U bent hier

Voorbeeld: Ontspanningscursus geeft Grip op Stress

In de Utrechtse wijk Overvecht werken huisartsen, fysiotherapeuten, verpleegkundigen en andere zorgverleners samen in Overvecht Gezond. Praktijkverpleegkundige Erik te Biesebeke verzorgde namens Overvecht Gezond een mini-cursus Ontspannen om stressgerelateerde klachten te voorkomen.

Omgaan met stress

“Overvecht is een wijk waar veel mensen wonen met een lage sociaal-economische status en psychosociale problematiek. Wijkbewoners staan meer dan gemiddeld bloot aan stress en weten er vaak niet goed mee om te gaan. Als praktijkverpleegkundige spreek ik deze mensen op mijn spreekuur. Soms geef ik ze ontspanningsoefeningen mee, soms gaan we tijdens het spreekuur al aan de slag.”

Erger voorkomen

“Samen met iedere cliënt breng ik in kaart wat er speelt in verschillende domeinen: lichamelijk, sociaal, maatschappelijk en geestelijk. Ik probeer te zien wat ik kan doen om erger te voorkomen en sluit aan bij wat mogelijk is voor elke cliënt. Psychosociale problematiek is mijn specialisatie. Dankzij mijn contacten weet ik bovendien hoe ik een cliënt zo nodig kan doorverwijzen.”

“Naast de spreekuren ben ik een mini-cursus Ontspannen begonnen. De cursus staat open voor cliënten van verschillende praktijken in de wijk. De cursus voorkomt op korte termijn waarschijnlijk niet dat mensen naar de huisarts gaan, maar ik hoop dat mijn oefeningen op de langere termijn wel helpen bij damage control en zelfmanagement.”

Vertrouwen en samenwerken

“Je moet er als praktijkverpleegkundige wel in geloven, affiniteit mee hebben. De ontspanningsoefeningen en het netwerken in de wijk passen bij mij. Ook belangrijk: betrek collega's bij je project met wie je een klik hebt, van wie je energie krijgt. De eerste ochtend van de cursus nodig ik een fysiotherapeut uit, met wie ik al langer samenwerk. Zij kwam meteen met ideeën. Zo versterk je elkaar.”

Kijk ook eens bij

  • Startpagina Gezonde Wijk: lees alles over het versterken van gezondheid en welzijn van bewoners in een wijk, buurt of dorp.
  • Depressie in de Handreiking Gezonde Gemeente.

Ook gevonden

Afdrukken:

Via printer