logo Rijksoverheid
  

Nieuwsbrief Gezond Leven

Jaargang 11, Editie 10, 17 december 2019

De nieuwsbrief Gezond Leven van het RIVM houdt je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van gezondheidsbevordering en preventie.
• Nieuwe voorbeelden Nota Lokaal gezondheidsbeleid
• Interventies kiezen en aanpassen: deze tips helpen u op weg
• Nieuw: Factsheet seksuele en relationele vorming in het onderwijs
• Overleggen met een adviseur van het RIVM?
• Gebruikers enthousiast over Wat werkt dossiers
• Zien wij jou bij de VNG-regiobijeenkomst in Emmen?
• Waarvoor kun je terecht bij de Ambassadeur Preventiecoalities?
• Geactualiseerd: themadelen overgewicht, alcohol en drugs
• Nieuw: overzicht aanbieders van gecombineerde leefstijlinterventies
› Partners
• Nieuw: website Kansrijke Start gelanceerd
• De Gezonde wijk-aanpak in Amersfoort
• Nieuwe e-learning 'Preventie van depressie'
• Agenda

Nieuwe voorbeelden Nota Lokaal gezondheidsbeleid

 

Ben jij je aan het voorbereiden op een nieuwe nota lokaal of regionaal gezondheidsbeleid? Met welke thema’s je ook aan de slag gaat: een integrale aanpak vergroot de kans op positieve resultaten. Bekijk op Loketgezondleven.nl de nieuwste voorbeelden van integrale gemeentelijke nota’s van de gemeente Utrecht, regio Zuid Limburg en regio IJsselland en doe inspiratie op. Wil je jouw (integrale) nota volksgezondheid of sociaal domein ook delen op onze site? Mail ilse.storm@rivm.nl

 

Interventies kiezen en aanpassen: deze tips helpen je op weg

 

Hoe kom je tot een goed uitvoeringsplan van jouw lokaal gezondheidsbeleid of preventieakkoord? Maak hiervoor gebruik van de vernieuwde pagina Interventies kiezen en aanpassen op Loketgezondleven.nl. Hier loodsen wij jou stap voor stap door het proces en bieden we praktische tips waarmee je gemakkelijker de juist mix van interventies kiest. Je vindt er ook 3 tips voor tools die je helpen bij het kiezen en aanpassen van interventies die aansluiten bij uw doelstellingen, context en doelgroep.

 

Nieuw: Factsheet seksuele en relationele vorming in het onderwijs

 

Het RIVM heeft ervaringen en behoeften van scholen geïnventariseerd op het gebied van seksuele en relationele vorming. Er is informatie verzameld via focusgroepen en interviews bij diverse schooltypen. De factsheets zijn gebruikt voor het vervolg van het VWS stimuleringsprogramma Seksuele en Relationele vorming en de bijbehorende kamerbrief. Meer informatie vind je in de factsheet seksuele en relationele vorming in het onderwijs en in de aanvullende factsheet primair onderwijs.

 

Overleggen met een adviseur van het RIVM?

 

Als je aan de slag gaat met gezonde leefstijl in Nederland wil je succesvol zijn. Daarom kies je bij de aanpak van overgewicht voor erkende interventies, zoals de gecombineerde leefstijlinterventie of een lespakket over gezonde voeding. Wil je overleggen met een adviseur van het RIVM, bijvoorbeeld over hoe je een erkende interventie passend maakt voor uw lokale situatie? Meer informatie: Ga voor impact: kies erkende interventies

 

Gebruikers enthousiast over Wat werkt dossiers

 

Ken je de Wat werkt dossiers van het RIVM al? In deze dossiers lees je hoe je succesvol werkt aan gezondere inwoners in de regio, gemeente of wijk. Het RIVM hield onlangs een gebruikersonderzoek onder professionals werkzaam bij GGD’en en gemeenten. Daaruit blijkt dat zij de duidelijke boodschap van de dossiers waarderen. ‘In één oogopslag heb je overzicht wat effect heeft en wat niet’, zegt een geïnterviewde. Verbeterpunten zijn er ook: ‘verwijs vaker naar andere programma’s en websites.’

 

Zien wij jou bij de VNG-regiobijeenkomst in Emmen?

 

De VNG organiseert op 28 januari in Emmen de laatste van 12 regiobijeenkomsten ‘Aan de slag met gezondheidsbeleid’. De goed bezochte bijeenkomsten blijken zeer geschikt voor regionale uitwisseling tussen gemeenten en GGD’ en. Presentaties en sessies: VWS (Kansrijke start), VWS/VNG (Lokale nota volksgezondheid), RIVM (Van data naar doen) en Pharos (Samenwerken voor gezondheid/ gezondheidsachterstanden).

De RIVM-wegwijzers bieden snelle toegang tot de beschikbare cijfers, kennis en instrumenten om een lokaal preventieakkoord vorm te geven.

 

Waarvoor kun je terecht bij de Ambassadeur Preventiecoalities?

 

In december 2018 is Jan Binnenmars door het ministerie van VWS benoemd als Ambassadeur Preventiecoalities. Het RIVM ging met Jan Binnenmars in gesprek over wat hij als ambassadeur kan betekenen bij het vormen van een preventiecoalitie. Ook deelt hij goede adviezen aan gemeenten en zorgverzekeraars in het interview. Je leest het op het digitaal loket Preventie in het Zorgstelsel.

 

Geactualiseerd: themadelen overgewicht, alcohol en drugs

 

De themadelen overgewicht, alcohol en drugs zijn geüpdatet! Zo ben je verzekerd van de laatste cijfers en feiten, nieuwe lokale voorbeelden en de meest actuele landelijke kaders. Zoals je van ons gewend bent, bieden we een integrale aanpak. Deze is volledig uitgewerkt op de vier pijlers en verrijkt met de laatste inzichten.

 

Nieuw: overzicht aanbieders van gecombineerde leefstijlinterventies

 

Wil je weten of er zich in jouw gemeente geregistreerde aanbieders van de gecombineerde leefstijlinterventie bevinden? Bekijk dan via Loketgezondleven.nl het overzichtskaartje op de RIVM-site Volksgezondheidenzorg.info en bijbehorende tabel met alle aanbieders (en hun contactgegevens).

 

Partners

Nieuw: website Kansrijke Start gelanceerd

 

Deze maand is door het ministerie van VWS de website Kansrijke Start gelanceerd. Het actieprogramma Kansrijke Start richt zich op de zorg en ondersteuning aan kwetsbare gezinnen tijdens de eerste 1000 dagen vanaf de geboorte van hun kind. Op de website vind je als gemeente of GGD handige hulpmiddelen om zelf aan de slag te gaan: de analysetool en de menukaart (ontwikkeld i.s.m. het RIVM) kunnen je helpen de juiste aanpak en interventies te bepalen.

 

De Gezonde wijk-aanpak in Amersfoort

 

Een goede samenwerking tussen het sociale domein en de zorg. Dat was het doel van huisartsen in de wijken Koppel en Schothorst. Inwoners, huisartsen, maatschappelijk werkers en wijkteams gingen samen om tafel. De aanpak liep zo goed, dat de gemeente hem uitbreidde naar alle Amersfoortse wijken. Maar hoe evalueer je zo'n groot project? In dit interview op Gezond in… lees je hoe Amersfoort kiest voor een praktische insteek.

 

Nieuwe e-learning 'Preventie van depressie'

 

Met de nieuwe e-learning ‘Preventie van depressie’ wil het Trimbos-instituut de preventie van depressie verbeteren. In zes lessen leren wijkverpleegkundigen, praktijkondersteuners huisartsenzorg, maatschappelijk werkenden en ouderenadviseurs hoe zij depressieve klachten bij volwassenen en ouderen kunnen herkennen, bespreekbaar maken en waar mogelijk voorkomen. Tevens leren zij cliënten te adviseren en motiveren om preventieve actie te ondernemen, en te verwijzen en monitoren.

 

Agenda

15 januari, Utrecht: Stoomcursus voor nieuwe managers in de publieke gezondheidszorg Voor nieuwe managers die hun kennis over public health op strategisch niveau willen opfrissen, organiseert de NSPOH een stoomcursus in Utrecht. Vanaf 15 januari leren zij in 8 avonden de complexiteit ervan doorgronden. Aanmelden

27 januari, Zwolle: Persoonlijk leiderschap Zo neem je de leiding! Persoonlijk leiderschap krijgt een steeds centralere rol in de medische wereld. Het betekent dat je als gezondheidsprofessional weet wie je bent, wat je wilt en hoe je dat realiseert. Volg de nieuwe module en krijg meer gedaan in je werk. Aanmelden

16 t/m 20 maart: Week voor de Gezonde Jeugd  Ook meedoen met de week in 2020? Je kunt je al aanmelden als gemeente, organisatie of school. Aanmelden

 

Colofon

Dit is een uitgave van het RIVM. Op Loketgezondleven.nl biedt het RIVM beleidsmakers en professionals kennis, tips en praktische handvatten voor het integraal aanpakken van lokaal gezondheidsbeleid.

 

Meer weten?

Loketgezondleven.nl
 

 

Contact

Vragen? Stuur ons een email:
gezondleven@rivm.nl

 

Volg ons op Twitter en LinkedIn