De Handreiking gezonde gemeente brengt informatie, tips en praktijkvoorbeelden voor het maken, uitvoeren en evalueren van gezondheidsbeleid en wijkgerichte gezondheidsbevordering samen op één plek. De Handreiking gezonde gemeente is geschreven om beleidsmedewerkers van gemeenten, GGD (Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst)-en en andere professionals die werken aan gezondheidsbeleid te ondersteunen en te inspireren.
Contact
Heeft u een vraag of aanvulling op de Handreiking gezonde gemeente? Neemt u dan contact op met het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) afdeling Gezond Leven via gezondleven@rivm.nl.
Samenwerking
De Handreiking gezonde gemeente is een coproductie van het RIVM en:
Daarnaast houden we de handreiking actueel en up-to-date door nauw samen te werken met partners zoals GGD (Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst) GHOR (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio) Nederland, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten)), ZonMw (Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie), Nji, NCJ (Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) ), Movisie (Landelijk Kennisinstituut Sociale Vraagstukken ), NVWA, Actiz, Jongeren Op Gezond Gewicht, Care 4 Obesity, Gezond in… en de RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)-centra Gezondheid en Maatschappij, Voeding, Preventie en Zorg, en Duurzaamheid, Milieu en Gezondheid.
Welke onderwerpen vindt u in de handreiking?
- Stappen in lokaal gezondheidsbeleid, integraal beleid, gezonde wijkaanpak en wettelijk en beleidskader.
- Succesfactoren voor effectief gezondheidsbeleid (burgerparticipatie, draagvlak en borging, en financiering en capaciteit).
- Acht leefstijlthemadelen, over de invulling van lokaal preventiebeleid rond alcohol, depressie, drugs, overgewicht, seksuele gezondheid, sport en bewegen, tabak en valpreventie.
- Vier themadossiers: gezonde leefomgeving, preventie, zorg en welzijn, jeugd, vluchtelingen en gezond en vitaal ouder worden.
- Actuele interventieoverzichten, met aanbevolen interventies per leefstijlthema, per schooltype, en in de wijk.
Anderen over de Handreiking gezonde gemeente
"Bij ons advieswerk voor eerste lijn en gemeenten gebruiken we verschillende voorbeelden uit de handreiking ter inspiratie. Vooral voorbeelden waarin succesvol wordt samengewerkt met bewoners, helpen om te komen tot een nieuwe, meer integrale Gezonde Wijkaanpak die aansluit bij de behoefte van bewoners." - adviseur Raedelijn (ROS (Regionale Ondersteuningsstructuur ) Midden-Nederland)
"Bij het uitwerken van ons advies aan de gemeente over het terugdringen van alcoholproblemen in de regio heb ik de pijlers uit het themadeel alcohol gebruikt. De gemeente vond dit erg werkbaar, want het maakte de mogelijkheden voor beleid concreet." - medewerker GGD (Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst) Kennemerland
"Bij het schrijven van de nieuwe Nota volksgezondheid maak ik gebruik van de handreiking. Ik vind het vooral handig dat ik diverse schema’s kan overnemen en dat er heldere toelichtingen in de handreiking staan." - beleidsmedewerker gemeente Amersfoort
Gebruikerspanel
Het gebruikerspanel Handreiking gezonde gemeente bestaat uit vertegenwoordigers van o.a. GGD (Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst)-en, gemeenten en ROS (Regionale Ondersteuningsstructuur )-en. Het gebruikerspanel denkt mee over welke onderwerpen wel en niet in de handreiking thuis horen, leest en schrijft mee op gebied van specifieke onderwerpen en promoot het gebruik van de handreiking in de praktijk. Als lid van het gebruikerspanel bent u snel op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op landelijk en lokaal niveau.
Wij zoeken nog enkele professionals die hun ervaring en expertise op het gebied van lokaal gezondheidsbeleid willen inzetten voor een landelijk loket. Het contact verloopt vooral digitaal, maar we ontmoeten elkaar ook graag 2 keer per jaar op een centrale locatie. Hiervoor ontvangt u een vergoeding. Interesse? Neem contact op met Danielle de Jongh via danielle.de.jongh@rivm.nl of via 06-46860915.
Bekijk hieronder de foto's van het gebruikerspanel tijdens de werksessie ‘sociale leefomgeving’ op 3 september 2019.
Het gebruikerspanel tijdens de werksessie ‘sociale leefomgeving’



