U bent hier

Voorbeeld: Buurtbewoners in beweging krijgen

Drie gemeenten in Noord-Holland werkten mee aan een proeftuin 'Netwerkaanpak Wmo en bewegen'. Het doel: een lokaal netwerk opbouwen om sport, zorg en welzijn te verbinden. Wijkverpleegkundige Jadzia Golebska was met haar thuiszorgteam betrokken bij de proeftuin in Opmeer. “We gaan het gesprek met onze cliënten aan.”

Ook denksporten tellen mee

“Ik ben lid van een klein, zelfsturend zorgteam dat bestaat uit dertien medewerkers van verschillend deskundigheidsniveau. Samen leveren we zorg aan oudere, chronisch zieke mensen die gebaat zijn bij sport. Niet alleen om fysiek in beweging te komen, maar ook omdat ze in sociaal isolement dreigen te raken. Dus ook denksporten tellen mee.”

Vertrouwensband opbouwen

“De proeftuin was opgezet om mensen door te verwijzen naar laagdrempelig sport- en beweegaanbod. Als wijkverpleegkundige bouw je een vertrouwensband op met je cliënten, waardoor je makkelijk over het onderwerp te begint. Het is wel belangrijk om de informatie over het aanbod goed te doseren. Anders loop je het risico dat iemand door de bomen het bos niet meer ziet.”

Sport- en beweegaanbod in kaart

“We hebben nauw samengewerkt met de sportcoördinator van de gemeente en de huisartsen in het dorp. De sportcoördinator heeft onder andere al het sport- en beweegaanbod in het dorp in kaart gebracht om doorverwijzing te bevorderen. De stap naar groepsbijeenkomsten is voor veel mensen te groot. Daarom werken we samen met een vrijwilligersorganisatie aan een nieuwe aanpak, waarin eenzame mensen vaardigheden leren om contact te leggen.”

Meerwaarde

“Wat de proeftuin heeft opgeleverd? We hebben ruim twintig cliënten doorverwezen naar een beweeg- of sportactiviteit. Onze communicatie met huisartsen is sterk verbeterd. Daarnaast merk ik dat we als team bewuster omgaan met het onderwerp. We zijn alerter op signalen en doen er vervolgens iets mee: we gaan het gesprek met onze cliënten aan.”

Ook gevonden

Afdrukken:

Via printer