U bent hier

Voorbeeld: Een piramide van zorg, wonen, werken en onderwijs

Een goede gezondheid is niet alleen een kwestie van zorg. Wonen, werken en onderwijs zijn volgens huisarts Paul Habets minstens zo belangrijk. Die visie keert terug in Vitaal Vechtdal: gemeenten, zorginstellingen, verenigingen, werkgevers, scholen en een verzekeraar werken samen aan een gezonde regio.

Werkgevers en verzekeraars

“Het is lastig om werkgevers en verzekeraars te interesseren. Waarom zouden zij zich inspannen voor iets wat pas over vijf of tien jaar effect heeft? Werkgevers raken geïnteresseerd als ze beseffen dat het ziekteverzuim kan dalen. Achmea bleek bereid om mee te denken over een experiment. Samen met een lokaal assurantiekantoor ontwikkelde Achmea de Vitaal Vechtdal-polis: een polis die gezond gedrag beloont.”

Zorg, wonen, werk en onderwijs

“Ik gebruik vaak het piramidemodel om Vitaal Vechtdal te beschrijven. De top van de piramide staat voor vitaliteit in de regio. De vier hoekpunten staan voor zorg, wonen, werk en onderwijs. Door deze domeinen te verbinden, stimuleer je burgers om gezonde keuzes te maken. Als alle domeinen in zichzelf gekeerd zijn en niets samen met de andere doen, stort de piramide in.”

Kort in contact met de zorg

“De meeste mensen zijn relatief kort in contact met de zorg. Gezond gedrag stimuleren lukt alleen als de vier domeinen samenwerken. Dat vraagt om interesse voor elkaars problemen: wat speelt er, hoe kunnen we elkaar versterken? Als die verbinding slaagt, komen mensen het thema gezondheid overal in samenhang tegen — of ze nu scholier, werknemer, patiënt of burger zijn.”

Kennis van andere domeinen

“Ik merk dat de zorg door het project nu meer kennis heeft van de andere domeinen. Dat is belangrijk: als een huisarts weet dat de werkgever van een patiënt zich inspant voor gezond gedrag, is het onderwerp beter bespreekbaar. Huisartsen kunnen met die kennis nu ook beter verwijzen naar bestaande initiatieven, zoals een wandelclub op het werk. Als je mensen wilt motiveren, moet je concrete opvang bieden.”

Ook gevonden

Afdrukken:

Via printer