U bent hier

Voorbeeld: Welzijn op recept en de welzijnscoach

Huisartsen verwijzen mensen met lichte psychosociale klachten door naar welzijnsactiviteiten, zodat ze zelf hun gezondheid en welzijn verhogen; dat is kort samengevat de erkende interventie Welzijn op recept. De methode, die begon in Nieuwegein, is ook in veel andere gemeenten aangeslagen. Huisarts Lisette le Coq vertelt over haar ervaringen.

Problemen op sociaal vlak

“Mensen komen naar de huisarts met een lichamelijke klacht en verwachten een recept daarvoor, terwijl hun problemen vaak op sociaal vlak liggen. Het is soms best lastig om ter sprake te brengen dat er mogelijk iets anders aan de hand is. Als huisartsen kunnen we nu een welzijnsrecept meegeven. In aanvulling op onze psychosociale hulpverlening werken we samen met welzijn en kan ik doorverwijzen naar onze welzijnscoach.”

Proactieve benadering

“Onze welzijnscoach, een sociaal agoog, houdt eens per week een inloopspreekuur. Omdat veel mensen aarzelen, heeft de welzijnscoach een proactieve benadering: ze belt mensen eerst. Wij vragen tijdens het spreekuur: vindt u het goed dat u wordt gebeld? Dat maakt de drempel nog iets lager en blijkt beter te helpen.”

Netwerk van vrijwilligers

“Daarnaast benaderen we de welzijnscoach soms met andere vragen, bijvoorbeeld als een oudere patiënt vervoer naar het ziekenhuis nodig heeft. De welzijnscoach heeft niet alleen een professioneel netwerk, maar kent ook heel veel vrijwilligers.”

Nieuwe samenwerking

“Op deze manier is een nieuwe samenwerking ontstaan tussen de eerste lijn en welzijn. We ervaren dit als een echte aanvulling. Een tip voor huisartsen die aan de slag willen met Welzijn op recept? Neem snel contact op met de plaatselijke welzijnsinstelling.”

Ook gevonden

Afdrukken:

Via printer