U bent hier

Psychische gezondheid bij vluchtelingen  

Vluchtelingen hebben vaak schokkende gebeurtenissen meegemaakt: oorlogen, rampen, lichamelijk of seksueel geweld. De meeste mensen die ingrijpende gebeurtenissen meemaken weten daar goed van te herstellen of daar beter mee te leren leven. Uit onderzoek blijkt dat bij ongeveer 13 - 25% van de vluchtelingen een posttraumatische stressstoornis (PTSS) vastgesteld wordt. Symptomen van PTSS zijn:

  1. Herbelevingen
  2. Vermijding
  3. Negatieve veranderingen in gedachten (cognities) en stemming 
  4. Verhoogde prikkelbaarheid en spanning

Bij deze symptomen van PTSS is het van belang dat tijdig wordt doorverwezen naar de juiste zorg.

Psychosociaal Ondersteuningspunt Vluchtelingen

Het Psychosociaal Ondersteuningspunt Vluchtelingen van Stichting Arq, Psychotrauma Expertgroep, is dagelijks bereikbaar voor consultatie en advies voor (zorg)professionals.

Recent verschenen publicaties

  • ZonMw heeft het aanbod van psychosociale hulpverlening voor vluchtelingen en asielzoekers in Nederland geïnventariseerd en gebundeld in het rapport ‘Veerkracht en vertrouwen’. Het rapport geeft een overzicht van het aanbod én aanwijzingen voor onderzoek, ontwikkeling en toepassing.
  • De Gezondheidsraad heeft een advies aan VWS uitgebracht waarin zij aandacht vraagt voor de gezondheid van vluchtelingen. In dit advies staat o.a. dat participatie de geestelijke gezondheid van vluchtelingen bevordert, maar dat gezondheid ook essentieel is om te kunnen participeren. De Raad adviseert ook om het thema gezondheid een plaats te geven in wetenschappelijk onderzoek.

 

Aan deze pagina heeft meegewerkt:

Stichting Arq, Psychotrauma Expertgroep

Ook gevonden

Afdrukken:

Via printer