logo Rijksoverheid
  

Nieuwsbrief Gezond Leven

Jaargang 13, Editie 1, 26 januari 2021

De nieuwsbrief Gezond Leven van het RIVM houdt je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van gezondheidsbevordering en preventie.
• Impact COVID-19 op lokaal gezondheidsbeleid
• Gamen, gokken en digitale balans tijdens de pandemie
• Aan de slag met alcoholpreventie
• Aan de slag met sport en bewegen
• Invloed van leefomgeving in zorginstellingen
• Nieuw: erkende interventies voor mentale gezondheid
• Terugblik op vier jaar Gezonde Kinderopvang
• Even voorstellen: Sophie van Helden
• Online werkconferentie Preventie in het zorgstelsel
• Webinar Kind naar Gezonder Gewicht
› Partners
• Subsidieoproep Gecombineerde Leefstijlinterventies
• Leefstijlinterventie succesvol in de praktijk
• Maandelijkse online talkshows over inclusie in samenleving
• Uitnodiging regiobijeenkomsten VNG Gezondheid
• Aan de slag met de mentale gezondheid van de jeugd
• Gezondheid voor iedereen bij inkoop en subsidiĆ«ring

Impact COVID-19 op lokaal gezondheidsbeleid

Impact COVID-19 op lokaal gezondheidsbeleid
 

Uit de corona-inclusieve Volksgezondheidstoekomstverkenning (c-VTV) blijkt dat COVID-19 invloed heeft op de toekomstige volksgezondheid. Zo zijn mensen die al roken nog meer gaan roken, en neemt eenzaamheid toe. Dit heeft ook gevolgen voor het gezondheidsbeleid van gemeenten. Op loketgezondleven.nl hebben we daarom de belangrijkste gevolgen van COVID-19 voor gezondheidsbeleid op een rij gezet. Ook delen we vier stappen om te bepalen of het huidige beleid in jouw gemeente moet worden aangepast.

 

Gamen, gokken en digitale balans tijdens de pandemie

Gamen, gokken en digitale balans tijdens de pandemie
 

De lichamelijke en mentale balans kan verstoord raken door teveel digitaal vermaak, waaronder gamen en het streamen van video’s. Onze leefstijladviezen kun je als professional, werkzaam bij de gemeente, GGD of in de zorg, gebruiken om mensen te helpen wanneer zij problemen met gokken of gamen ervaren.

 

Aan de slag met alcoholpreventie

Aan de slag met alcoholpreventie
 

Integraal werken aan alcoholpreventie levert de meeste gezondheidswinst op voor inwoners van jouw gemeente. Kies daarom voor een samenhangende aanpak met integraal werken. Lees hier meer over op onze pagina’s over alcohol.

 

Aan de slag met sport en bewegen

Aan de slag met sport en bewegen
 

Mensen die voldoende sporten en bewegen leggen een stevige basis voor een actieve en gezonde leefstijl. Sport en bewegen is ook een middel om andere maatschappelijke doelen te bereiken: de ontwikkeling en weerbaarheid van kinderen, het leren over sportiviteit en respect, maatschappelijke participatie en leefbaarheid in de buurt. Bekijk onze pagina over sport en bewegen.

 

Invloed van leefomgeving in zorginstellingen

Invloed van leefomgeving in zorginstellingen
 

Werk je in een zorginstelling? Dan weet je dat de leefomgeving invloed heeft op de gezondheid en het welzijn van de bewoners, bezoekers en medewerkers. Wil je weten wat jij kunt doen aan de leefomgeving om gezondheid te bevorderen? Laat je inspireren door deze zorginstellingen. Heeft jouw zorginstelling zelf al het nodige gedaan rondom duurzame zorg en natuur, voeding of architectuur? Laat het ons weten via duurzamezorg@rivm.nl. Wie weet zie je jouw inspirerend voorbeeld binnenkort terug op onze website!

 

Nieuw: erkende interventies voor mentale gezondheid

Nieuw: erkende interventies voor mentale gezondheid
 

Op loketgezondleven.nl vind je twee nieuwe interventies op het gebied van mentale gezondheid: Mentorlessen over stress en Lab of Life vitaliteitstraining. Mentorlessen is een lessenserie die leerlingen helpt ongezonde stress bij zichzelf te herkennen en daar mee om te gaan. Lab of Life vitaliteitstraining is een in-companytraining voor werknemers die een betere balans tussen hun werk en privéleven willen. Zie ook recent erkende interventies.

 

Terugblik op vier jaar Gezonde Kinderopvang

Terugblik op vier jaar Gezonde Kinderopvang
 

687 kinderopvangorganisaties werken aan een gezonde leefstijl in de kinderopvang. Dit is slechts één van de resultaten na vier jaar programma Gezonde Kinderopvang. Lees meer in de factsheet Vier jaar Gezonde Kinderopvang (2017-2020).

 

Even voorstellen: Sophie van Helden

Nieuwe adviseur Gezond Gemeente Sophie van Helden
 

Onze afdeling Gezond Leven is sinds kort uitgebreid met een nieuwe adviseur Gezonde Gemeente: Sophie van Helden. Zij richt zich aankomende tijd op het vraagstuk: hoe kan je op integrale wijze werken aan gezondheid, preventie en welzijn? Daarnaast gaat zij aan de slag met het gebruikerspanel, dat meedenkt en meeleest over (specifieke) onderwerpen op loketgezondleven.nl. Wil jij meedoen aan het gebruikerspanel? Mail jouw bijdrage naar Sophie van Helden. 

 

Online werkconferentie Preventie in het zorgstelsel

Online werkconferentie Preventie in het Zorgstelsel
 

Ondanks de coronapandemie wordt er doorgewerkt aan het versterken van preventie in het zorgstelsel. Zo wil het ministerie van VWS met de regio’s concrete interventies ontwikkelen. Daarnaast hebben Zorgverzekeraars Nederland en de VNG samen afspraken gemaakt over landelijke samenwerking en deze vastgelegd in een werkstructuur. Wil je weten wat deze afspraken voor jou betekenen? Neem dan deel aan de digitale werkconferentie op 8 februari.

 

Webinar Kind naar Gezonder Gewicht

Webinar kind naar gezonder gewicht
 

Voor de tweede keer organiseert JOGG een webinar over de integrale aanpak gericht op kinderen met overgewicht of obesitas en hun gezin. Deze vindt plaats op 22 maart, van 14.00 tot 15.30. In dit webinar wordt er dieper ingegaan op de cruciale rol van de centrale zorgverlener (CZV). Schrijf je uiterlijk 8 maart in via deze link. Kijk hier het eerste webinar terug over de integrale aanpak. 

 

Partners

Subsidieoproep Gecombineerde Leefstijlinterventies

Subsidieoproep gecombineerde leefstijlinterventie
 

Wil je een erkende gecombineerde leefstijlinterventie aanbieden in jouw regio? En wil je hiervoor een samenwerking in jouw werkgebied opzetten of doorontwikkelen? Het ZonMw-programma Juiste Zorg Op de Juiste Plek heeft hiervoor een subsidieoproep opengesteld. Je kunt jouw aanvraag indienen tot 23 februari 2021, voor 14.00 uur.

 

Leefstijlinterventie succesvol in de praktijk

Leefstijlinterventie succesvol in de praktijk
 

Hoe zorg je ervoor dat je leefstijlinterventie succesvol is in de praktijk? ZonMw interviewde Femke van Nassau (implementatiespecialist en commissielid). Ze vertelt hoe je een interventie succesvol implementeert en wat de valkuilen en de succesfactoren zijn.

 

Maandelijkse online talkshows over inclusie in samenleving

Maandelijkse online talkshow over inclusie in samenleving
 

Met ‘Beweging in kwetsbaarheid’ besteden ZonMw, VNG en Impuls Werkplaats van januari tot en met juni aandacht aan verschillende thema’s die bijdragen aan een meer inclusieve samenleving voor mensen met een (psychische) kwetsbaarheid. Dat doen ze door middel van een maandelijkse online talkshow. De eerste talkshow vindt plaats op 28 januari.

 

Uitnodiging regiobijeenkomsten VNG Gezondheid

Uitnodiging regiobijeenkomsten VNG Gezondheid
 

Dit voorjaar organiseert de VNG 12 online regiobijeenkomsten "aan de slag met gezondheidsbeleid". Wil je meer weten over bijvoorbeeld het uitvoeringsbudget voor Lokale Preventieakkoorden, de discussienota Zorg voor de Toekomst en Kansrijke Start? En zoek je tools, kennis, informatie en contacten om jou op weg of verder te helpen? Schrijf je dan nu in!

Foto: Carel de Groot

 

Aan de slag met de mentale gezondheid van de jeugd

Aan de slag met de mentale gezondheid jeugd
 

Werken aan de mentale gezondheid van kinderen en jongeren is belangrijk. Maar hoe doe je dat in jouw gemeente? Dat lees je in de Handreiking bevordering mentale gezondheid Jeugd van Pharos en het Trimbos-instituut. Deze handreiking helpt gemeenten om de juiste zorg en ondersteuning te bieden voor de mentale gezondheid van kinderen en jongeren.

 

Gezondheid voor iedereen bij inkoop en subsidiƫring

Gezondheid voor iedereen bij inkoop en subsidiering
 

Ook bij inkoop en subsidiering kun je impact maken op gezondheidsverschillen. Inclusief opdrachtgeverschap draait om de (verbetering van) gezondheid van mensen in complexe situaties. Deze groepen hebben een lagere levensverwachting en leven minder lang in goede gezondheid. Met de whitepaper ‘Inclusief Opdrachtgeverschap Gemeenten’ biedt GezondIn een handvat om ‘gezondheid van inwoners’ op te nemen in alle contracten, uitvoeringsplannen en subsidieafspraken waar de gemeente mee werkt. 

 

Colofon

Dit is een uitgave van het RIVM. Op Loketgezondleven.nl biedt het RIVM beleidsmakers en professionals kennis, tips en praktische handvatten voor het integraal aanpakken van lokaal gezondheidsbeleid.

 

Meer weten?

Loketgezondleven.nl
 

 

Contact

Vragen? Stuur ons een email:
gezondleven@rivm.nl

 

Volg ons op Twitter en LinkedIn