U bent hier

Voorbeeld: Ouderen en alcohol, mij'n zorg

Relatief veel ouderen drinken meer dan de aanbevolen hoeveelheid, zo lieten de GGD-monitors van de gemeente Heumen zien. Aanleiding voor 'Alcohol, mij’n zorg?!', waarin gemeente, GGD en huisartsen samen optrokken. Ook de doelgroep dacht mee, vertelt Nancy Stensen, manager van Gezondheidscentrum De Kroonsteen - De Vuursteen.

Lokale actie

“Verschillende activiteiten rond hetzelfde onderwerp versterken elkaar. We hebben protocollen ontwikkeld voor het signaleren van alcoholproblematiek en trainingen georganiseerd voor huisartsen en welzijnsprofessionals. Daarnaast hebben we de lokale actie '40 dagen zonder alcohol' mede georganiseerd. Zo'n actie maakt het onderwerp laagdrempeliger voor eerstelijnsprofessionals; je gaat er makkelijker over in gesprek met mensen.”

Niet alleen denken maar ook doen

“We hebben veel samengewerkt met beleidsmakers van de gemeente en de gezondheidsmakelaar van de GGD. Die samenwerking verliep prettig omdat ook zij een ‘hands-on-mentaliteit’ hebben: niet alleen denken maar ook doen.”

Wat werkt wel of niet?

“In de lokale werkgroep werd de doelgroep vertegenwoordigd door de ouderenbond KBO. De bond dacht kritisch mee: wat spreekt wel of niet aan bij de doelgroep? De ‘40 dagen zonder alcohol'-actie leidt tot veel gespreksstof en bewustwording. Daarnaast geven mensen aan dat ze daadwerkelijk hun drinkpatroon aanpassen dankzij de positieve effecten die ze ervaren. Ze voelen zich bijvoorbeeld fitter en slapen beter.”

Gezamenlijk aanpakken

“Ik ben achteraf trots op de positieve mentaliteit van alle betrokkenen om het probleem gezamenlijk aan te pakken. Veel hulpverleners hebben meegedaan aan de actie ’40 dagen zonder alcohol’. Daarmee wilden ze zelf ervaren wat het betekent om 40 dagen geen alcohol te drinken en tegelijkertijd een goed voorbeeld geven.”

Ook gevonden

Afdrukken:

Via printer