multidisciplinaire ggzGeestelijke gezondheidszorg-richtlijnen.

U kunt samenvattingskaarten bestellen van de richtlijn voor schizofrenie, posttraumatische stressstoornis, paniekstoornis en depressie

Ggzrichtlijnen.nl

Samenvattingskaarten 
Trimbos.nl/webwinkel

Nee
Welzijn op recept

Aanpak die mensen met klachten en hier geen medische of psychologische behandeling voor nodig hebben, ondersteunen in het behouden en verbeteren van gezondheid en welzijn. Een zorgverlener in de huisartsvoorziening verwijst naar welzijnsactiviteiten zoals bewegen, zingeving of creatieve activiteiten.

Download handleiding

Trimbos.nl/webwinkel

Nee
Klachtgerichte mini interventies

Korte interventies die zich richten op veelvoorkomende klachten bij patiënten. Beter slapen, minder piekeren, minder stress. Met een training voor POHPraktijkondersteuner Huisartsen -GGZGeestelijke gezondheidszorg.

Trimbos.nl/webwinkel Nee
Online cursus Signaleren depressie

In zes korte lessen leert u de kennis en vaardigheden die nodig zijn om depressieve klachten bij patiënten te herkennen en adequate actie te ondernemen. Geschikt voor POH-GGZ.

Trimbos.nl/trainingen Nee
Overzicht online interventies

In dit overzicht vindt u landelijk beschikbare online interventies voor depressieklachten. Hiermee kunt u patiënten die aan hun leefstijl willen werken verwijzen naar een appapplication (app) Application is een kant en klaar programma waarmee digitale apparatuur bepaalde functies kan vervullen. of naar een programma of cursus op internet.

Loketgezondleven.nl Ja

Wat

Waar

Patiëntinformatie?

Seksindepraktijk.nl

Website voor zorgprofessionals, onder andere huisartsen en praktijkondersteuners, over seksuele gezondheid. Met tips, informatie, materialen en handige links om seksualiteit en seksuele klachten of problemen, anticonceptie en onbedoelde zwangerschap bespreekbaar te maken. Gebaseerd op onderzoek en praktijkervaringen (in samenwerking met de SeksHAG).   

Seksindepraktijk.nl Nee
Toolkit bij NHGNederlands huisartsengenootschap Standaard Seksuele klachten

Bevat:

  • Gratis e-PIN Seksuele klachten (e-learning; geaccrediteerd).
  • StiP-cursus Bespreken seksuele klachten in de spreekkamer (geaccrediteerd).   
  • Instructiefilms over seksualiteit bespreekbaar maken en omgaan met diversiteit.
  • Informatie en filmpjes voor patiënten over seksuele klachten.
Seksindepraktijk.nl Ja
Soaaids.nl voor doktersassistenten en praktijkondersteuners

Website over soaSeksueel overdraagbare aandoeningen en seksuele gezondheid. Met voorbeeldfilms, richtlijnen, e-learning modules en trainingsaanbod. En informatie over seks/soa netwerk voor doktersassistentes, partnerwaarschuwing.

Soaaids.nl Nee
Soaaids.nl voor huisartsen

Website over soa en seksuele gezondheid. Bevat richtlijnen, e-learning modules, voorbeeldfilmpjes over consult en testafname, soa en hivhumaan immunodeficiëntievirus cijfers, PrEP, informatie over partnerwaarschuwing en verdiepende informatie.

Soaaids.nl Nee
seksHAG (Huisarts Advies Groep Seksuele Gezondheid)

NHG-expertgroep soa, hiv en seksualiteit ondersteunt professionals in de huisartsenpraktijk in de zorg voor patiënten met vragen of problemen rond seksuele gezondheid. 

Sekshag.nhg.org Nee
HAweb-dossier soa en seksualiteit

Zet links naar kennis en materialen overzichtelijk op een rij. Denk aan richtlijnen (zoals NHG-standaarden), tools (instructiefilmpjes etc.), voorlichtingsmaterialen (bijvoorbeeld op Thuisarts.nl) en scholing.

Haweb.nl Nee
Seksoa magazine

Online magazine over soa, hiv en seksuele gezondheid. Met aandacht voor medische onderwerpen, ervaringsverhalen, onderzoek en praktische handreikingen.

Soaaids.nl Nee
Publieksbrochures over seksuele klachten

Handig voor huisartsen en praktijkondersteuners bij de start van een gesprek.

Seksindepraktijk.nl Ja
Informatiebrochures over soa en hiv

Voor professionals en algemeen publiek.

Webshop.soaaids.nl Ja
Koffer Anticonceptie voor jou

Voor iedereen die anticonceptie voorschrijft, aan counseling doet of voorlichting wil geven over anticonceptie.

Seksindepraktijk.nl Ja
Anticonceptievoorjou.nl

Website met uitleg over anticonceptie, waar u meiden naar kunt verwijzen. Zij kunnen een online test doen om te kijken welk anticonceptiemiddel bij hun persoonlijke situatie, wensen en overtuigingen past.

Anticonceptievoorjou.nl Ja 
Seksualiteit.nl/Sense.info

Publiekswebsites waar u volwassenen (seksualiteit.nl) en jongeren (sense.info) naar kunt verwijzen voor informatie over seksualiteit en seksuele problemen zoals soa hiv, zwangerschap en anticonceptie, seksuele dwang en pijn bij het vrijen. Ook handig om zelf snel even wat op te zoeken.

Seksualiteit.nl (volwassenen)

Sense.info (jongeren)

Ja
Thuisarts.nl/soa

Publieksinformatie over soa, testen en partnerwaarschuwing.

Thuisarts.nl Ja
Begrijpjelichaam.nl

Website en downloadbare voorlichtingsmap met eenvoudige beelden en teksten voor laaggeletterden over seksualiteit en voortplanting, het lichaam, puberteit, zwangerschap, bevalling, miskraam en overgang.

Begrijpjelichaam.nl Nee
Zanzu.nl

Website voor niet-Nederlandstaligen met cultuur-neutrale en betrouwbare informatie over seksualiteit, het lichaam, voortplanting, geboorteregeling, zwangerschap, soa hiv, etc. In 14 geschreven en gesproken talen.

Zanzu.nl Ja
Publiekssites over soa voor doelgroepen

Met informatie over soa, testen en partnerwaarschuwing voor doelgroepen: algemeen publiek, jongeren, sekswerkers, migranten, mannen die seks hebben met mannen.

Soaaids.nl (algemeen publiek)
Sense.info (jongeren)
Prostitutie.nl
Mantotman.nl (met online Testlab)
Ja
Partnerwaarschuwing.nl

Online applicatie die patiënten met een soa ondersteunt bij het waarschuwen van partners.

Partnerwaarschuwing.nl Ja

Wat

Waar

Patiëntinformatie

Websites

Publieksites met algemene kennis over alcohol, tabak, drugs. Rokeninfo.nl heeft specifieke ingang voor professionals

Alcoholinfo.nl

Drugsinfo.nl

Rokeninfo.nl

Ja
Alcohol-, roken- en drugsinfolijn

Informatielijnen voor algemeen publiek maar ook voor professionals. Voor informatie over middelengebruik. 

Alcoholinfo.nl

Drugsinfo.nl

Rokeninfo.nl

Ja
Richtlijnen

Multidisciplinaire ggzGeestelijke gezondheidszorg-richtlijnen. 

Ggzrichtlijnen.nl Nee
Publieksfolders

Voorlichtingsinformatie over alcohol en drugs, bijvoorbeeld voor het folderrek. 

Trimbos.nl/webwinkel Ja
Wachtkamervideo roken & zwangerschap

Een geluidloze wachtkamervideo waarmee u het onderwerp roken op een positieve manier kunt introduceren. 

Rokeninfo.nl Ja
Overzicht online interventies

In dit overzicht vindt u landelijk beschikbare online interventies voor roken en alcohol. Hiermee kunt u patiënten die aan hun leefstijl willen werken verwijzen naar een appapplication (app) Application is een kant en klaar programma waarmee digitale apparatuur bepaalde functies kan vervullen. of naar een programma of cursus op internet.

Loketgezondleven.nl Ja

Wat

Waar

Patiëntinformatie

Website over sportblessurepreventie

Deze site biedt tips en filmpjes over het voorkomen van blessures en een test voor persoonlijk advies.

Voorkomblessures.nl Ja
Gifwijzer

Informatie over het voorkomen van en wat te doen bij vergiftiging. Te bestellen in papiervorm (voor bv in de wachtkamer) en als appapplication (app) Application is een kant en klaar programma waarmee digitale apparatuur bepaalde functies kan vervullen. te downloaden.

Gifwijzer.nl Ja
Screeningstool valanalyse

Een tool voor 65-plussers waarmee u het valrisico kunt testen. Bestelbaar of gratis te downloaden.

Veiligheid.nl/valpreventie Nee
Training Otago instructeur

Oefenprogramma voor ouderen om valongevallen te voorkomen.

Veiligheid.nl/valpreventie Nee

Wat

Waar

Patiëntinformatie

Website Huisarts-migrant.nl

Huisartsen en andere zorgverleners vinden op deze site antwoord op vragen rond zorg en gezondheid voor migranten, vluchtelingen en patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden.

Huisarts-migrant.nl Nee
Begrijp je lichaam

Website en downloadbare voorlichtingsmap met eenvoudige afbeeldingen en teksten over het menselijk lichaam en veelvoorkomende klachten als astma, hart- en vaatziekten.

Begrijpjelichaam.nl

Download Pdf-versie Begrijp je lichaam (gratis)

Nee
Onzichtbare pijn

Adviezen voor de implementatie van de NHGNederlands huisartsengenootschap-Standaard SOLK (somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten) bij patiënten met een migrantenachtergrond. Met o.a. adviezen, tips en voorbeeldzinnen gericht op het uitvragen van psychosociale factoren, het uitleggen van SOLK en het verwijzen naar andere zorgverleners.

Gratis te downloaden en bestelbaar in hardcopy via Pharos.nl (webshop) Nee
Kleurrijk spiegelen in de eerste lijn

Folder over een spiegelbijeenkomst houden met allochtone zorggebruikers. Een methode waarmee u meer zicht krijgt op de ervaringen en belevingswereld van patiënten.

Pharos.nl (webshop) Nee
Het Culturele Interview

Een laagdrempelig, praktijkondersteunend boek bedoeld voor een brede groep hulpverleners die binnen en buiten de gezondheidszorg in gesprek willen over cultuur en context van hulpvrager.

Cultureel interview: Deel 1- Praktijkervaringen (Pharos.nl webshop)

Cultureel interview: Deel 2 - Beschouwingen (Pharos.nl webshop)

Nee
Effectief communiceren met laaggeletterden

Een incompanytraining waarin u leert met uw vragen, informatie en adviezen beter aan te sluiten op het scholingsniveau en het niveau Nederlands van de patiënt.

Pharos.nl Nee
Zorg in eigen hand

Incompanytraining coachende vaardigheden bij laaggeletterden met een chronische aandoening. U leert uw patiënt te motiveren en te begeleiden tot betere zelfzorg.

Pharos.nl Nee
Zorg voor laaggeletterden, migranten en sociaal kwetsbaren in de huisartsenpraktijk

Publicatie van NHG en PharosPharos is het expertisecentrum gezondheidsverschillen. met wetenschappelijke kennis en praktische informatie (tips voor in de spreekkamer, voorlichtingsmaterialen en praktijkvoorbeelden).

Nhg.org (winkel) Nee
Factsheets

Factsheets over onder andere dementie en migranten, migrantenmantelzorgers en kanker en migranten.

Pharos.nl (factsheets) Nee
Handreiking palliatieve zorg bij migranten

Voor artsen en verpleegkundigen die te maken hebben met palliatieve zorg aan mensen met een niet-westerse achtergrond.

Download Handreiking Nee

Wat

Waar

Patiëntinformatie

Handreiking Gezonde Gemeente

Informatie over het samenwerken met de eerstelijnszorg. Met name over het proces, hoe, tips etc. rondom het verbinden van preventie en curatie. U vindt er ook voorbeelden van samenwerken in de eerstelijnszorg. 

Loketgezondleven.nl Nee
Materialen

Overzicht met materialen over samenwerking met de eerstelijnszorg, met onder andere stappenplannen, checklists en handreikingen. 

Loketgezondleven.nl Nee 
Infographic Gezonde Wijkaanpak

In de infographic Gezonde Wijkaanpak ziet u de belangrijkste onderdelen van de Gezonde Wijkaanpak. Deze tool ondersteunt bij het gesprek met partners en bewoners, biedt inzicht waar u zich in het proces bevindt, wat wel en wat nog niet is gerealiseerd en waar u met elkaar nog op in kan zetten.

Loketgezondleven.nl Nee