U bent hier

Voorbeeld: Samenwerken aan jeugdzorg in de wijk

Het loopt niet altijd zoals je zou willen. Huisarts Carine den Boer zag hoe een goed draaiend gebiedsteam vervangen werd door een nieuw team, met andere mensen. “We moesten weer van vooraf aan beginnen.”

Samenwerken met de jeugdketen

“Het Centrum voor Jeugd en Gezin zit in ons gezondheidscentrum. Samenwerken met de jeugdketen is dus eigenlijk dagelijkse praktijk. Als huisartsen vergaderen we vaak mee over de vraag hoe zorg voor kinderen het prettigst kan worden ingericht.”

“Een paar jaar geleden gingen we werken met een voorloper van wat nu het gebiedsteam jeugd heet. We hadden toen ook een praktijkondersteuner GGZ Jeugd in het gebiedsteam zitten. Dat ging heel goed. Het viel me wel op dat andere organisaties heel kritisch naar huisartsen keken. Ze vonden het bijvoorbeeld lastig om gegevens met ons te delen. Het heeft even geduurd voordat die koudwatervrees weg was.”

Continuïteit in een team

“Het ging mis toen de gemeente de transitie van de jeugdzorg opstartte. Ons team werd opnieuw samengesteld. In onze beleving is het team opgedoekt. Het is heel belangrijk dat de leden van een team niet te vaak wisselen. Het is toch een kwestie van elkaar kennen en vertrouwen. Met nieuwe mensen begin je opnieuw.”

“Ik proef bij de gemeente ook wat afstand. Het idee leeft dat huisartsen veel doorverwijzen en medicaliseren. Zo werkt het niet. Maar er zijn nu eenmaal gevallen waarin preventief niet veel te doen is. Het is jammer dat de samenwerking tussen huisarts, praktijkondersteuner en gebiedsteam stroever verloopt dan voorheen.”

Kijk ook eens bij

Startpagina Jeugd: vind alles over Jeugd in de Handreiking Gezonde Gemeente.

Ook gevonden

Afdrukken:

Via printer