‘Tijdens een wandeling raak je pas echt in gesprek’

Twintig weken lang wandelen met lokale zorgverleners om conditie op te bouwen voor een vierdaagse. Dat is de Diabetes Challenge, die landelijk wordt georganiseerd door de Bas van de Goor Foundation.

In de Utrechtse wijk Overvecht doen ze al enkele jaren mee, vertellen beweegmakelaar Halima El Ghamarti en praktijkondersteuner Hilda van Oosterom.

Terug bij af

‘Ik merkte in onze huisartsenpraktijk dat ik een bepaalde groep patiënten vaak terugzag’, vertelt Van Oosterom. ‘Als het al lukte om ze in beweging te krijgen, waren ze na korte tijd vaak weer terug bij af. Ik besloot een wandelgroep te beginnen met patiënten uit de praktijk. Toen ik over de Diabetes Challenge hoorde, besloot ik om met mijn groep mee te doen.’ In de Challenge trainen deelnemers voor een vierdaagse eind september. Het evenement wordt afgesloten met een festival waar alle deelnemers uit het hele land elkaar ontmoeten.

Een goede eerste stap

De coördinatie van de Diabetes Challenge in de Utrechtse wijken is in handen van Halima El Ghamarti. ‘De Diabetes Challenge is compact en overzichtelijk’, vertelt zij. ‘Het initiatief is voor veel mensen een goede eerste stap.’ Een wandelgroep kan worden georganiseerd door lokale zorgverleners, zoals huisartsen, praktijkondersteuners, fysiotherapeuten, diëtisten en wijkverpleegkundigen.

Echt in gesprek

Begeleiders van een wandelgroep doen dat in hun eigen tijd maar krijgen er echt iets voor terug, merkt El Ghamarti, die soms ook meeloopt: ‘Een consult is vaak maar tien minuten, tijdens een wandeling raak je pas echt in gesprek. Je krijgt een beter beeld van iemand, zodat je beter kunt adviseren en meedenken.’ Van Oosterom: ‘Ik wandel in mijn lunchpauze. Soms duurt een wandeling iets langer, maar daar staat tegenover dat we deelnemers minder vaak op ons spreekuur zien.’

Wandelgroep in stand houden

Naast zorgverleners lopen ook wandelbegeleiders mee, die bijvoorbeeld de routes uitstippelen. El Ghamarti: ‘We kijken onder deelnemers en in de wijk of er vrijwilligers zijn die wandelgroepen willen begeleiden. Dat is ook belangrijk na de Challenge, om een wandelgroep in stand te houden. Via de wandelbond bieden we een opleiding tot wandelbegeleider aan.’

Medicijnen afbouwen

Wandelen in groepsverband motiveert, merkt Van Oosterom. En dat leidt uiteindelijk tot het gewenste effect: ‘We zien suikerwaardes en bloeddruk dalen, zodat we medicijnen kunnen afbouwen.’ De wandelclub motiveert haar zelf ook. ‘Het maakt mijn werk afwisselender, ik krijg er energie van. Dat is misschien ook waarom ik anderen kan motiveren om mee te doen. Ik doe het ook voor mezelf en dat straal ik uit.’

Bekijk ook het filmpje Diabetes Challenge - wat komt er bij kijken

Tips

El Ghamarti: "Huisartsen hebben een overvolle agenda en zijn daardoor niet altijd meteen enthousiast. Maar hun steun is heel belangrijk. Zonder die steun staan praktijkondersteuners er alleen voor."

Van Oosterom: "Mijn belangrijkste tip: gewoon beginnen. Ga naar buiten met je patiënten en ervaar wat er gebeurt tijdens een gesprek als je samen wandelt."

Over de interventie