U bent hier

Voorbeeld: Van wijkprofiel tot wijklunch

Een wijkprofiel is geen doel op zich maar een manier om een 'beleidsdialoog' te starten over lokale gezondheidsproblemen. Frans van Muilwijk, directeur van het Tilburgse gezondheidscentrum De Reeshof, merkte dat de samenwerking met gemeente en professionals sterk verbeterde. 

Wijkscan

"Het project 'Wijktools preventie en curatie' was voor mij een kans om een wijkscan te doen voor ons gezondheidscentrum. Wij keken mee naar de data: kwamen de cijfers overeen met wat wij zien in de praktijk? Sommige cijfers herkenden we, andere niet. We konden dat beeld dus wel wat bijstellen en nuanceren."

Samenwerken aan leefbaarheid

"Dankzij het project heb ik nu veel contact met de wijkmanager. We bespreken gegevens en cijfers met elkaar. Ik denk ook mee over bijvoorbeeld veiligheid in de wijk, betrokkenheid en zorg voor elkaar. Doordat de gemeente enquêtes laat uitvoeren, hebben we nu een veel robuuster overzicht van alle factoren die een rol spelen bij de leefbaarheid en gezondheid van de wijk."

"Voor alle projecten die we doen, zoeken we de samenwerking op. Zo verstevig je je netwerk. We zijn nu ook betrokken bij een project waarin we samenwerken met een consulent maatschappelijke ondersteuning. De gemeente wil op die manier de aansluiting met de wijkteams verstevigen. We kunnen echt experimenteren met die verbinding."

"Ook buiten projecten om werken we aan ons netwerk. Twee keer per jaar organiseren we wijklunches voor professionals die betrokken zijn bij kwetsbare ouderen. Daar maken we een carrousel van: zo maak je in korte tijd met veel mensen kennis en ontdek je wat je voor elkaar kunt betekenen. We gaan op die manier ook wijkbijeenkomsten rond andere thema's organiseren."

 

Kijk ook eens bij:

Gezonde Gemeente en lees alles over (de meerwaarde van) een wijkgezondheidsprofiel

Ook gevonden

Afdrukken:

Via printer