Er zijn al veel mooie praktijkvoorbeelden die laten zien dat de samenwerking aan gezonde leefstijl in de wijk tussen huisartsenpraktijken en publieke gezondheid steeds meer state of the art is. Op deze pagina vindt u inspirerende voorbeelden, ingedeeld op de processtappen en succesfactoren van de gezonde wijkaanpak.

Breng samen de gezondheidssituatie in kaart

Samenwerking in beeld voor Nijmegen en omgeving

Het project Gezonde Wijken in de regio Nijmegen is opgezet voor een beter geïntegreerde samenwerking tussen preventie, welzijn en zorg. Met als doel: goede zorg en ondersteuning voor de inwoners van Nijmegen en omgeving. Om een goede basis te leggen, heeft het project de huidige samenwerking in beeld gebracht. Lees wat Jacqueline Philipsen van ROS Regionale Ondersteuningsstructuur  Robuust erover vertelt.

Kies prioriteiten en doelen vanuit een gezamenlijke visie

Positieve gezondheid vraagt om cultuuromslag

De huisartsenpraktijk van Hans Peter Jung kiest voor de benadering van positieve gezondheid. Dat leidde in 2016 tot 30 procent minder doorverwijzingen naar het ziekenhuis. Met dank aan een goede samenwerking met het sociale wijkteam, een verzekeraar met lef en medewerkers die doorvragen. Lees meer over de huisartsenpraktijk van Hans Peter Jung.

Maak een plan met een mix van (erkende) interventies

Integrale aanpak overgewicht

Beuningenaren waren in 2012 gemiddeld zwaarder dan inwoners van omliggende gemeenten. Die constatering was aanleiding voor de Fitkuur: volwassenen met overgewicht krijgen een jaar lang begeleiding bij het verliezen van gewicht. Huisarts Guido Adriaansens: 'Ik hoef patiënten met overgewicht nu niet meer in de kou laten staan.' Lees meer over het inzetten van Fitkuur.

Voer interventies en activiteiten uit

‘Een gezamenlijke jaarlijkse activiteit zorgt ervoor dat je elkaar regelmatig spreekt’

Korte Lijnen is een overleggroep in Gemert-Brakel van onder andere huisartsen, paramedici, de GGD Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst en de gemeente. Samen organiseren ze een jaarlijks symposium: een concreet doel dat het overleg gaande houdt. Doordat ze elkaar regelmatig spreken, krijgen ze een goed beeld van wat er in de wijk gebeurt. Lees wat Peter Verbruggen erover vertelt.

Wandelen met de huisarts

Hoe krijg je wijkbewoners in beweging? Een huisartsenpraktijk en een welzijnsorganisatie in Asten besloten een wekelijkse wandelgroep op te richten. Praktijkondersteuner Carin Hurkmans vertelt over de opzet en hoe het kan dat het aantal deelnemers in korte tijd verdubbelde. Lees meer over wandelen met de huisarts.

Signaleer en verwijs naar elkaar

Sociale kaart helpt bij doorverwijzen

Veel inwoners van de gemeenten Zaltbommel en Maasdriel bewegen te weinig. Hoe breng je daar verandering in? Gezondheidsmakelaar Patrick Klaassen besloot een steentje bij te dragen met de website Bommelerwaardbeweegt.nl: een sociale kaart voor het beweegaanbod in de streek. Lees meer over de beweeg sociale kaart

Het gesprek aangaan over leefstijl

Hoe breng je het aanbod van leefstijlinterventies onder de aandacht van de mensen die er het meeste baat bij hebben? In Den Bosch kozen GGD Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst en huisartsen voor een spreekuur waarin leefstijl centraal staat. Wim Ooms en Marije Scholtens vertellen erover. Lees meer over het leefstijl spreekuur.

Monitor en evalueer

‘Wat zijn de effecten van samenwerkingsprojecten?’

Het Tilburgse Gezondheidscentrum Reeshof besteedt veel aandacht aan de evaluatie van projecten. Daarnaast is efficiency een belangrijk aandachtspunt voor directeur Frans van Muilwijk. Hoe voorkomt hij dat samenwerkingsverbanden onnodig veel tijd kosten? Lees meer over de evaluatie van samenwerkingsprojecten in de Reeshof.

Succesfactoren

Vitaal Vechtdal verbindt zorg, wonen, werk en onderwijs

In Vitaal Vechtdal werken gemeenten, zorgverleners, werkgevers en scholen samen aan een gezonde, leefbare regio. Paul Habets vertelt hoe een groeiend aantal verbindingen de regio versterkt. Lees meer over Vitaal Vechtdal.

Nijkerk zorgt voor laagdrempelig beweegaanbod

De buurtsportcoaches van Nijkerk Sportief en Gezond zorgen ervoor dat inwoners van alle leeftijden in beweging komen. Carl Verheijen vertelt over de totstandkoming van de samenwerking, die nu niet meer weg te denken is uit de Nijkerkse benadering van positieve gezondheid. Lees meer over Nijkerk Sportief en Gezond.