U bent hier

Intersectoraal gezondheidsbeleid en duurzaamheid, Wales

Met de wet Well-being of Future Generations richt Wales zich niet alleen op het sociaal, economisch, ecologisch en cultureel welbevinden van haar bevolking, maar ook op de aanpak van sociale ongelijkheid. Wales stelt daarbij ambitieuze doelen met een langetermijnperspectief. De wet is gebaseerd op de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. 

Werkwijze

Op basis van de wet benoemde Public Health Wales (PHW) drie preventieve speerpunten, gericht op in totaal tien thema’s:

  • opbouwen van veerkracht over de gehele levensloop; daarbij vooral aandacht voor een goede start in het leven, geestelijke gezondheid, en de preventie van misbruik en geweld
  • beschermen van gezondheid, en aanpakken van ongezond gedrag; gericht op diverse leefstijlfactoren en de preventie van infectieziekten
  • aanpakken van bredere gezondheidsdeterminanten; sociale, economische en omgevingsfactoren

Om ook partners uit ander sectoren, lokale beleidsmakers en het brede publiek hierbij te betrekken, maakte PHW een serie infographics.

Effect

Het beleid is heel recent, dus het is nog te vroeg om te weten wat het effect zal zijn. Bovendien koos Wales voor een langetermijnperspectief, waardoor effecten ook pas op langere termijn te verwachten zijn.

Toepasbaarheid in Nederland

De intersectorale visie en aanpak van Wales bieden inspiratie voor onze nationale overheid, maar ook voor (grotere) gemeenten. Datzelfde geldt voor de manier waarop Wales haar plan naar beleidsmakers en het bredere publiek communiceert: een korte en bondige presentatie van prioriteiten, ondersteuning met duidelijke cijfers en heldere infographics, gebaseerd op de best beschikbare kennis.

Meer informatie

Meer informatie vindt u: 

Afdrukken:

Via printer