logo Rijksoverheid
  

Nieuwsbrief Gezond Leven

Jaargang 11, Editie 2, 26 februari 2019

De nieuwsbrief Gezond Leven van het RIVM houdt je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van gezondheidsbevordering en preventie.
• Kennisfestival Gezond Leven: schrijf je nu nog in voor Gouda!
• Meer dan 750 stemmen voor de BOP-prijs 2019!
• Gezonde Basisschool van de Toekomst
• Actualisatie gemeentelijke regie
• 4 april - Workshop interventie beschrijven
• Gezocht: beoordelaars van leefstijlinterventies
• Zó werkt publieke gezondheidszorg
• Nieuwe perinatale cijfers per gemeente beschikbaar
• Nieuwste cijfers drugs, alcohol en roken
• Aan de slag met de Beweegcirkel
• Subsidie aanpak verward gedrag
• Nieuw: Lang Leve de Liefde Herhalingsmodule bovenbouw praktijkonderwijs en vmbo
• Agenda

Kennisfestival Gezond Leven: schrijf je nu nog in voor Gouda!

 

De aanmeldingen voor de RIVM Kennisfestivals Gezond Leven gaan hard. De editie in Eindhoven op 12 maart is zo goed als vol, maar voor de editie in Gouda op 28 maart zijn nog plaatsen beschikbaar. Ben jij er ook bij? Laat je inspireren en ga naar huis met kennis die wérkt! In Gouda reiken we bovendien de BOP-prijs 2019 uit.

 

 

Meer dan 750 stemmen voor de BOP-prijs 2019!

 

Met het sluiten van de stemronde op 22 februari tikte de teller ruim 750 stemmen aan! Er werd massaal gestemd op Maartje Goudriaan (GGZ inGeest), Annette Straver (Gemeente Rotterdam) en Mark Slager (Apotheek Orion). Wie van hen wint de titel beste verbinder van beleid, onderzoek en praktijk 2019 (BOP)? Tijdens het Kennisfestival op 28 maart wordt het bekend gemaakt. Houd ook Twitter in de gaten!

 

Gezonde Basisschool van de Toekomst

 

In 2015 is Gezonde Basisschool van de Toekomst (GBT) van start gegaan en de eerste resultaten zijn bekend. GBT onderzoekt of kinderen die op de basisschool een dagritme aangeboden krijgen met voldoende onderwijstijd, sport, bewegen, spelen en aandacht voor gezonde voeding een betere fysieke, emotionele en intellectuele groei doormaken. De eerste resultaten laten positieve veranderingen zien. Benieuwd? Movare en Alles is Gezondheid organiseren een roadshow op 13 maart in Groningen.

 

Actualisatie gemeentelijke regie

 

De gemeente voert regie over het opstellen van gezondheidsbeleid en de uitvoering ervan. Niet alleen intern maar ook extern. Op de vernieuwde pagina op Loketgezondleven.nl leest u meer over de verschillende rollen van de gemeente. Ook vindt u voorbeelden van andere gemeenten en vertelt een wethouder over de noodzaak van integraal gemeentelijk beleid rond preventie, zorg en welzijn. Bekijk de pagina Gemeentelijke regie en rollen.

 

4 april - Workshop interventie beschrijven

 

Wil jij een leefstijlinterventie indienen voor beoordeling door de Erkenningscommissie? Daarvoor dien je de interventie te beschrijven in een werkblad. Als jij daar hulp bij wilt, is de workshop interventie beschrijven van het RIVM iets voor jou! Deelnemers aan eerdere workshops vonden het nuttig om de onderdelen van het werkblad te bespreken en dat ze goede handvatten kregen om aan de slag te gaan. Meld je aan op Loketgezondleven.nl.

 

Gezocht: beoordelaars van leefstijlinterventies

 

Wil jij bijdragen aan kwaliteitsverbetering van gezondheidsbevordering? En ben jij een gezondheidsbevorderaar uit de praktijk die interventies kan beoordelen? Dan is het RIVM op zoek naar jou! We zoeken praktijkprofessionals voor het opstapniveau Goed beschreven van erkenningstraject. In dit traject stellen onafhankelijke experts de kwaliteit, uitvoerbaarheid en effectiviteit van interventies vast. Erkende interventies krijgen een prominente plek op onze website. Lees meer over het Erkenningstraject. Heb jij interesse? Mail lucie.viet@rivm.nl.

 

Zó werkt publieke gezondheidszorg

 

Wat hebben het alcoholverbod en gezondheidsbeleid met elkaar te maken? Wie is verantwoordelijk voor de bestrijding van infectieziekten? En welke wetten maken gezondheidsbeleid mogelijk? In Zó werkt publieke gezondheidszorg vinden zorgprofessionals (in spe), beleidsmakers, gemeenteambtenaren en andere geïnteresseerden het antwoord op deze en vele andere vragen. Zó werkt publieke gezondheidszorg is een uitgave van Platform Zó werkt de zorg, in samenwerking met GGD GHOR Nederland, RIVM, SBOH, KAMG en het ministerie van VWS. Hier verkrijgbaar.

 

Nieuwe perinatale cijfers per gemeente beschikbaar

 

Ieder kind verdient een goede start. Ook in jouw gemeente. Maar voor een gerichte aanpak op (peri)natale zorg heb je feiten en cijfers nodig. Alleen zo weet je hoe de situatie er op dit moment in jouw gemeente uitziet. Via Waarstaatjegemeente.nl kun je o.a. bekijken hoeveel kinderen in jouw gemeente te vroeg geboren worden, of een te laag geboortegewicht hebben. Wil je meer weten? Lees hier het nieuwsbericht. 

 

Nieuwste cijfers drugs, alcohol en roken

 

Ecstasy is de populairste uitgaansdrug onder jongvolwassenen. Alcohol en tabak veroorzaken de meeste sterfgevallen als gevolg van middelengebruik. Dat blijkt uit de Nationale Drug Monitor 2018 (NDM). De cijfers in de NDM laten verder zien dat bijna één miljoen Nederlanders cannabis gebruikt heeft in 2017, nederwiet en xtc steeds sterker worden, GHB relatief vaak tot gezondheidsincidenten leidt en de daling van het aantal overmatige drinkers stagneert. Bekijk de highlights uit de NDM 2018.

 

Aan de slag met de Beweegcirkel

 

Kenniscentrum Sport maakt een praktische vertaling van de beweegrichtlijnen en heeft vanuit de kernboodschap 'Breng beweging in je dag' de Beweegcirkel ontwikkeld. Aan de hand van invuloefeningen en inspirerende voorbeelden kunnen professionals anderen stapsgewijs begeleiden en stimuleren om meer te bewegen. De Beweegcirkel is kosteloos aan te vragen.

 

Subsidie aanpak verward gedrag

 

Werkt u aan het regionaal inbedden en borgen van een goed werkende aanpak voor (psychisch) kwetsbare mensen en hun omgeving? Of wilt u een integraal aanbod van begeleiding en behandeling van mensen met verward gedrag in het sociaal domein opzetten? Vraag dan nu subsidie aan bij ZonMw. De deadline voor het aanvragen van subsidie is 26 maart 2019 om 14.00 uur.

 

Nieuw: Lang Leve de Liefde Herhalingsmodule bovenbouw praktijkonderwijs en vmbo

 

Speciaal voor bovenbouwleerlingen in het praktijkonderwijs en het vmbo introduceren Soa Aids Nederland en Rutgers de Lang Leve de Liefde Herhalingsmodule. Naast het voorkomen van soa’s en grensoverschrijdend gedrag is de Herhalingsmodule specifiek gericht op de preventie van zwangerschap en tienerouderschap. Lees meer over de lespakketten- en methoden.

 

Agenda

14 maart: vakbeurs sportaccommodaties. Hoe richt je de openbare ruimte nou beweegvriendelijk in? En wat kan een gemeente daarin betekenen? Hoe kunnen we de ruimte van sportaccommodaties zo optimaal mogelijk benutten? Allemaal vragen die tijdens zes sessies van Kenniscentrum Sport aan bod komen. Lees meer

11 april: Nederlands Congres Volksgezondheid. De programmering van het NCVGZ 2019 is de afgelopen week verder uitgewerkt. Oriënteer je via ncvgz.nl op de vele mogelijkheden om je dagprogramma te vullen. De site wordt aankomende weken bijna dagelijks blijven aangevuld met nieuwe informatie, dus neem regelmatig een kijkje! Lees meer

18 april: Derde leerkring Armoede & Gezondheid.
Ben jij de verbinder die wil innoveren, experimenteren en vooruitkijken op het gebied van armoede en gezondheid? Dan verwelkomen we je graag tijdens de startbijeenkomst van onze derde leerkring. Meer informatie

17 mei: Jeugdcongres ‘Vroeg begonnen, veel gewonnen!’. Hoe kun je kinderen in de eerste duizend levensdagen een kansrijke start bieden? Welke belangrijke interventies, goede voorbeelden en ontwikkelingen zijn er op dit gebied? En welke positieve resultaten levert dit op? Deze vragen staan centraal op het congres. Lees meer

13 mei: Beweeg het Door. Kenniscentrum Sport organiseert een event vol kennis, inspiratie en praktijkvoorbeelden om bewegen te stimuleren. Voor professionals uit zorg, welzijn, onderwijs, overheid en sport. Houd de website in de gaten en zet deze datum alvast in je agenda! Meer informatie

Colofon

Dit is een uitgave van het RIVM. Op Loketgezondleven.nl biedt het RIVM beleidsmakers en professionals kennis, tips en praktische handvatten voor het integraal aanpakken van lokaal gezondheidsbeleid.

 

Meer weten?

Loketgezondleven.nl
 

 

Contact

Vragen? Stuur ons een email:
centrumgezondleven@rivm.nl

 

Volg ons op Twitter en LinkedIn