U bent hier

Praktische preventie- en leefstijltools voor de huisartsenpraktijk

Elke huisarts en praktijkondersteuner heeft te maken met praktische vragen rondom leefstijl en preventie. Waar kunnen patiënten terecht voor specifieke leefstijladviezen? Welke informatie kunt u zelf in uw praktijk gebruiken?

Op deze pagina vindt u informatie en tools voor de huisartsenpraktijk van Kenniscentrum Sport, Pharos, RIVM Centrum Gezond Leven, Rutgers, Soa Aids Nederland, Trimbos-instituut, VeiligheidNL en het Voedingscentrum - experts op het gebied van leefstijl en preventie. Het gaat om folders, apps, toolkits, enz. over voeding, psychische gezondheid, seksuele gezondheid, middelengebruik en ongevallen voorkomen. Ook vindt u informatie speciaal voor laaggeletterde patiënten en migranten en informatie over hoe u kunt samenwerken in de wijk.

Wat

Waar

Patiëntinformatie?

Diagnostisch onderzoek bij vermeende voedselovergevoeligheid

Gratis downloadbare sheets zoals o.a. een protocol diagnostisch onderzoek, klachtenanamnese, voedingsanamnese.

Nee

Informatiefolders Allergie en dieet

Folders over o.a. koemelkallergie, glutenintolerantie, lactose-intolerantie en een allergeenvrije merkartikelenlijst.

Folders met voedingsadviezen bij diabetes type 2, verhoogd cholesterol, overgewicht, darmproblemen en natriumbeperking.
Folder over o.a. ondervoeding en kinderen op gezond gewicht.

Webshop.voedingscentrum.nl/allergie-dieet

 

Webshop.voedingscentrum.nl/gewicht-afvallen

Ja

Richtlijnen Voedselkeuze

O.a. Richtlijnen Schijf van Vijf, inclusief aanbevolen dagelijkse hoeveelheden en Richtlijnen Gezond voeding van de Gezondheidsraad.

Nee

Vitamine D-toolkit

Praktische materialen, achtergrondinformatie en hulp bij voorlichting rondom voedingsnormen en suppletie-adviezen voor vitamine D. Inclusief publieksinformatie.

Voedingscentrum.nl/professionals/vitamines-en-supplementen/Toolkit-Vitamine-D Nee (wel verwijzing naar consumenteninformatie)

Tools voor consumenten

Handige (gratis) tools waarmee u patiënten helpt zich bewust te worden van productkeuze en gewicht.

Voedingscentrum.nl Ja

Boeken voor consumenten

Diverse boeken over o.a. gewicht en allergieën.

Webshop.voedingscentrum.nl Ja

Overzicht online interventies

In dit overzicht vindt u landelijk beschikbare online interventies voor voeding en bewegen. Hiermee kunt u patiënten die aan hun leefstijl willen werken verwijzen naar een app of naar een programma of cursus op internet.

Loketgezondleven.nl Ja 

Wat

Waar

Patiënteninformatie?

NHG-Zorgmodule Leefstijl Bewegen

NHG-Zorgmodule die huisartsen en POH’ers richtlijnen biedt voor advisering en begeleiding van patiënten rond bewegen. Het zorgpad en de taakverdeling binnen de eerstelijnszorg komen aan bod.  

Nhg.org Nee

Ik wil gezond bewegen op Thuisarts.nl

Publieksinformatie over bewegen.

Thuisarts.nl Ja

Overzicht online interventies

In dit overzicht vindt u landelijk beschikbare online interventies voor bewegen. Hiermee kunt u patiënten die aan hun leefstijl willen werken verwijzen naar een app of naar een programma of cursus op internet.

Loketgezondleven.nl Ja

Sporten en bewegen met een chronische aandoening

Sportzorg.nl biedt mensen met een chronische aandoening, zoals astma, COPD, beroerte, dementie, kanker, informatie hoe zij het beste kunt sporten en bewegen.

Sportzorg.nl Ja

Tips over samenwerking met sport- en beweegaanbieders

Factsheet met tien tips voor zorgverleners over samenwerking met sport- en beweegaanbieders. Gebaseerd op kennis en ervaring van onder andere huisartsen, praktijkondersteuners en fysiotherapeuten.

Kennisbanksportenbewegen.nl Nee

Wat werkt bij samenwerking?

Brochure over de werkzame principes voor lokale samenwerking tussen zorg, sport en bewegen. Gericht op verbeteren doorstroom van zorg naar regulier sport- en beweegaanbod.  

Kennisbanksportenbewegen.nl Nee

Goede voorbeelden van verbinden sport, bewegen en zorg

Inspirerende voorbeelden van de samenwerking tussen zorg, sport en bewegen op een rij.

Allesoversport.nl Nee

Wat

Waar

Patiëntinformatie

Mentaalvitaal.nl

Mentaal Vitaal is er voor iedereen die meer wil weten over mentale gezondheid en er zelf mee aan de slag wil. De website bevat informatie, mentale fitness tips & oefeningen, online cursussen & therapie en verwijzing naar hulp. 

Mentaalvitaal.nl Ja

Richtlijnen

Multidisciplinaire ggz-richtlijnen.

U kunt samenvattingskaarten bestellen van de richtlijn voor schizofrenie, posttraumatische stressstoornis, paniekstoornis en depressie

Ggzrichtlijnen.nl  

Samenvattingskaarten 
Trimbos.nl/webwinkel

Nee

Welzijn op recept

Aanpak die mensen met klachten en hier geen medische of psychologische behandeling voor nodig hebben, ondersteunen in het behouden en verbeteren van gezondheid en welzijn. Een zorgverlener in de huisartsvoorziening verwijst naar welzijnsactiviteiten zoals bewegen, zingeving of creatieve activiteiten.

Download handleiding

Trimbos.nl/webwinkel

Nee

Klachtgerichte mini interventies

Korte interventies die zich richten op veelvoorkomende klachten bij patiënten. Beter slapen, minder piekeren, minder stress. Met een training voor POH-GGZ.

Trimbos.nl/webwinkel Nee

Online cursus Signaleren depressie

In zes korte lessen leert u de kennis en vaardigheden die nodig zijn om depressieve klachten bij patiënten te herkennen en adequate actie te ondernemen. Geschikt voor POH-GGZ.

Trimbos.nl/trainingen Nee

Collaborative stepped care in de huisartsenpraktijk

Methode voor behandeling van angst en depressie in de huisartsenpraktijk. In een training leert u hoe u in een team van huisarts, POH-GGZ en psychiater samenwerkt in de zorg voor depressie en angst.

Trimbos.nl/trainingen Nee

Leergang psychische hulpverlening in de basis GGZ

Deelnemers krijgen inzicht, kennis en vaardigheden over hoe men de zorg optimaal kan regelen. De leergang is gebaseerd op de ‘Handleiding bouwstenen zorgpaden basis-ggz’.  

Trimbos.nl/trainingen Nee

Overzicht online interventies

In dit overzicht vindt u landelijk beschikbare online interventies voor depressieklachten. Hiermee kunt u patiënten die aan hun leefstijl willen werken verwijzen naar een app of naar een programma of cursus op internet.

Loketgezondleven.nl Ja
Wat Waar Patiëntinformatie?
Seksindepraktijk.nl

Website voor zorgprofessionals, onder andere huisartsen en praktijkondersteuners, over seksuele gezondheid. Met tips, informatie, materialen en handige links om seksualiteit en seksuele klachten of problemen, anticonceptie en onbedoelde zwangerschap bespreekbaar te maken. Gebaseerd op onderzoek en praktijkervaringen (in samenwerking met de SeksHAG).   

Seksindepraktijk.nl Nee
Toolkit bij NHG Standaard Seksuele klachten

Bevat:

  • Gratis e-PIN Seksuele klachten (e-learning; geaccrediteerd).
  • StiP-cursus Bespreken seksuele klachten in de spreekkamer (geaccrediteerd).   
  • Instructiefilms over seksualiteit bespreekbaar maken en omgaan met diversiteit.
  • Informatie en filmpjes voor patiënten over seksuele klachten.
Seksindepraktijk.nl Ja
Soaaids.nl voor doktersassistenten en praktijkondersteuners

Website over soa en seksuele gezondheid. Met voorbeeldfilms, richtlijnen, e-learning modules en trainingsaanbod. En informatie over seks/soa netwerk voor doktersassistentes, partnerwaarschuwing.

Soaaids.nl Nee
Soaaids.nl voor huisartsen

Website over soa en seksuele gezondheid. Bevat richtlijnen, e-learning modules, voorbeeldfilmpjes over consult en testafname, soa en hiv cijfers, PrEP, informatie over partnerwaarschuwing en verdiepende informatie.

Soaaids.nl Nee
seksHAG (Huisarts Advies Groep Seksuele Gezondheid)

NHG-expertgroep soa, hiv en seksualiteit ondersteunt professionals in de huisartsenpraktijk in de zorg voor patiënten met vragen of problemen rond seksuele gezondheid. 

Sekshag.nhg.org Nee
HAweb-dossier soa en seksualiteit

Zet links naar kennis en materialen overzichtelijk op een rij. Denk aan richtlijnen (zoals NHG-standaarden), tools (instructiefilmpjes etc.), voorlichtingsmaterialen (bijvoorbeeld op Thuisarts.nl) en scholing.

Haweb.nl Nee
Seksoa magazine

Online magazine over soa, hiv en seksuele gezondheid. Met aandacht voor medische onderwerpen, ervaringsverhalen, onderzoek en praktische handreikingen.

Soaaids.nl Nee
Publieksbrochures over seksuele klachten

Handig voor huisartsen en praktijkondersteuners bij de start van een gesprek.

Seksindepraktijk.nl Ja
Informatiebrochures over soa en hiv

Voor professionals en algemeen publiek.

Webshop.soaaids.nl Ja
Koffer Anticonceptie voor jou

Voor iedereen die anticonceptie voorschrijft, aan counseling doet of voorlichting wil geven over anticonceptie.

Seksindepraktijk.nl Ja
Anticonceptievoorjou.nl

Website met uitleg over anticonceptie, waar u meiden naar kunt verwijzen. Zij kunnen een online test doen om te kijken welk anticonceptiemiddel bij hun persoonlijke situatie, wensen en overtuigingen past.

Anticonceptievoorjou.nl Ja 
Seksualiteit.nl/Sense.info

Publiekswebsites waar u volwassenen (seksualiteit.nl) en jongeren (sense.info) naar kunt verwijzen voor informatie over seksualiteit en seksuele problemen zoals soa hiv, zwangerschap en anticonceptie, seksuele dwang en pijn bij het vrijen. Ook handig om zelf snel even wat op te zoeken.

Seksualiteit.nl (volwassenen)

Sense.info (jongeren)

Ja
Thuisarts.nl/soa

Publieksinformatie over soa, testen en partnerwaarschuwing.

Thuisarts.nl Ja
Begrijpjelichaam.nl

Website en downloadbare voorlichtingsmap met eenvoudige beelden en teksten voor laaggeletterden over seksualiteit en voortplanting, het lichaam, puberteit, zwangerschap, bevalling, miskraam en overgang.

Begrijpjelichaam.nl Nee
Zanzu.nl

Website voor niet-Nederlandstaligen met cultuur-neutrale en betrouwbare informatie over seksualiteit, het lichaam, voortplanting, geboorteregeling, zwangerschap, soa hiv, etc. In 14 geschreven en gesproken talen.

Zanzu.nl Ja
Publiekssites over soa voor doelgroepen

Met informatie over soa, testen en partnerwaarschuwing voor doelgroepen: algemeen publiek, jongeren, sekswerkers, migranten, mannen die seks hebben met mannen.

Soaaids.nl (algemeen publiek)
Sense.info (jongeren) 
Prostitutie.nl
Mantotman.nl (met online Testlab)
Ja
Partnerwaarschuwing.nl

Online applicatie die patiënten met een soa ondersteunt bij het waarschuwen van partners.

Partnerwaarschuwing.nl Ja

Wat

Waar

Patiëntinformatie

Websites

Publieksites met algemene kennis over alcohol, tabak, drugs. Rokeninfo.nl heeft specifieke ingang voor professionals

Alcoholinfo.nl

Drugsinfo.nl

Rokeninfo.nl

Ja

Alcohol-, roken- en drugsinfolijn

Informatielijnen voor algemeen publiek maar ook voor professionals. Voor informatie over middelengebruik. 

Alcoholinfo.nl

Drugsinfo.nl

Rokeninfo.nl

Ja

Richtlijnen

Multidisciplinaire ggz-richtlijnen. 

Ggzrichtlijnen.nl  Nee

Publieksfolders

Voorlichtingsinformatie over alcohol en drugs, bijvoorbeeld voor het folderrek. 

Trimbos.nl/webwinkel Ja

Wachtkamervideo roken & zwangerschap

Een geluidloze wachtkamervideo waarmee u het onderwerp roken op een positieve manier kunt introduceren. 

Rokeninfo.nl Ja

Overzicht online interventies

In dit overzicht vindt u landelijk beschikbare online interventies voor roken en alcohol. Hiermee kunt u patiënten die aan hun leefstijl willen werken verwijzen naar een app of naar een programma of cursus op internet.

Loketgezondleven.nl Ja

Wat

Waar

Patiëntinformatie

Website over sportblessurepreventie

Deze site biedt tips en filmpjes over het voorkomen van blessures en een test voor persoonlijk advies.

Voorkomblessures.nl Ja

Veilig Groot Worden app

Gratis app met kennis voor ouders over het kindveilig maken van je huis.

App Veilig Groot Worden te downloaden in iTunes Store  en Google Play. Ja

Gifwijzer

Informatie over het voorkomen van en wat te doen bij vergiftiging. Te bestellen in papiervorm (voor bv in de wachtkamer) en als app te downloaden.

Gifwijzer.nl Ja

Screeningstool valanalyse

Een tool voor 65-plussers waarmee u het valrisico kunt testen. Bestelbaar of gratis te downloaden.

Veiligheid.nl/valpreventie Nee

Training Otago instructeur

Oefenprogramma voor ouderen om valongevallen te voorkomen.

Veiligheid.nl/valpreventie Nee
Wat Waar Patiëntinformatie
Website Huisarts-migrant.nl

Huisartsen en andere zorgverleners vinden op deze site antwoord op vragen rond zorg en gezondheid voor migranten, vluchtelingen en patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden.

Huisarts-migrant.nl Nee
Begrijp je lichaam

Website en downloadbare voorlichtingsmap met eenvoudige afbeeldingen en teksten over het menselijk lichaam en veelvoorkomende klachten als astma, hart- en vaatziekten.

Begrijpjelichaam.nl

Download Pdf-versie Begrijp je lichaam (gratis)

Nee
Onzichtbare pijn

Adviezen voor de implementatie van de NHG-Standaard SOLK (somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten) bij patiënten met een migrantenachtergrond. Met o.a. adviezen, tips en voorbeeldzinnen gericht op het uitvragen van psychosociale factoren, het uitleggen van SOLK en het verwijzen naar andere zorgverleners.

Gratis te downloaden en bestelbaar in hardcopy via Pharos.nl (webshop) Nee
Kleurrijk spiegelen in de eerste lijn

Folder over een spiegelbijeenkomst houden met allochtone zorggebruikers. Een methode waarmee u meer zicht krijgt op de ervaringen en belevingswereld van patiënten.

Pharos.nl (webshop) Nee
Het Culturele Interview

Een laagdrempelig, praktijkondersteunend boek bedoeld voor een brede groep hulpverleners die binnen en buiten de gezondheidszorg in gesprek willen over cultuur en context van hulpvrager.

Pharos.nl (webshop)

Vragenlijst lang POH-GGZ

Vragenlijst kort POH-GGZ

Nee
Effectief communiceren met laaggeletterden

Een incompanytraining waarin u leert met uw vragen, informatie en adviezen beter aan te sluiten op het scholingsniveau en het niveau Nederlands van de patiënt.

Pharos.nl Nee
Zorg in eigen hand

Incompanytraining coachende vaardigheden bij laaggeletterden met een chronische aandoening. U leert uw patiënt te motiveren en te begeleiden tot betere zelfzorg.

Pharos.nl Nee
Zorg voor laaggeletterden, migranten en sociaal kwetsbaren in de huisartsenpraktijk

Publicatie van NHG en Pharos met wetenschappelijke kennis en praktische informatie (tips voor in de spreekkamer, voorlichtingsmaterialen en praktijkvoorbeelden).

Nhg.org (winkel) Nee
Factsheets

Factsheets over onder andere dementie en migranten, migrantenmantelzorgers en kanker en migranten.

Pharos.nl (factsheets) Nee
Handreiking palliatieve zorg bij migranten

Voor artsen en verpleegkundigen die te maken hebben met palliatieve zorg aan mensen met een niet-westerse achtergrond.

Download Handreiking Nee

Wat

Waar

Patiëntinformatie

Handreiking Gezonde Gemeente

Informatie over het samenwerken met de eerstelijnszorg. Met name over het proces, hoe, tips etc. rondom het verbinden van preventie en curatie. U vindt er ook voorbeelden van samenwerken in de eerstelijnszorg. 

Loketgezondleven.nl Nee

Materialen

Overzicht met materialen over samenwerking met de eerstelijnszorg, met onder andere stappenplannen, checklists en handreikingen. 

Loketgezondleven.nl Nee 

Infographic Gezonde Wijkaanpak

In de infographic Gezonde Wijkaanpak ziet u de belangrijkste onderdelen van de Gezonde Wijkaanpak. Deze tool ondersteunt bij het gesprek met partners en bewoners, biedt inzicht waar u zich in het proces bevindt, wat wel en wat nog niet is gerealiseerd en waar u met elkaar nog op in kan zetten.

Loketgezondleven.nl Nee

Ook gevonden

Afdrukken:

Via printer