Wilt u binnen uw gemeente aan de slag om mensen in armoede gezonder te laten leven? U kunt verschillende instrumenten gebruiken bij uw lokale aanpak.

 

Groeimatrix Armoede en Gezondheid

Werkt u samen met verschillende beleidsdomeinen? Dan kunt u uw krachten bundelen en efficiënter samenwerken aan de gezondheid van mensen die in armoede leven. De groeimatrix van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu laat u zien hoe u in 5 fasen beter kunt samenwerken (integraal werken). U doorloopt deze fasen aan de hand van 6 succesfactoren.

Bekijk de groeimatrix Armoede en Gezondheid

 

Gesprekstool voor gemeenten

De gesprekstool voor gemeenten is ontwikkeld om gemeenten te helpen bij het succesvol combineren van armoede- en gezondheidsbeleid. U brengt aan de hand van de tool in kaart wat u al doet en scherpt aan wat uw ambities zijn.

De tool is ontwikkeld door Verwey-Jonker, Pharos Pharos is het expertisecentrum gezondheidsverschillen. en Platform 31 in samenwerking met verschillende gemeenten.

Bekijk de gesprekstool voor gemeenten op de website van Verwey-Jonker

 

Inspiratie- en werkboek armoede, schulden en gezondheid

Het inspiratie- en werkboek armoede, schulden en gezondheid baseert zich op de ervaringen van verschillende organisaties en gemeenten bij hun aanpak. Het biedt inspiratie, nieuwe inzichten en praktische manieren om armoede, schulden en gezondheid gecombineerd aan te pakken.

Het inspiratie- en werkboek is ontwikkeld door Pharos en Platform 31.

Bekijk het Inspiratie- en werkboek armoede, schulden en gezondheid op de website van Platform 31

 

Meer instrumenten

Lees meer over armoede en schulden. Bijvoorbeeld welke zaken belangrijk zijn voor u als gemeente om te doen, maar ook wat concrete oplossingen kunnen zijn.

Bekijk de factsheet op de website van Platform 31


Bent u buurtcoach of sporttrainer of werkt u in de praktijk met jongeren? Bekijk dan eens de tipkaarten van het Kenniscentrum Sport en Bewegen. Deze praktische tipkaarten helpen u om jeugd uit lage-inkomenswijken te binden aan en te behouden bij sport en beweging.

De tipkaarten zijn ontwikkeld op basis van literatuuronderzoek, interviews met mensen die in het veld werken en met interventie-eigenaren.

Bekijk de tipkaarten op de website Alles over sport van het Kenniscentrum Sport en Bewegen