In de schijnwerpers

Welke interventies werken om mensen weer te laten deelnemen aan de samenleving? Met de Impuls Leefstijlinterventies (2021-2022) informeren en enthousiasmeren we gemeenten over erkende leefstijlinterventies. We zetten enkele interventies in de schijnwerpers. Dit keer: Samen Sportief in Beweging. Een van de gecombineerde leefstijlinterventies ( GLI Gecombineerde Leefstijlinterventie (Gecombineerde Leefstijlinterventie )) die wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

Samen Sportief in Beweging (SSiB) en GLI

Samen Sportief in Beweging  (SSiB) is een van de vier erkende gecombineerde leefstjilinterventies ( GLI Gecombineerde Leefstijlinterventie (Gecombineerde Leefstijlinterventie )’s). De gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) is een tweejarig programma voor mensen met overgewicht ( BMI Body Mass Index. De BMI is een index die de verhouding tussen lengte en gewicht bij een persoon weergeeft. De BMI wordt veel gebruikt om een indicatie te krijgen of er sprake is van overgewicht of ondergewicht. (Body Mass Index. De BMI is een index die de verhouding tussen lengte en gewicht bij een persoon weergeeft. De BMI wordt veel gebruikt om een indicatie te krijgen of er sprake is van overgewicht of ondergewicht.) van boven de 30 of BMI van boven de 25 met comorbiditeit). Onder begeleiding van een gecertificeerde leefstijlcoach werken deze mensen aan een gezonde leefstijl en gezonder gewicht. Deze begeleiding kan met een verwijzing van de huisarts worden vergoed door de zorgverzekeraar.

SSiB in Rotterdam 

SSiB in Rotterdam

SSiB wordt in Rotterdam ingezet. Deelnemers worden een jaar lang begeleid door een fysiotherapeut, diëtist en sportaanbieders  uit de buurt. Ze starten met een basiscursus van 8 weken, waarin ze geprikkeld worden zelfstandig te bewegen. Dit doen ze door verschillende bewegingsvormen te ervaren. Daarna zetten ze hun gekozen bewegingsvorm zelfstandig voort.  Tijdens SSiB wordt op buurtniveau verbinding gelegd tussen zorgverlening, welzijn en sport. 

Intro geinterviewde

We spreken Meike Los, samen met Marjo van Hal oprichter van de Gezonde Leefstijl Company en nauw betrokken bij de ontwikkeling van de interventie.

interview body

Samenwerking met sociaal domein

“Onze GLI Gecombineerde Leefstijlinterventie (Gecombineerde Leefstijlinterventie ) richt zich veelal op de kwetsbare inwoner van een gemeente. Het betreft vaak laagopgeleide mensen, met een lager inkomen, die vanwege de plek waar ze wonen weinig uitzicht hebben op positieve verandering,” legt Los uit. “Onze interventie helpt mensen om meer in beweging te komen en gezonder te eten. Dat draagt niet alleen bij aan een gezonder gewicht, mensen komen ook letterlijk en figuurlijk meer in beweging. Ze zoeken vervolgens gemakkelijker ondersteuning bij een taalachterstand of schulden, of er worden makkelijker zaken binnen het gezin opgelost.”

“Een goede samenwerking met het sociaal domein is hierom ontzettend belangrijk,” vervolgt Los. “Rotterdam vind ik een mooi voorbeeld. Daar zitten het sociaal domein én de gemeentelijke sportbedrijven vanaf de start aan tafel.”

 

18 locaties

Samen met Van Hal is Los een aantal jaar geleden in Rotterdam begonnen met Samen Sportief in Beweging. In januari 2021 hoorden zij dat hun interventie was toegelaten tot de basisverzekering. Daardoor is de belangstelling voor de interventie afgelopen tijd gestegen. Zowel binnen als buiten Rotterdam groeit het aantal locaties waar de interventie wordt aangeboden. Momenteel wordt Samen Sportief in Beweging op 18 locaties aangeboden.

Los en Van Hal merken dat hun rol is veranderd door de toegenomen belangstelling. Van projectleider voor de uitvoerende locaties groeiden ze tot landelijk opleidingsinstituut. Soms is dit nog een beetje zoeken. Los vult aan: “We vinden het allebei hartstikke leuk om met handen en voeten in de klei te staan, daar waar onze interventie wordt uitgevoerd. Maar doordat we nu landelijk mogen uitrollen, is dat voor ons soms echt zoeken: hoe ver gaan we?”

 

Rotterdam vind ik een mooi voorbeeld. Daar zitten het sociaal domein én de gemeentelijke sportbedrijven vanaf de start aan tafel.

 

Implementatie en kosten

Een geaccrediteerde leefstijlcoach heeft een licentie op SSiB nodig om deze uit te mogen voeren en te declareren bij de zorgverzekeraar. Zo’n licentie kost €250,- op jaarbasis. Bij een nieuwe locatie komen daar nog ongeveer €750,- aan opstartkosten bij. Voor dat bedrag biedt de Gezonde Leefstijl Company een e-learning voor professionals aan. Zodat zij op de hoogte zijn van alle ins en outs van de interventie.

Ook ondersteunen Los en Van Hal bij het samenbrengen van de verschillende domeinen. Zodra de domeinen bij elkaar zijn gebracht, volgt een startinstructie. Hierbij komen alle betrokken partijen tot uitvoeringsafspraken, zoals wie doet wat? Bij welke problemen verwijs ik iemand door? Wie zijn de contactpersonen? “Het is heel fijn dat iedereen elkaar dan even gezien heeft, dat maakt de verdere samenwerking een stuk gemakkelijker,” licht Los toe.

 

Domeinen verbinden

Niet iedere leefstijlcoach is voldoende uitgerust om met SSiB aan de gang te gaan, plaatst Los een kanttekening: “Je moet het leuk vinden om de verbinding te leggen met de andere domeinen. Als je liever mensen individueel coacht en begeleidt richting meer bewegen, dan is dat prima. Maar daarvoor is Samen Sportief in Beweging niet geschikt. Wij willen met onze interventie de verschillende domeinen juist dichter bij elkaar brengen.”

 

De netwerken die wij nu helpen opzetten, kunnen we straks bijvoorbeeld inzetten voor valpreventie of eenzaamheid.

 

Kans voor gemeenten

Dat SSiB nu vergoed wordt uit de basisverzekering, ziet Los als een belangrijke kans voor gemeenten: “In tegenstelling tot veel andere interventies is de vergoeding geregeld. De inzetbaarheid van de interventie is hierdoor voor de toekomst geborgd. Die zekerheid biedt de unieke mogelijkheid om de GLI als basis te gebruiken om in toekomst andere projecten aan vast te knopen. De netwerken die wij nu helpen opzetten, kunnen we straks bijvoorbeeld inzetten voor valpreventie of eenzaamheid.”

Aan de slag met SSiB

Aan de slag met SSiB?

Wilt u als gemeente of welzijnsorganisatie ook aan de slag met Samen Sportief In Beweging? Neem dan contact op met Meike Los of kijk op de website van Gezonde Leefstijl Company.

Advies op maat

Advies op maat

Wilt u hulp bij uw lokale gezondheidsvraagstuk? Wij geven advies op maat en ondersteunen gemeenten en  GGD Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst (Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst)Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst’en bij de aanpak van lokale gezondheidsvraagstukken. Ook geven we advies bij het kiezen, aanpassen en implementeren van erkende interventies. Ga naar Advies op maat gemeenten en wij helpen u graag verder.