logo Rijksoverheid
  

Nieuwsbrief Gezond Leven

Jaargang 12, Editie 7, 29 september 2020

De nieuwsbrief Gezond Leven van het RIVM houdt je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van gezondheidsbevordering en preventie.
• Leergang Gemeentelijke Regie Gezondheid
• Behoeftepeiling GGD en gemeente over thema jeugd
• De corona-inclusieve Volksgezondheid Toekomst Verkenning (c-VTV)
• Werken aan de gezondheid van mensen in armoede
• Hoe creëer ik draagvlak voor een preventieakkoord?
• Gezonde School-aanpak voor speciaal onderwijs beschikbaar!
• Resultaten preventiecoalitie in Alkmaar
• Website Green Deal Duurzame Zorg online
• Wil je een erkende interventie aanpassen?
• ProudWoman: Goed onderbouwde interventie
• Wil jij een aanvraag doen voor de Impuls preventie onbedoelde (tiener)zwangerschap?
› Partners
• Nieuw: twee manifesten over belang sport en bewegen
• Subsidieoproep en bijeenkomst Gemeenten Samen Gezond
• Veranderingen in het alcoholgebruik tijdens de coronacrisis
• Wat weet jij over xtc, GHB en speed?
• Seksualiteit en intimiteit in de ouderenzorg
• Anticonceptiekoffer weer te verkrijgen
• Energietransitie en gezondheid in kwetsbare wijken
• Agenda

Leergang Gemeentelijke Regie Gezondheid

 

De zesdaagse leergang Gemeentelijke Regie Gezondheid van de VNG met Pharos en het RIVM begint op 16 november. RIVM-adviseur Hanneke Drewes deelt de geleerde lessen uit de evaluatie van de regionale Proeftuinen “Beter zorg voor minder kosten”: hoe hebben die partners het proces georganiseerd, en welke succesfactoren komen daaruit? Ben je programmamanager, projectleider of beleidsadviseur en wil je de kneepjes van het regievak leren? Schrijf je in.

 

Behoeftepeiling GGD en gemeente over thema jeugd

 

Om onze informatie over het thema jeugd beter aan te laten sluiten bij de behoeften van gemeenten en GGD-professionals hebben we een online vragenlijst opgesteld. Werk je bij de GGD of gemeente en richt je je op de jeugd? Vul dan deze online vragenlijst in.

 

De corona-inclusieve Volksgezondheid Toekomst Verkenning (c-VTV)

 

Het RIVM brengt eind november de corona-inclusieve Volksgezondheid Toekomst Verkenning (c-VTV) uit. De coronapandemie heeft een ongekende impact op onze maatschappij. De vraag is welke mogelijke toekomstige ontwikkelingen ons nog te wachten staan. En hoe kunnen we ons, als maatschappij, daar het beste op voorbereiden. 

 

Werken aan de gezondheid van mensen in armoede

 

Werk integraal en bundel jouw krachten om efficiënter samen te werken aan de gezondheid van mensen die in armoede leven. De groeimatrix Armoede en gezondheid helpt je hiermee op weg met behulp van 5 fasen en 6 succesfactoren. In de groeimatrix lees je onder andere hoe je integraal werken herkent en realiseert.

 

Hoe creëer ik draagvlak voor een preventieakkoord?

 

Werk je aan een preventieakkoord of lokaal Gezondheidsbeleid? Dan is draagvlak belangrijk. Maar hoe verkrijg je draagvlak? Deze vier stappen helpen je hierbij. Wil je meer weten? Lees de veelgestelde vragen over lokaal gezondheidsbeleid.

 

Gezonde School-aanpak voor speciaal onderwijs beschikbaar!

 

Een gezonde leefstijl voor alle leerlingen in het speciaal onderwijs. Hoe kunnen onderwijsprofessionals hierbij ondersteunen? Met de Gezonde School-aanpak voor het speciaal onderwijs! Op de website van Gezonde School lees je hoe scholen doelgericht en efficiënt kunnen werken aan gezondheidsthema’s en welke Gezonde School-activiteiten hierop aansluiten.

 

Resultaten preventiecoalitie in Alkmaar

 

Van 2018 t/m 2019 vormden de zeven gemeenten van Regio Alkmaar, Huisartsenorganisatie Noord-Kennemerland (HONK) en Zorgverzekeraar VGZ een preventiecoalitie: Samen sterk in Zorgregio Alkmaar. Nu wordt de balans opgemaakt: welke resultaten zijn er behaald door de preventiecoalitie? En welke lessen zijn er getrokken? Dat lees je op het digitaal loket Preventie in het Zorgstelsel.

 

Website Green Deal Duurzame Zorg online

 

Afgelopen juni startte RIVM Gezond Leven met de website Green Deal Duurzame Zorg. Deze website gaat over een zorgomgeving waarin bewoners, medewerkers en bezoekers van verpleeghuizen worden uitgenodigd om gezond gedrag te kiezen. Het RIVM verzamelde hiervoor voorbeelden van activiteiten die gezond gedrag beter mogelijk maken. Heb je zelf een mooie ervaring of voorbeeld? Neem contact op met duurzamezorg@rivm.nl.

 

Wil je een erkende interventie aanpassen?

 

Je kunt een erkende leefstijlinterventie passend maken voor jouw doelgroep en lokale omstandigheden. Belangrijk daarbij is dat je 'de werkzame elementen' laat staan. Deze onderdelen zorgen er namelijk voor dat een interventie werkt. Op de overzichtspagina wat werkt bij thema’s en doelgroepen vind je nu ook de ZonMw-rapporten over werkzame elementen bij roken, alcohol en overgewicht.

 

ProudWoman: Goed onderbouwde interventie

 

Er is nu een erkende leefstijlinterventie voor vrouwen in de overgang: ProudWoman (HealthyWoman). Werkgevers kunnen dit programma inzetten voor werkneemsters die zich willen voorbereiden op de overgang of die overgangsklachten ervaren. De Erkenningscommissie van het RIVM en partners erkende het programma op het niveau Goed onderbouwd. Meer over ProudWoman en andere recent erkende interventies lees je op Loketgezondleven.nl

 

Wil jij een aanvraag doen voor de Impuls preventie onbedoelde (tiener)zwangerschap?

 

Ben je (of ken je een) eigenaar van een interventie die gericht is op het voorkomen van een onbedoelde (tiener)zwangerschap? Het ministerie van VWS wil het gebruik van erkende interventies op dit thema stimuleren. Daarvoor stelt VWS tijdelijk financiële ondersteuning beschikbaar. Heb je belangstelling of wil jij een interventie aanmelden bij de erkenningscommissie van het RIVM en partners? Aanmelden kan tot 31 oktober 2020

 

Partners

Nieuw: twee manifesten over belang sport en bewegen

 

JOGG ondertekende, op initiatief van NOC*NSF, samen met 21 andere organisaties vanuit de sectoren sport, zorg en welzijn de manifesten ‘vitaliteit en gezonde leefstijl’ en ‘inclusie en participatie’. Marjon Bachra (directeur JOGG): “Ieder kind heeft het recht om lekker te kunnen sporten en bewegen. Daar maken we ons samen met andere partijen hard voor”.

 

 

Subsidieoproep en bijeenkomst Gemeenten Samen Gezond

 

Met deze subsidieronde stimuleert ZonMw de voortgang van gezondheidsbevordering in de gemeentelijke praktijk. Het gaat om implementatietrajecten die veelbelovende aanpakken versterken en verrijken op basis van recent ontwikkelde kennis. Meer weten? Doe op 2 oktober mee met de digitale bijeenkomst georganiseerd door ZonMw. 

 

Veranderingen in het alcoholgebruik tijdens de coronacrisis

 

Het Expertisecentrum Alcohol van het Trimbos-instituut heeft een nieuwe infosheet uitgebracht over veranderingen in het alcoholgebruik tijdens de coronacrisis. De infosheet gaat in op de laatste cijfers en risico’s van alcoholgebruik. Het bevat ook concrete handvatten voor professionals (zoals gemeenten, zorgprofessionals en werkgevers) om hierop te acteren.

 

Wat weet jij over xtc, GHB en speed?

 

Het Trimbos-instituut heeft onlangs drie nieuwe video’s gepubliceerd voor iedereen die meer wil weten over xtc, GHB of speed. Ze geven op een toegankelijke manier de belangrijkste feiten weer. Je kunt de video’s bekijken via Vimeo.

 

Seksualiteit en intimiteit in de ouderenzorg

 

De manier waarop ouderen seksualiteit en intimiteit beleven kan veranderen, maar de behoefte blijft. Het is daarom goed dat zorgverleners hier aandacht voor hebben. Door het inzetten van deze interventies, ontwikkeld door Rutgers en Vilans, worden zorgprofessionals beter toegerust in hun werk met kennis, competenties en hulpmiddelen. 

 

Anticonceptiekoffer weer te verkrijgen

 

Rutgers heeft nieuwe anticonceptiekoffers laten maken, waarmee je voorbeelden kunt laten zien van alle anticonceptiemiddelen. Handig bij de anticonceptiecounseling, de voorlichting op school of in de voorlichting aan anderstaligen.

 

Energietransitie en gezondheid in kwetsbare wijken

 

Hoe verbindt je energietransitie aan opgaven rondom het terugdringen van gezondheidsachterstanden in kwetsbare wijken? Het Experimentenprogramma Verduurzaming van Kwetsbare Wijken en GezondIn maakten een inspiratieboek met vernieuwende voorbeelden en kansen om de wijk niet alleen aardgasvrij te maken, maar ook de gezondheid van bewoners te verbeteren en gezondheidsrisico’s te verminderen.

 

Agenda

28 september t/m 4 oktober Landelijke valpreventieweek. VeiligheidNL organiseert de valpreventieweek en roept professionals op om ouderen met een verhoogd valrisico op te sporen. Lees meer

2 oktober Webinar Leren van Wales: sustainable development goals. In dit webinar vertellen Sara Peacock en Catherine Weatherup van Public Health Wales hoe zij hun landelijke ambitie hebben vertaald naar de praktijk. De voertaal is Engels. Lees meer

5 t/m 9 oktober Week van de motoriek. Online themaweek om meer aandacht te vragen voor het nut en belang van Breed Motorische Ontwikkeling (BMO). Lees meer

9 oktober Online leerbijeenkomst: Sport en bewegen helpen gezondheidsproblemen voorkomen, maar hoe organiseren we het effectief? In deze bijeenkomst van Movisie wordt er ingegaan op de randvoorwaarden voor samenwerking tussen gemeenten en sociaal werk rondom het thema sport en bewegen. Lees meer

6, 13, 15, 20 en 22 oktober Webinars vijf jaar Gezonde Toekomst Dichterbij (FNO). Hoe pak je gezondheidsachterstanden succesvol aan? Ervaringsdeskundigen, projectleiders en onderzoekers vertellen je hoe je kansen van gezinnen in een achterstandssituatie vergroot. Meld je snel aan voor deze gratis webinar. Lees meer

29 oktober Webinar Kind naar Gezonder Gewicht. Tijdens dit webinar, bedoeld voor gemeenten, wordt de aanpak Kind naar Gezonder Gewicht toegelicht. Ook vertellen ervaringsdeskundigen hoe zij met deze aanpak in hun gemeente aan de slag zijn gegaan. Interesse? Schrijf je uiterlijk 24 oktober in. Lees meer

23 november Online bijeenkomst gecombineerde leefstijlinterventie. In navolging van het GLI -symposium vorig najaar organiseert het ministerie van VWS opnieuw een online bijeenkomst over de GLI. Lees meer

Colofon

Dit is een uitgave van het RIVM. Op Loketgezondleven.nl biedt het RIVM beleidsmakers en professionals kennis, tips en praktische handvatten voor het integraal aanpakken van lokaal gezondheidsbeleid.

 

Meer weten?

Loketgezondleven.nl
 

 

Contact

Vragen? Stuur ons een email:
gezondleven@rivm.nl

 

Volg ons op Twitter en LinkedIn