logo Rijksoverheid
  

Nieuwsbrief Gezond Leven

Jaargang 11, Editie 1, 29 januari 2019

De nieuwsbrief Gezond Leven van het RIVM houdt je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van gezondheidsbevordering en preventie.
• Genomineerden voor de BOP-prijs 4 februari bekend!
• Inschrijving Kennisfestivals in Eindhoven en Gouda geopend!
• Nieuw: E-magazine Grip op preventie
• Factsheet Advies op Maat
• Nieuwe jas voor Gezondekinderopvang.nl
• Nieuw: interventieoverzicht voor doelgroep lage SES
• Nieuwe website Ketenaanpak overgewicht kinderen!
• Interventie Op Verhaal komen opnieuw effectief
• Hoe gebruikt jouw GGD betrouwbare opvoedinformatie?
• Themadoc Armoede, Schulden en Gezondheid
• Subsidie voor onderzoek naar effectiviteit van preventieve interventies
• Aan de slag met de beleidswijzer Sport en Bewegen
• Buurtsportcoaches en cultuurcoaches combineren hun aanbod
• Agenda

Genomineerden voor de BOP-prijs 4 februari bekend!

 

Op 4 februari worden de genomineerden voor de BOP-prijs bekend gemaakt op loketgezondleven.nl. Het gaat om professionals die zijn aangemeld omdat zij zich hebben ingezet voor het versterken van de relatie tussen Beleid, Onderzoek en Praktijk. Eind januari kiest de jury 3 genomineerden.Tussen 4 en 22 februari kunt u stemmen op één van de genomineerden. Op 28 maart wordt de uiteindelijke winnaar gekozen op basis van deze digitale stemming en een stemming onder de aanwezigen op het Kennisfestival. Houd de website in de gaten! 

 

Inschrijving Kennisfestivals in Eindhoven en Gouda geopend!

 

Hoe zag gezondheidsbevordering tussen 2008 en 2018 eruit? Wat zijn belangrijke ontwikkelingen komend decennium? Het Kennisfestival Gezond Leven (Eindhoven, 12 maart en Gouda, 28 maart), biedt kennis, tools en verbinding. Verruim je blik door presentaties van social designer Rocco Verdult en arts-ethicus Babette Rump. Participeer in workshops met actuele thema’s zoals de Omgevingswet en burgerparticipatie. Een onmisbare dag voor professionals betrokken bij gezondheidsbevordering en gezondheidsbeleid, landelijk, regionaal en lokaal. Bekijk de programma’s en meld je snel aan!

 

Nieuw: E-magazine Grip op preventie

 

Hoe krijg je grip op preventie en hoe kies je de juiste interventie? Daarover gaat het E-magazine van zeven kennisinstituten dat tijdens het congres van Movisie is gelanceerd. In het magazine benadrukt Staatsecretaris Paul Blokhuis het belang van het benutten van beschikbare kennis en onderzoek. Het magazine geeft toegang tot alle databases met erkende interventies. Je vindt ook de rekenhulp Valpreventie en drie handige tools om interventies te kiezen. Bekijk hier het filmpje en lees verder in het E-magazine.

 

Factsheet Advies op Maat

 

Onlangs organiseerde de gemeente Hof van Twente samen met GGD Twente een bijeenkomst over Gezonde verbinding om het beleid rondom jeugdwet, wmo en wpg integraal op te pakken. Ilse Storm (RIVM) gaf een workshop over hoe domein-overstijgend gewerkt kan worden. In de factsheet ‘Advies op Maat Gezond Leven’ leest u meer over de ervaringen met het Advies op maat-traject en andere trajecten. Werkt u voor een GGD of gemeente en bent u geïnteresseerd in deelname aan een Advies-op-maat-traject? Vind hier meer informatie. 

 

Nieuwe jas voor Gezondekinderopvang.nl

 

Gezondekinderopvang.nl, dé website voor managers en stafmedewerkers over werken aan een gezonde leefstijl in de kinderopvang, heeft sinds kort een nieuwe uitstraling. De site is overgezet naar de volgende versie van het content managementsysteem. Dit systeem voldoet aan de eisen voor een moderne, toegankelijke en veilige website. De websites Gezondeschool.nl en Loketgezondleven.nl volgen binnenkort. Neem snel een kijkje!

 

Nieuw: interventieoverzicht voor doelgroep lage SES

 

Wil je snel weten welke interventies je kunt inzetten om te werken aan de leefstijl van kinderen, jongeren en volwassenen met een lage sociaaleconomische situatie (SES)? Als professional ga je het liefst aan de slag met een leefstijlinterventie die werkt. Een erkende interventie is van goede kwaliteit, goed uitvoerbaar in de praktijk en biedt een grotere kans op effect. Dat is vastgesteld door onafhankelijke deskundigen. Bekijk het interventieoverzicht.

 

Nieuwe website Ketenaanpak overgewicht kinderen!

 

Op ketenaanpakovergewichtkinderen.nl zijn vlak voor de kerstdagen de producten van Care for Obesity/VU Amsterdam geplaatst, inclusief ervaringen in de proeftuingemeenten Almere, Amsterdam, Arnhem, ’s Hertogenbosch, Maastricht, Oss, Smallingerland en Zaanstad. Het RIVM werkt de komende jaren samen met partners aan het implementeren, evalueren en borgen van de ketenaanpak. Het ministerie van VWS financiert dit. Neem een kijkje op de website.

 

Interventie Op Verhaal komen opnieuw effectief

 

De interventie Op Verhaal komen kreeg van de beoordelingscommissie opnieuw het oordeel Goede aanwijzingen voor effectiviteit. Deze interventie voor mensen met een lichte depressie maakt gebruik van life review, een therapievorm waarbij deelnemers hun eigen leven evalueren. Na de therapie zijn deelnemers in staat om nieuwe betekenissen aan hun leven te geven. Meer over Op Verhaal komen en andere Recent erkende interventies lees je op Loketgezondleven.nl. Lees meer

 

Hoe gebruikt jouw GGD betrouwbare opvoedinformatie?

 

Wist je dat alle GGD ’en in Nederland die jeugdgezondheidszorg bieden, werken met de opvoedinformatie van Stichtingopvoeden.nl? De informatie is ontwikkeld met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk.
GGD ’en linken naar de website of hebben de informatie één op één overgenomen op de eigen website. Daarnaast zijn er GGD ’en die meedoen aan het gezamenlijke filmpjesproject. Bekijk in dit overzicht hoe GGD ’en  zijn aangesloten.

 

Themadoc Armoede, Schulden en Gezondheid

 

Hoe sla jij de brug tussen armoede, schulden en gezondheid in jouw lokale aanpak? Recentelijk lanceerde Gezond in… het nieuwe themadoc Armoede, Schulden en Gezondheid, die je helpt deze vraag te beantwoorden. Het themadoc bevat handige cijfers en instrumenten om je op weg te helpen.

 

Subsidie voor onderzoek naar effectiviteit van preventieve interventies

 

Twee subsidieoproepen voor effectiviteitsonderzoek zijn gepubliceerd. De eerste oproep gaat over effectiviteitsonderzoek naar kennislacunes op thema’s en doelgroepen. De focus ligt hierbij op de interventiedatabase Gezond en Actief Leven (RIVM). De tweede oproep gaat over onderzoek naar werkzame elementen. De deadline voor indienen van een subsidieaanvraag is 12 maart 2019.

 

Aan de slag met de beleidswijzer Sport en Bewegen

 

Sport- en beweegbeleid schrijven, waar begin je? Het herzien van bestaand sport- en beweegbeleid, wat blijft overeind en wat niet? Hoe doen andere gemeenten dat? Ga je het wiel opnieuw uitvinden? Hoe creëer je draagvlak en betrek je partijen? De vernieuwde Beleidswijzer Sport en Bewegen is een handig hulpmiddel om beleidsadviseurs van gemeenten te helpen bij het beantwoorden van deze vragen. Naar de beleidswijzer.

 

Buurtsportcoaches en cultuurcoaches combineren hun aanbod

 

In Leidschendam-Voorburg leggen buurtcoaches de verbinding tussen sport en cultuur in hun aanpak in de wijken. Ze werken vanuit één organisatie en bundelen kennis en aanbod, zodat er ruime keus is voor alle doelgroepen die ze bedienen. Dit sluit goed aan bij de vernieuwingen in de Brede Regeling Combinatiefuncties. Inspiratie uit Leidschendam-Voorburg.

 

Agenda

8 februari: Implementation Science Conference. Professionals die zich bezig houden met publiek beleid, gedragswetenschappen en gezondheidszorg weten dat het creëren van een effectieve interventie pas de eerste stap is. Van papier naar praktijk: daar gaat het om bij de derde Implementation Science Conference. Lees meer

11 februari: start Week van de Liefde. Dit is een projectweek voor het voortgezet onderwijs en het mbo en duurt tot 15 februari. Het doel: scholen maken kennis met het thema relaties en seksualiteit en besteden daar ook aandacht aan in de klas. Lees meer

11 maart: start Week voor de Gezonde Jeugd. Jongeren op Gezond Gewicht trapt samen met partners de Week voor de Gezonde Jeugd af. Dit jaar staat de Week in het teken van: Stap vooruit! Lees meer

12 maart & 28 maart: Kennisfestival Gezond Leven. Onmisbare dagen voor kennis, praktische tools en ontmoeting op het gebied van gezondheidsbevordering en gezondheidsbeleid! Doe mee aan zeer uiteenlopende workshops en dialoogtafels over onder meer de gecombineerde leefstijlinterventie of de omgevingswet. Inschrijven

18 maart: start van De Week van de Lentekriebels. Dit is een nationale projectweek voor het speciaal- en basisonderwijs en duurt tot en met 22 maart. Lees meer

11 april: Nederlands Congres Volksgezondheid. Hét toonaangevende congres publieke gezondheid. Het RIVM zal het voortouw nemen voor de track ‘Gezondheid en leefomgeving’, met sprekers uit verschillende hoeken en veel mogelijkheden om te halen en te brengen. Deelnemers ontmoeten elkaar en maken samenwerkingsafspraken. Lees meer

Colofon

Dit is een uitgave van RIVM Centrum Gezond Leven. Loketgezondleven.nl biedt professionals kennis, tips en praktische handvatten bij hun werk aan de gezonde leefstijl van burgers. 

 

Meer weten?

Loketgezondleven.nl
 

 

Contact

Vragen? Stuur ons een email:
centrumgezondleven@rivm.nl

 

Volg ons op Twitter en LinkedIn