U bent hier

Voorbeeld: Cijfers wijkscan: onderzoek en praktijk

Rol huisarts

Welke rol kan een huisarts vervullen in het analyseren van wijkgezondheidsgegevens en het maken van een wijkagenda? Huisarts Peter Verbruggen vulde de gegevens van de GGD-monitor aan met cijfers uit zijn eigen praktijk. “Laaggeletterde patiënten waren naar mijn oordeel ondervertegenwoordigd.”

“Toen ik meekeek naar de resultaten van de wijkscan, kon ik sommige cijfers niet goed plaatsen. In de GGD-monitor staan soms subjectieve vragen, zoals: voelt u zich wel eens eenzaam? Zo'n vraag kun je op verschillende manieren interpreteren. Ik had het idee dat de GGD de cijfers iets te absoluut neerzette.”

Cijfers aanvullen

“Ik heb veel patiënten die laaggeletterd zijn, zoals ouderen en bewoners van een woonwagenkamp. Die vond ik ondervertegenwoordigd. Daarom heb ik cijfers aangeleverd vanuit mijn eigen praktijk, vooral over depressie en medicijngebruik.” 

“Er gaat veel tijd in het project zitten. Dat tikt aan als je altijd gevraagd wordt. Gelukkig kunnen we het gemeentehuis gebruiken voor onze bijeenkomsten en zorgt de gemeente voor koffie en thee. Ik ben blij dat we de uitnodigingen voor bijeenkomsten en de notulen kunnen uitbesteden. Als ik dat werk zelf had moeten doen, had ik het niet volgehouden.”

Resultaat

“Een project als dit kost tijd, maar levert veel op. De contacten binnen de eerstelijnszorg en het maatschappelijk werk zijn beter geworden. We weten elkaar te vinden als we ons richten op gemeenschappelijke patiënten, gezinnen of wijken. En ik kan nu net iets beter inschatten wie wat voor mijn patiënten kan betekenen.”

Ook gevonden

Afdrukken:

Via printer