logo Rijksoverheid
  

Nieuwsbrief Gezond Leven

Jaargang 11, Editie 8, 31 oktober 2019

De nieuwsbrief Gezond Leven van het RIVM houdt je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van gezondheidsbevordering en preventie.
• Filmpje: ‘De auto staat weken in de garage’
• De gecombineerde leefstijlinterventie in RIVM Magazine
• Nieuw: Interventieoverzicht Positieve gezondheid online
• Waarom werken aan Gezonde Kinderopvang?
• Stimuleringsregeling Gezonde Relaties & Seksualiteit voor scholen
• Actuele erkende interventies met hulp van ZonMw
› Partnerberichten
• Alles komt samen in de wijk
• ‘Depressiepreventie in publieke gezondheidszorg en sociaal domein’
• "Ik heb regelmatig gedacht: ik ren nu plankgas naar de winkel"
• Is jouw voorlichtingsmateriaal begrijpelijk genoeg?
• Beleidsanalyse tool sport
• Agenda

Filmpje: Nell over de gecombineerde leefstijlinterventie

 

Nell Beerens nam deel aan de gecombineerde leefstijlinterventie. ‘Sinds ik het programma heb gevolgd, staat de auto weken in de garage,’ vertelt Nell. De gecombineerde leefstijlinterventie wordt sinds 2019 onder voorwaarden vergoed wordt vanuit de basisverzekering. Volwassenen werken aan hun leefstijl, duurzame gedragsverandering en leren gezonder eten. Benieuwd naar het verhaal van Nell? Bekijk hier het filmpje op onze pagina ‘Ga voor impact’.

 

De gecombineerde leefstijlinterventie in RIVM Magazine

 

Een gezonde leefstijl en een blijvende gedragsverandering: dat kunnen mensen met overgewicht bereiken via de gecombineerde leefstijlinterventie. In het RIVM-brede magazine kom je meer te weten over deze aanpak en vertelt Ecsplore hoe zij samenwerken met huisartsen, zorgverzekeraar en gemeenten om deze leefstijlinterventie te laten slagen. Bekijk op deze pagina meer goede voorbeelden van de gecombineerde leefstijlinterventie.

 

Nieuw: Interventieoverzicht Positieve gezondheid online

 

Nieuw op Loketgezondleven.nl is het interventieoverzicht positieve gezondheid. Hiermee kies je een erkende interventie op de dimensies van positieve gezondheid. Interventie-eigenaren beoordeelden zelf of hun interventie bijdraagt aan deze dimensies (mentaal welbevinden, kwaliteit van leven, zingeving, sociaal maatschappelijk participeren, dagelijks functioneren en lichaamsfuncties). Jullie erkende interventie ook in het overzicht? Mail gezondleven@rivm.nl. 

 

Waarom werken aan Gezonde Kinderopvang?

 

Wil je de kinderopvang de meerwaarde laten zien van planmatig en structureel werken aan de gezonde leefstijl van jonge kinderen? Maak dan gebruik van de nieuwe online folder 'Waarom werken aan Gezonde Kinderopvang?'. Daarin staat wat de voordelen zijn voor kinderen, hun ouders, de medewerkers en de organisatie. Bijvoorbeeld: met Gezonde Kinderopvang ontwikkelt de organisatie een duidelijke visie op gezonde leefstijl. Deze visie werken ze concreet uit in hun beleid en activiteiten. 

 

Stimuleringsregeling Gezonde Relaties & Seksualiteit voor scholen

 

Het is belangrijk om op jonge leeftijd te beginnen met aandacht voor relaties en seksualiteit. Zowel thuis als op school. Voor alle scholen (po, vo en mbo) die extra aandacht willen besteden aan het thema 'Relaties en seksualiteit' is er een nieuwe stimuleringsregeling. De stimuleringsregeling 'Gezonde Relaties & Seksualiteit' bestaat uit een geldbedrag van maximaal €8000 per schoollocatie. Dit jaar nog kunnen 200 scholen van de regeling gebruik maken. 

 

Actuele erkende interventies met hulp van ZonMw

 

Dankzij financiering van ZonMw zijn dit jaar 24 leefstijlinterventies her-erkend door de onafhankelijke erkenningscommissies van het RIVM. Deze erkenning geldt weer voor vijf jaar. De commissieleden stelden vast dat de interventies een actuele (theoretische) onderbouwing hebben, de materialen up-to-date zijn en dat men inzicht heeft in bereik van de interventies. Bekijk hier alle actuele erkende leefstijlinterventies.

 

 

Partnerberichten

Alles komt samen in de wijk

 

De afgelopen 20 jaar is al veel kennis opgedaan over gezond leven. Resultaten op het gebied van de gezonde wijk en omgeving bekijk je via deze pagina op ZonMw. Ook vind je hier interviews met Gerard Molleman (GGD Gelderland-Zuid) en Karien Stronks (Amsterdam UMC, locatie AMC). Alles komt samen in de wijk: gezondheid, gezond gedrag en 'mee kunnen doen' worden beïnvloed door de sociale en fysieke omgeving en de sociaaleconomische status van mensen. De directe leefomgeving, inclusief de voorzieningen, creëren kansen op of belemmeringen voor gezondheid.

 

‘Depressiepreventie in publieke gezondheidszorg en sociaal domein’

 

Het Trimbos-instituut deed in het kader van het Meerjarenprogramma Depressiepreventie van VWS onderzoek naar Depressiepreventie in de publieke gezondheidszorg en het sociaal domein. Bekijk de rapportage “Depressieproblematiek gemeten in Nederland. Wat verschillende databronnen zeggen over het vóórkomen van depressieproblematiek”. Bekijk hier de factsheet “Depressiepreventie in publieke gezondheidszorg en sociaal domein”. Een belangrijke uitkomst is dat depressiepreventie vraagt om een integrale aanpak. Bekijk de integrale aanpak depressiepreventie op de Handreiking gezonde gemeente.

 

Interview: Henny over De Stopcoach

 

Wie wil stoppen met roken, kan extra hulp daarbij goed gebruiken. Daarom zijn dit jaar vijf gemeenten een pilot met De Stopcoach gestart: een app die extra steun biedt naast de persoonlijke begeleiding van bijvoorbeeld een huisarts. Henny vertelt in dit interview van Pharos over haar eerste ervaringen met deze app. 

 

Is jouw voorlichtingsmateriaal begrijpelijk genoeg?

 

Veel informatie- en voorlichtingsmateriaal is voor 2,5 miljoen mensen in Nederland niet toegankelijk en begrijpelijk genoeg. Wat moeten ze doen na het lezen of bekijken of beluisteren ervan? Mensen die Nederlands niet als eerste taal hebben of laaggeletterd zijn, weten dit vaak niet. Is jouw folder, app of website voor iedereen te begrijpen? Pharos ontwikkelde instrumenten om voorlichtingsmateriaal te testen: een checklist en een beoordelingsinstrument. 

 

Beleidsanalyse tool sport

 

Deze beleidsanalyse van Kenniscentrum Sport geeft gemeenten inzicht in het huidige beleid: wat is de stand van zaken? Naar welke beleidsthema’s gaat de meeste inzet? Naar welke thema’s mogelijk nog te weinig? Worden de beleidsdoelen bereikt? Daarnaast staan in de rapportage, die je na het invullen van deze tool krijgt, landelijke resultaten (ter vergelijking) en tips.

 

Agenda

September t/m december (hele land): dit najaar organiseert VNG zeven bijeenkomsten bedoeld voor gemeenten en zorgaanbieder. Er zijn nog beschikbare plaatsen! Aanmelden

13 november, Amersfoort: Studiedag Gezond in… “Al Doende Leren”. Dit jaar is de rode draad het thema "Al Doende Leren". We geven je extra kennis mee naar huis en helpen we je met de praktische uitvoering van jouw aanpak van gezondheidsachterstanden. Dit doen we onder o.a. met sprekers Bart Somers en Mark van Baal. Meer informatie

28 november, Veenendaal: Inspiratiebijeenkomst Europa en Sport – Erasmus+ Welke mogelijkheden biedt het EU Erasmus+ programma voor de sport in 2020? Na een succesvolle editie in 2018 organiseren de directie Sport van het minister van VWS, Kenniscentrum Sport, VSG, NOC*NSF en Sportsubsidie.nl opnieuw een (gratis) inspiratiebijeenkomst rond de opening van de nieuwe ‘call’. Aanmelden

15 januari, Utrecht: Stoomcursus voor nieuwe managers in de publieke gezondheidszorg Voor nieuwe managers die hun kennis over public health op strategisch niveau willen opfrissen, organiseert de NSPOH een stoomcursus in Utrecht. Vanaf 15 januari leren zij in 8 avonden de complexiteit ervan doorgronden. Aanmelden

5 november, Utrecht: Informatiebijeenkomst praktijkverbetering Onbedoelde zwangerschap Wilt u de lokale praktijk verbeteren op het gebied van onbedoelde zwangerschap en/of kwetsbaar (jong) ouderschap begeleid met onderzoek? U kunt nu in aanmerking komen voor een startbudget. ZonMw organiseert hierover een informatiebijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst vertellen we meer over de inhoud en procedures van beide subsidieoproepen. Ook is er gelegenheid tot netwerken. Aanmelden

Colofon

Dit is een uitgave van het RIVM. Op Loketgezondleven.nl biedt het RIVM beleidsmakers en professionals kennis, tips en praktische handvatten voor het integraal aanpakken van lokaal gezondheidsbeleid.

 

Meer weten?

Loketgezondleven.nl
 

 

Contact

Vragen? Stuur ons een email:
gezondleven@rivm.nl

 

Volg ons op Twitter en LinkedIn