U bent hier

Voorbeeld: Jeugd- en gezinsteam voor hulpvraag gezinnen

Bij wijze van proef ging in de Amersfoortse wijk Soesterkwartier een Jeugd- en gezinsteam aan de slag. Het team probeert een oplossing te vinden voor de hulpvraag van gezinnen, onder andere na verwijzing van de huisarts. Teammanager Tineke Bos vertelt over het succes dat nu ook in andere wijken navolging krijgt.

Korte lijnen

“Toen we begonnen, bestond het team uit acht professionals van verschillende jeugdzorgorganisaties. Sinds de start is één teamlid op elke maandag aanwezig op de huisartsenpost in de wijk. Daardoor zijn er korte lijnen met de praktijkondersteuners en huisartsen. We kunnen elkaar makkelijk ter plekke aanpreken of een cliënt uitnodigen voor gezamenlijk gesprek.”

Doorverwijzen naar het team

“Dankzij het Jeugd- en gezinsteam kunnen huisartsen kunnen hun cliënten snel integrale hulp bieden. We richten ons op alle problemen in het hele gezin. Neem bijvoorbeeld een verslaafde vader met kleine kinderen die wil stoppen met gebruiken. Lukt dat niet zonder kinderopvang of hulp bij het huishouden? Dan regelen we dat. En na de stoppoging stimuleren we vader desgewenst om zijn urine te laten controleren, zodat we er zeker van zijn dat hij niet meer gebruikt en goed voor zijn kinderen kan zorgen.”

Voortgang bespreken

“Periodiek zit ik om de tafel met de huisartsenpraktijk en de gemeente om de samenwerking en voortgang te bespreken. Daardoor kunnen we snel schakelen: wat gaat goed en wat heeft onze aandacht nodig? De gemeente is daardoor nauw betrokken bij het proces.”

Integraal wijkteam

“Op basis van deze proeftuin heeft de gemeente besloten om de aanpak ook in andere wijken te volgen. Het Jeugd- en gezinsteam is omgezet naar een integraal wijkteam, uitgebreid met onder andere de Wmo-consulent en de wijkverpleegkundige. De precieze samenstelling hangt af van het profiel en de zorgvraag van de wijk.”

Ook gevonden

Afdrukken:

Via printer