U bent hier

Voorbeeld: Verwijzen naar welzijn

Welzijn op recept

Veel mensen met welzijnsklachten belanden onnodig in de spreekkamer van de huisarts. Praktijkondersteuner José van der Hulst verwijst hen sinds kort door naar Welzijn op recept. “Zij zorgen voor het juiste aanbod.”

“Laatst sprak ik een mannelijke cliënt van ongeveer 50 jaar die wilde stoppen met roken. Dat lukte hem maar niet. Er was altijd wel een reden om toch weer een sigaret op te steken. Ik vroeg hem toen of hij nog lol in het leven had. Dat opende het gesprek. Hij gaf toe dat hij de passie miste. Toen ik hem vertelde over Welzijn op recept, werd hij enthousiast en heb ik hem aangemeld.”

“Ik verwijs patiënten door naar Welzijn op recept als ik het idee heb dat er meer speelt, zoals eenzaamheid of sociaal-psychische problemen. Welzijn op recept kent de weg in het welzijnsaanbod. Via hen kunnen cliënten meedoen aan welzijnsactiviteiten op het gebied van zingeving of sociale contacten.”

Welzijnsaanbod

“Ik werk nog niet zo lang bij deze huisartspraktijk. Toen ik net was begonnen, ben ik door de wijk gefietst om te zien welk aanbod er is op het gebied van welzijn. Maar dat kost veel tijd. Bovendien: alles verandert weer snel. Nu kan ik cliënten doorverwijzen naar Welzijn op recept. Zij zorgen voor het juiste aanbod en nemen die verantwoordelijkheid van mij over.”

Motivatie

“In het begin had ik wel wat schroom om mensen aan te melden. Maar ik krijg na elke aanmelding snel een reactie: we gaan ermee aan de slag! En ik ontvang een terugkoppeling over het vervolg. Dat werkt voor mij erg motiverend.”

Kijk ook eens bij

Samenwerken aan gezondheid in gemeente of wijk.

Ook gevonden

Afdrukken:

Via printer