U bent hier

Voorbeeld: Overgewicht daadkrachtig aanpakken

Hoe voorkom je overgewicht onder kinderen? De gemeente Smallingerland koos voor Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG). Bij JOGG is de verbinding tussen preventie en zorg een belangrijke pijler. Praktijkondersteuner Anneke van der Wal merkt dat een klein team het prettigst werkt. "Dat maakt je daadkrachtiger."

Overgewicht bij volwassenen

“Wij waren al veel bezig met preventie en overgewicht bij volwassenen. Samen met een fysiotherapeut en diëtist boden we een beweegprogramma aan voor mensen die niet aan de beweegnorm voldoen en klachten hebben. De subsidie daarvoor stopte, maar wij zijn toch multidisciplinair verder gegaan. We geven nu tweemaandelijks voorlichtingsbijeenkomsten aan de doelgroep.”

Overgewicht bij jongeren

“De eerste anderhalf jaar van JOGG waren we vooral aan het verkennen en voorbereiden. We zaten aan tafel met onder andere de gemeente, het CJG, een kinderdiëtist, de JGZ, kinderfysiotherapeuten, wijkwerkers en kinderartsen. Dat is nogal wat. Na overleg heeft de JOGG-regisseur de werkgroep kleiner gemaakt. Dat maakt je daadkrachtiger. Ik vind dat prettig.”

“De gemeenten is nu ook gestart met LEFF, een programma voor kinderen van 7 tot 13 jaar met overgewicht. Dat doen we samen met de projectleider, LEFF-coach en beweegcoach in Smallingerland. Ik geef hun gegevens over deelnemers, onder andere de BMI en reden van deelname, en daarna pakken zij het op. Onderling vertrouwen en elkaar weten te vinden is essentieel.”

Laagdrempelig

“Het is heel belangrijk dat leefstijlprogramma's laagdrempelig zijn. Ik ben bijvoorbeeld zelf ook te zwaar. Ik snap hoe lastig het is om je aan al die leefregels te houden. Dat zeg ik dan ook. Je moet náást mensen gaan staan, op hetzelfde niveau, betrokkenheid en enthousiasme tonen. Dan kun je veel overbrengen en veel bereiken met elkaar.”

Kijk ook eens bij

Ook gevonden

Afdrukken:

Via printer