U bent hier

Voorbeeld: Persoonlijke check wijst de weg

Hoe organiseer je preventie in een nieuwbouwwijk waar zorgverleners en leefstijlprofessionals elkaar nog niet weten te vinden? Huisarts Karolien van den Brekel zag de samenwerking verbeteren: “Ik was aangenaam verrast door het gemeenschapsgevoel.”

Persoonlijke gezondheidscheck

“Hoe maken we mensen bewuster van hun eigen gezondheidssituatie en stimuleren we gezond gedrag in plaats van een onnodig consult bij de huisarts? In de Utrechtse wijk Leidsche Rijn kozen we voor een persoonlijke gezondheidscheck: een online vragenlijst laat wijkbewoners zien of ze een verhoogd risico lopen op gezondheidsproblemen. In een pilot kwam 30% van de deelnemers in actie door bijvoorbeeld meer te bewegen en gezonder te eten. Een effectieve manier om met weinig tijd en geld veel te bereiken.”

Preventieaanbod

“De gezondheidscheck wijst deelnemers op het preventieaanbod in de wijk. Leidsche Rijn is een relatief nieuwe wijk, dus het is best even zoeken naar dat aanbod. Een onderzoeksmedewerker heeft alle leefstijlprofessionals in kaart gebracht. Zowel op buurtniveau als professioneel: niet alleen de fysiotherapeuten en psychologen, maar ook bijvoorbeeld de wandelclub.”

Samenwerken

“Ook de samenwerking in de wijk moest nog op gang komen. Veel zorgverleners en leefstijlprofessionals zaten nog op hun eigen eilandje. Daarom hebben we enkele bijeenkomsten georganiseerd. Ik was aangenaam verrast door het gemeenschapsgevoel. Professionals stelden zich niet op als concurrenten maar waren zich bewust van een gezamenlijk doel.”

“Samenwerken is veel leuker dan in je eentje. Je hebt meer plezier in je werk, je groeit in kennis en je kunt burgers beter helpen. Daarbij is het belangrijk dat wonen, werk, welzijn en school gezamenlijk optrekken in een integrale aanpak. In een vervolgproject gaan we de infrastructuur en coördinatie voor de gezonde wijkaanpak verder ontwikkelen.”

Kijk ook eens bij

Handreiking Gezonde Gemeente samenwerken publieke gezondheid en eerstelijnszorg.

Ook gevonden

Afdrukken:

Via printer