U bent hier

Nieuwsbrief Centrum Gezond Leven - 23 mei 2017

Jaargang 9, nr. 5

Welkom bij de nieuwsbrief van het RIVM Centrum Gezond Leven. Met deze nieuwsbrief houden wij je op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van gezondheidsbevordering en preventie. Willen je collega's de nieuwsbrief ook ontvangen? Dan kunnen zij zich hiervoor aanmelden.


E-magazine Sturen op integraal werken

Wat zijn succesfactoren voor integraal werken? Hoe kun je effectief een brug slaan tussen gezondheid, welzijn, sport en zorg? Zeven kennisinstituten presenteren het gezamenlijke e-magazine ‘Sturen op integraal werken’. Over effectief integraal werken blijkt veel meer onderbouwde en praktische kennis beschikbaar dan veel beleidsambtenaren en bestuurders weten.

Met de tips en inzichten uit het e-magazine kunnen gemeenten direct aan de slag. Zo vertelt wethouder Frouke de Jonge hoe integraal werken steeds meer gestalte krijgt in Almere en pleit hoogleraar Tom van Yperen (RUG) voor dynamischer databanken. Ook vind je er diverse succesvolle erkende interventies rond thema’s als valpreventie bij ouderen, ziekteverzuim op scholen of het bestrijden van eenzaamheid. Lees wat deze interventies succesvol maakt. Naast inspiratie biedt het magazine een handige toegang tot de verschillende databanken met erkende interventies.

Bekijk het e-magazine op Loketgezondleven.nl.

 


Beeldvorming gemeenten en zorgverzekeraars

Het digitaal loket Preventie in het Zorgstelsel is uitgebreid met informatie over wederzijdse beeldvorming. Wederzijdse beeldvorming kan namelijk de weg naar een succesvolle samenwerking belemmeren. Gemeenten en zorgverzekeraars die al samenwerken, ervaren dat je eerst elkaars wereld en werkwijze moet leren kennen. 

Op de nieuwe pagina Wederzijdse beelden lees je welke beelden er leven en wat partijen kunnen doen om elkaars taal te leren spreken. Aan de hand van een viertal stellingen zijn zowel voor gemeenten als voor zorgverzekeraars adviezen gebundeld. Een van de stellingen luidt: Kleine gemeenten maken geen kans om binnen te komen bij een zorgverzekeraar… 
Benieuwd welke adviezen zorgverzekeraars hebben voor kleine gemeenten?

Lees de nieuwe pagina op Loketgezondleven.nl.

 


Vallen Verleden Tijd opnieuw effectief

De onafhankelijke Erkenningscommissie beoordeelde de interventie Vallen Verleden Tijd opnieuw als effectief. Vijf jaar geleden vond de commissie deze interventie al bewezen effectief. De wetenschappelijk onderbouwde valtraining is dus nog steeds actueel, relevant en effectief op het verminderen van valincidenten en het voorkómen van valangst.

Per jaar belanden 50.000 mensen met een botbreuk op een spoedeisende hulp omdat ze gevallen zijn. Vooral senioren lopen meer risico om te vallen, en na een val zijn zij banger om te bewegen. Voor hen ontwikkelde de Sint Maartenskliniek de valtraining Vallen Verleden Tijd.
Naast Vallen Verleden Tijd kregen nog negen interventies een beoordeling.

Meer informatie vind je bij Recent erkende interventies op Loketgezondleven.nl.

 

 


Partnerberichten

Speciale jongerensite over roken

Op de speciale jongerensite van het Trimbos-instituut vinden jongeren op één plek de belangrijkste informatie, video’s en tools over roken. Jongeren gaven in een focusgroep aan welke thema’s zij interessant vinden. Zo is er op de site aandacht voor roken en ADHD. En voor andere manieren van roken zoals de waterpijp en e-sigaret.
Korte teksten en infographics zetten de feiten op een rij. Met testjes kun je checken of je verslaafd bent en hoeveel geld je uitgeeft aan roken. En er zijn er video’s met andere jongeren, zoals een stoppen-met-roken-soap en smoezenvideo’s. Maar vooral biedt de site wat alle jongeren uit de focusgroep het belangrijkste vonden: betrouwbare en heldere informatie.
Bekijk de rokeninfo-site.
 

Psychische problematiek vluchtelingkinderen

Met de handreiking ‘Psychische problematiek bij vluchtelingkinderen en –jongeren’ geeft Pharos niet alleen een overzicht van de psychosociale problemen die bij deze kinderen en jongeren kunnen ontstaan, maar ook mogelijkheden voor herkenning, screening en behandeling binnen de eerste lijn. 
Vluchtelingkinderen en -jongeren hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van psychische problematiek door de traumatische gebeurtenissen die zij hebben meegemaakt of waarvan zij getuige zijn geweest. Daarom is het belangrijk om niet alleen de risicofactoren, maar juist ook de beschermende factoren te signaleren en te versterken. 
Lees de handreiking Psychische problematiek bij vluchtelingkinderen en –jongeren.

Subsidieoproepen voor verward gedrag

Heb jij een idee hoe je samen met andere organisaties de opvang, ondersteuning en zorg voor mensen met verward gedrag en hun omgeving kunt verbeteren? Dan kom je wellicht in aanmerking voor subsidie.

Vanuit het Actieprogramma lokale initiatieven voor mensen met Verward Gedrag (AVG) stelt  ZonMw drie subsidieoproepen open. Ben je betrokken bij de lokale opvang, ondersteuning en zorg voor mensen met verward gedrag, dan kun je tot 6 juni 2017, 14.00 uur je projectvoorstel indienen voor een lokale sluitende aanpak van verward gedrag.

Bekijk de informatie over AVG en de subsidieoproepen.

 

Trimbos zomersessies

Voor de thuisblijvers en doorwerkers organiseert het Trimbos-instituut deze zomer voor de tweede keer de Zomersessies: verhelderende en verdiepende workshops op het gebied van GGZ, alcohol, drugs en tabak. Met kennis, innovatie, inspiratie en netwerken voor verschillende groepen professionals. Doe bijvoorbeeld een training eerste hulp bij psychische problemen, bezoek een nagebouwd maar levensecht drugslab van de politie Zaandam, of ga aan de slag met een regionale Happy Drinks bartenderwedstrijd. 
Lees meer over alle zomersessies en schrijf je in.

 

Wanneer is sexting een probleem?

Wist je dat Nederlandse jongeren koplopers binnen Europa zijn als het gaat om gebruik van sociale media? Hierbij kan ook sprake zijn van sexting: het maken en delen van seksueel getinte beelden, zoals naaktfoto’s. Sexting is vaak spannend en leuk. Maar jongeren zien niet altijd de risico's hiervan. 
Rutgers organiseert workshops en geeft daarin handvatten om dit met jongeren en ouders te bespreken.

 

Actieve jeugdparticipatie: hoe doe je dat?

Actieve jeugdparticipatie biedt jongeren én verenigingen voordelen. Met de Jeugd Participatieladder Sport van KcS zie je waar jouw club staat als het gaat om actieve jeugdparticipatie. 
Op welke manier kun je jeugd actief laten participeren in de sport(vereniging)? Hoeveel verantwoordelijkheid geef je ze? Is het niet heel veel werk om ze te begeleiden? Hoe pak je dat aan en wat levert het op? Vragen waar veel verenigingen mee kampen. Bekijk als vereniging aan de hand van de Jeugd Participatieladder Sport waar je staat en waar je naar toe wilt. Laat je inspireren door praktijkvoorbeelden.
Bekijk de informatie over de Jeugd Participatieladder Sport.

 

Fit op het werk stimuleert fit zijn thuis

Het thema gezonde leefstijl op de werkvloer is voor werknemers belangrijk. Een groot deel van de werknemers die op het werk gestimuleerd worden om een gezonde leefstijl na te leven, neemt deze instelling ook mee naar huis. Hoge werkdruk en langdurig zitten verdienen nog de nodige aandacht. Dit blijkt uit de herhaalmeting ‘Gezonde leefstijl en vitaliteit op de werkvloer’ die Ruigrok NetPanel uitvoerde in opdracht van Jongeren Op Gezond Gewicht.

Het onderzoek laat zien dat werkgevers steeds vaker aandacht besteden aan vitaliteit op de werkvloer en dat het onderwerp gezonde leefstijl en vitaliteit nu iets beter bespreekbaar is dan in 2014. Naast een goede werkplek blijken werknemers vooral behoefte te hebben aan toevoer van frisse lucht, sport- en beweegmogelijkheden en aanbod van gezonde voeding. 
Lees meer over Gezonde leefstijl en vitaliteit op de werkvloer.

Laat kinderen meer risicovol spelen!

In de campagne ‘Met een beetje risico komen ze er wel’ geeft VeiligheidNL aandacht aan de voordelen van risicovol spelen door kinderen in de leeftijd van 5 tot 7 jaar. 
Bij risicovol spelen gaan kinderen aan de slag met spannende, uitdagende en avontuurlijke activiteiten, waarbij een risico bestaat op een (kleine) verwonding. Kinderen testen en verleggen zo hun grenzen, wat een positieve invloed heeft op hun fysieke en mentale gezondheid: ze leren risico’s inschatten, worden zelfredzaam en bouwen zelfvertrouwen op.
Bekijk en deel de video, posters, banners en praktische tips op de campagnepagina.

 

Energie voor professionals sociaal domein

Hoe geef je in je directe dagelijkse werk vorm aan de transformatiedoelen? En wat geeft je daarbij écht energie? 
Platform31 interviewde professionals van een aantal gemeenten die op een heel andere manier zijn gaan werken in de transformatie van het sociale domein. In interviews vertellen zij over de dagelijkse praktijk van deze zogeheten Beweging naar de voorkant. En waarvan zij enthousiast worden en écht energie krijgen!
Lees meer en bekijk de interviews.

 


RIVM-kort

Factsheet Goede preventieve ouderenzorg

In de gelijknamige factsheet beschrijft RIVM Centrum voor Voeding, Preventie en Zorg de essentiële elementen voor goede preventieve ouderenzorg.
Een integrale aanpak en maatwerk zijn essentiële elementen voor goede preventieve ouderenzorg. In de integrale aanpak werkt de gemeente samen met ouderen en alle andere relevante partijen vanuit preventie, zorg, welzijn en wonen. Maatwerk is belangrijk, omdat dé oudere nu eenmaal niet bestaat.
Bekijk de factsheet Goede preventieve ouderenzorg.

CGL-websites drempelvrij

Loketgezondleven.nl, Gezondeschool.nl en Gezondekinderopvang.nl voldoen aan de Webrichtlijnen. Deze richtlijnen maken online informatie beter toegankelijk en vindbaar. Zo kunnen bijvoorbeeld ook blinden en slechtzienden de sites gebruiken. Ook op een telefoon of tablet zijn de sites goed te lezen. Gezondekinderopvang.nl ontving het waarmerk ‘Drempelvrij’ in april 2017 voor het eerst. Voor Loketgezondleven.nl en Gezondeschool.nl was het de tweede keer.

 


Agenda Gezond Leven

Vanaf 8 mei - Digitale Leerweken

In de Digitale Leeromgeving van Soa Aids Nederland kun je diverse geaccrediteerde workshops vinden en volgen over seksuele gezondheid. Bijvoorbeeld over Bespreekbaar maken van seks, van soa en hiv, Basiskennis, of Chemseks. De workshops zijn ontwikkeld in samenwerking met de beroepsgroepen: dus voor en door professionals.

Meer informatie en aanmelden.

 

29 mei - Themadag ouderen

Hoe krijg je preventieve ouderenzorg hoger op de gemeentelijke agenda? En wat is goede preventieve ouderenzorg? Laat je inspireren en kom naar de themadag ouderen van GGD GHOR en RIVM Centrum Gezond Leven. Met nieuw onderzoek van het RIVM, informatie over de ouderenmonitor en workshops, zoals hoe GGD Haaglanden vorm geeft aan preventief ouderenbeleid.

Meer informatie en aanmelden.

 

30 mei - Congrestival Sociaal en Gezond

Sociaal maakt gezond. En gezond helpt sociaal. Maar wat betekent het leggen van deze verbinding voor jouw werk als professional, hoe kunnen sociaal werk en gezondheidszorg elkaar versterken? Het Congrestival nodigt innovatieve professionals uit de gezondheidszorg en het sociaal werk uit om ervaringen en ideeën uit te wisselen en met elkaar in gesprek te gaan.

Meer informatie en aanmelden.

 

30 mei - Alliantie Gezondheidsvaardigheden

Centraal bij deze netwerkbijeenkomst staat de vraag: Hoe kun je het thema gezondheidsvaardigheden binnen jouw organisatie of gemeente stevig op de kaart zetten? Voor partners van de Alliantie Gezondheidsvaardigheden en voor geïnteresseerden, die kennis willen delen, samenwerkingen starten en elkaar inspireren.

Meer informatie en aanmelden.

 

1 juni - Training Beeldend Werken

Beelden zijn krachtiger dan woorden. Waarom vertellen over je project als je het ook kunt laten zien?! Centrum Media & Gezondheid ontwikkelde een mediatraining speciaal voor professionals uit de preventie- en zorgsector. Aan de hand van de Show, Talk en Act (STA)-methodiek leer je je eigen project in beeld te brengen.

Meer informatie en aanmelden.

 

13 juni - Preventieconferentie

De conferentie van onder andere Alles is gezondheid… en Zorggroep Syntein, toont de veelzijdige samenwerking rond positieve gezondheid tussen inwoners en partners in de Noordelijke Maasvallei. Wat hebben zij samen bereikt en wat zijn nieuwe uitdagingen? Hoe sla je bruggen om mensen en organisaties aan elkaar te verbinden en netwerken vorm te geven?

Meer informatie en aanmelden.

 

15 juni - Workshop interventie beschrijven

Wil je je interventie indienen bij de Erkenningscommissie en kun je wel wat hulp gebruiken bij het invullen van het werkblad? Dan is deze workshop van RIVM Centrum Gezond Leven iets voor je. 
Lees meer informatie en meld je aan bij Karlijn Leenaars, e-mail: karlijn.leenaars@rivm.nl.

 

 


 

Ook gevonden

Afdrukken:

Via printer