logo Rijksoverheid
  

Nieuwsbrief Gezond Leven

Jaargang 10, Editie 10, 18 december 2018

De nieuwsbrief Gezond Leven van het RIVM houdt je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van gezondheidsbevordering en preventie.
• Verdient uw collega de BOP-prijs 2019?
• Staatssecretaris Blokhuis trapt train-de-trainer cursus Gezonde Kinderopvang 2019 af
• Neem ook deel aan een Advies-op-maat-traject!
• Sfeerverslag eerste Kennisfestival Gezond Leven
• Wat werkt-dossier Ouderen en bewegen
• Omgevingsvisies gemeenten en provincies uitgelicht
• Kansen voor gezondheid en de Omgevingswet
• Vooraankondiging: subsidie voor onderzoek naar effectiviteit van interventies
• Landelijke verkenning naar depressiepreventie
• Van integraal beleid, netwerken bouwen voor ouderen in beweging
• Innovatie in dagactiviteiten ouderen
• De waarde van sport en bewegen
• Denk op tijd aan subsidieaanvraag EU Erasmus+ Sport
• Agenda

Verdient uw collega de BOP-prijs 2019?

 

Naast de Gouden Kalveren en diverse sportprijzen, hebben we in 2019 ook de BOP-prijs! Deze prijs is voor een professional die op inspirerende wijze werkt aan gezondheidsbevordering. Hebt u een collega die wel eens in het zonnetje mag worden gezet? Nomineer hem/haar dan voor 11 januari. De winnaar krijgt naast een geldbedrag ook een leuk teamuitje!

 

Staatssecretaris Blokhuis trapt train-de-trainer cursus Gezonde Kinderopvang 2019 af

 

Op maandag 17 december bracht staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) een bezoek aan Ska Kinderopvang in Amersfoort. Deze kinderopvangorganisatie is een van de 350 organisaties die werkt met een coach Gezonde Kinderopvang. Gezonde leefstijl krijgt zo structureel aandacht binnen de organisatie. Dankzij het Nationaal Preventieakkoord, dat Blokhuis vorige maand ondertekende, kunnen in 2019 ruim 150 extra coaches worden opgeleid.
Lees meer over het werkbezoek.

 

 

Neem ook deel aan een Advies-op-maat-traject!

 

Onlangs organiseerde GGD regio Utrecht een Kennisatelier over Positieve gezondheid. Danielle de Jongh (RIVM) gaf in het kader van het Advies-op-maat traject een presentatie over hoe door integraal werken aan positieve gezondheid gewerkt kan worden. Zij liet zien welke instrumenten en voorbeelden beschikbaar zijn in de Handreiking Gezonde Gemeente. Werkt u ook voor een GGD of gemeente en bent u geïnteresseerd in deelname aan een Advies-op-maat-traject? U vind hier het het aanmeldformulier.

 

Sfeerverslag eerste Kennisfestival Gezond Leven

 

Op 22 november stond gezondheidsbevordering in de spotlights. Waar staan we op de tijdlijn van Gezond Leven? Welke tools helpen GGD-en, gemeenten en gezondheidsprofessionals de komende 10 jaar vooruit? Op welke verrassende manier kijkt een social designer naar gezondheidsbevordering? Dit en veel meer kwam aan de orde tijdens het eerste RIVM Kennisfestival Gezond Leven. Lees het verslag, bekijk de foto’s en bezoek op 12 of 28 maart zelf het Kennisfestival!

 

Wat werkt-dossier Ouderen en bewegen

 

Een groot deel van de 55-plussers beweegt te weinig, terwijl voldoende bewegen goed is voor de gezondheid, mobiliteit en zelfredzaamheid. Wilt u als gemeente 55-plussers stimuleren om te gaan of blijven bewegen? Lees in het Wat werkt-dossier Ouderen en bewegen van RIVM wat effectieve elementen zijn om uw aanpak vorm te geven. Ook vindt u inspiratie in goede voorbeelden en erkende interventies. Het dossier is in samenwerking met Kenniscentrum Sport opgesteld.

 

Omgevingsvisies gemeenten en provincies uitgelicht

 

Afgelopen maanden presenteerden de gemeenten Groningen, Hillegom en Staphorst hun omgevingsvisies. Aandacht gaat uit naar de ruimtelijke en sociale voorwaarden voor een gezonde en aantrekkelijke leefomgeving en duurzaamheid. Het concept positieve gezondheid is het uitgangspunt voor een integrale werkwijze. De provincie Utrecht werkt volgens de visie Horizon Utrecht 2050 toe naar een groene, gezonde en slimme provincie. Lees meer over omgevingsvisies op Loketgezondleven.nl.

 

Kansen voor gezondheid en de Omgevingswet

 

Door een integrale benadering van de leefomgeving krijgt gezondheid een hogere prioriteit in de ruimtelijke afweging. Decentrale overheden kunnen eigen gezondheidsambities vastleggen en uitwerken via bijvoorbeeld: de omgevingsvisie, het vaststellen van decentrale omgevingswaarden, regels in de omgevingsverordening of het omgevingsplan of een programma. Gezondheid kan zo zelfs een rol spelen bij het weigeren of aanpassen van vergunningen. Lees meer over de beweegvriendelijke Omgevingswet.

 

Vooraankondiging: subsidie voor onderzoek naar effectiviteit van interventies

 

Begin januari opent ZonMw 2 subsidieoproepen binnen de programmalijn Effectiviteitsonderzoek voor: 1) onderzoek op thema’s en doelgroepen waarvoor nog onvoldoende effectieve interventies beschikbaar zijn én waar de praktijk behoefte aan heeft (samenvatting witte vlekken database) en 2) onderzoek naar werkzame elementen van interventies. Deadline 12 maart 2019.
Lees meer over de subsidieoproepen.

 

Landelijke verkenning naar depressiepreventie

 

Om inzicht te krijgen én te geven in manieren om depressies te voorkomen en mentale gezondheid te bevorderen, voert het Trimbos-instituut een landelijke verkenning uit. Organisaties die activiteiten organiseren op het gebied van depressiepreventie, worden aangemoedigd deze aan te melden. Ga hiervoor naar de vragenlijst Verkenning activiteiten depressiepreventie.

 

Van integraal beleid, netwerken bouwen voor ouderen in beweging

 

Kenniscentrum Sport en Vilans onderzichten in opdracht van FNO wat werkt om (kwetsbare) ouderen in beweging te krijgen. Voor drie gemeenten is in beeld gebracht wat nodig is om hier de integrale aanpak op zowel gemeentelijk niveau als de lokale samenwerking te versterken. Op de website van BeterOud vindt u kennisproducten en tips om met dit thema aan de slag te gaan. Bekijk ook het Wat werkt-dossier Ouderen en bewegen van RIVM.

 

Innovatie in dagactiviteiten ouderen

 

Mooi voorbeeld van samenwerking tussen zorg, welzijn en sport. Een actieve dagbesteding voor mensen met dementie in de kantine van de voetbalvereniging. Het project en de activiteit worden begeleidt door buurtsportcoaches van Sportsupport Haarlem. Bekijk het filmpje Samen in beweging

 

De waarde van sport en bewegen

 

De waarde van sport en bewegen is een breed begrip. Je kunt kijken naar de waarde voor het individu of voor de maatschappij. De baten zijn niet altijd even gemakkelijk in geld uit te drukken. Wil je als beleidsmaker toch extra inzetten op economische onderbouwing? Dan zijn er verschillende methoden die je kunt gebruiken.

 

Denk op tijd aan subsidieaanvraag EU Erasmus+ Sport

 

Wat komt er kijken bij een aanvraag voor het EU Erasmus+ Sport programma en waar moet je op letten? Europese insiders en succesvolle subsidieaanvragers komen met tips en tricks in dit artikel van Kenniscentrum Sport. De deadline voor de Call is 4 april. Tip 1: begin op tijd aan de voorbereiding. Bekijk meer tips en tricks

 

Agenda

21 januari 2019: Congres ‘Samen sturen op doen wat werkt’. Grote maatschappelijke vraagstukken als eenzaamheid en armoede, hoe pak je die aan? Door te doen wat werkt. Maar hoe organiseer je dat als gemeente en maatschappelijke organisaties? Kom naar het eerste landelijk congres ‘Samen sturen op doen wat werkt’ van Gemeente Alphen aan den Rijn, Sociaal Werk Nederland en Movisie. Lees meer

22 januari 2019: Landelijke conferentie ‘Meer Veerkracht, langer Thuis’. Gevarieerde en inspirerende conferentie waar onder andere de projectresultaten worden gedeeld. Projectleiders en beleidsmedewerkers van gemeenten en zorgverzekeraars kunnen zich nu aanmelden.

24 januari 2019: Praktijkmiddag Positieve Gezondheid. Tijdens deze bijeenkomst staat de ‘hoe-vraag’ op vier niveaus (persoonlijk, zorgpraktijk, wijk/gemeentelijk/regionaal en landelijk niveau) centraal. Wat werkt wel, wat werkt niet bij het organiseren van positieve gezondheid? Lees meer

8 februari 2019: Implementation Science Conference. Professionals die zich bezig houden met publiek beleid, gedragswetenschappen en gezondheidszorg weten dat het creëren van een effectieve interventie pas de eerste stap is. Van papier naar praktijk: daar gaat het om bij de derde Implementation Science Conference. Lees meer

11 maart 2019: Start Week voor de Gezonde Jeugd. Jongeren op Gezond Gewicht trapt samen met partners de Week voor de Gezonde Jeugd af. Dit jaar staat de Week in het teken van: Stap vooruit! Lees meer

12 maart & 28 maart 2019: Kennisfestival Gezond Leven. Onmisbare dagen voor kennis, praktische tools en ontmoeting op het gebied van gezondheidsbevordering en gezondheidsbeleid! Doe mee aan zeer uiteenlopende workshops en dialoogtafels over onder meer de gecombineerde leefstijlinterventie of de omgevingswet. Inschrijven.

11 april 2019: Nederlands Congres Volksgezondheid. Met elkaar werken, co-creëren en kennis delen. Nieuwe wegen ontdekken. Ontmoetingen die ertoe doen, workshops waarin werk verzet wordt, prijsuitreikingen, masterclasses en sprekers met een boodschap. Lees meer

Colofon

Dit is een uitgave van RIVM Centrum Gezond Leven. Loketgezondleven.nl biedt professionals kennis, tips en praktische handvatten bij hun werk aan de gezonde leefstijl van burgers. 

 

Meer weten?

Loketgezondleven.nl
 

 

Contact

Vragen? Stuur ons een email:
centrumgezondleven@rivm.nl

 

Volg ons op Twitter en LinkedIn