U bent hier

Voorbeeld: Huisarts en wijkverpleegkundige ideaal duo

Wijkverpleegkundigen en huisartsen

Twaalf wijkverpleegkundigen gingen in meer dan vijftien wijken in Hoogezand-Sappemeer en Groningen weer op de 'ouderwetse' manier aan het werk. Zonder bureaucratische rompslomp en in nauwe samenwerking met huisartsen, onder wie Michel Hoekstra uit Hoogezand-Sappemeer.

“Wijkverpleegkundigen zijn een schakel tussen zorg, welzijn en wonen. Daarmee voorzien ze in een grote behoefte. Samen met huisartsen vormen zij de as van de eerste lijn. Wijkverpleegkundigen hebben contact met vrijwel alle zorg- en hulpverleners in de wijk.”

Samenwerken

“De wijkverpleegkundige die we vanaf het begin voor ogen hadden is herkenbaar, benaderbaar en zelfstandig. Belangrijk zijn de korte lijnen met de huisarts. Dat werkt twee kanten op: de wijkverpleegkundige zoekt de huisarts op en vice versa. Zo vormen we een sterk duo, dat problemen kan verhelpen voordat ze escaleren.”

Tevreden partijen

“Wijkverpleegkundigen kunnen meer tijd besteden aan probleemgezinnen. Dat merk ik aan mijn spreekuur omdat leden van die gezinnen minder vaak aankloppen met bijvoorbeeld stressklachten. Dat is voor alle partijen beter. De patiënttevredenheid is toegenomen na de komst van de wijkverpleegkundigen, zo laten de eerste resultaten van een effectstudie zien.”

“Het was mooi om te zien dat de samenwerking tussen huisartsen en wijkverpleegkundigen steeds beter werd en de lijnen korter. Er raakten steeds meer huisartsen betrokken. Het begon echt te leven. De daadkracht van de aanpak spreekt veel collega's aan. Zoals we hier zeggen: nait soezen moar doun!”

Kijk ook eens bij

Sociale wijkteams: over het organiseren van de sociale omgeving en het afstemmen van zorg, welzijn en preventie in de Handreiking Gezonde Gemeente.

Ook gevonden

Afdrukken:

Via printer