U bent hier

Praktijkvoorbeelden gezondheidsvaardigheden

Project ‘gezondheidsvaardigheden en laaggeletterdheid’ in Nijmegen

GGD Gelderland Zuid en gemeente Nijmegen hebben een project ‘gezondheidsvaardigheden en laaggeletterdheid’ opgezet, binnen de brede aanpak van gezondheidsachterstanden. Doel is professionals binnen en buiten de GGD bewust te maken van het bestaan van beperkte gezondheidsvaardigheden en laaggeletterdheid in de buurten en wijken waar zij werken. Verder besteedt de GGD aandacht aan het signaleren, bespreekbaar maken en helpen van mensen met beperkte vaardigheden. Dit doen ze onder andere door de communicatie te vereenvoudigen of door taaltrainingen aan te bieden. Zo vereenvoudigt de GGD in de wijk Wolfskuil het JGZ-voorlichtingsmateriaal over bijvoorbeeld bijvoeding en ritme/regelmaat bij baby’s. Meer weten? Bekijk het Projectplan GVLGH GGDGelderlandZuid.pdf

eHealth4All

Illustratieve afbeelding met plaatjes uit de Samen Starten-app eHealth is niet meer weg te denken uit onze gezondheidszorg. Denk aan het maken van afspraken via internet, het vinden van informatie via apps, een online overleg met een zorgverlener en digitale zelfhulpprogramma's. Maar hoe zorgt u dat dit aanbod geschikt is voor iedereen?

Via eHealth4All stimuleert Pharos ontwikkelaars én zorgverleners om cliënten en patiënten vanaf het begin bij eHealth initiatieven te betrekken. Ook laaggeletterden en mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden, zodat ook zij gebruik kunnen maken van het digitale zorg- en preventieaanbod.

Een voorbeeld is de doorontwikkeling van de 'Samen Starten' app. Deze is ontwikkeld voor gebruik bij zowel hoog- als laagopgeleiden. Om laaggeletterden nog meer te activeren om zelf aan de slag te gaan, wordt deze verder doorontwikkeld. Er worden bijvoorbeeld extra slagen gemaakt in de vormgeving en functionaliteit. Deze app zetten JGZ-verpleegkundigen in tijdens het gesprek met ouders. Ouders kunnen in de app met plaatjes aangeven wat hen bezighoudt. Dat kan van alles zijn, van een huilbaby tot financiële problemen.

Gezondheidsnetwerken en Leerexpeditie JOGG-Zaanstad

Illustratieve foto bijeenkomst JOGG-ZaanstadProfessionals in Zaanstad willen het (lokale) netwerk rondom overgewicht beter leren kennen. Wie zitten er in het netwerk, wie heeft welke rol en wat is het aanbod voor kinderen en ouders met overgewicht? JOGG-Zaanstad vormt daarom gezondheidsnetwerken, met als doel betere onderlinge doorverwijzing en een daling van het aantal kinderen met overgewicht. Om netwerkvorming te bevorderen organiseert JOGG een langlopende Leerexpeditie. Professionals leren elkaar beter kennen. Ze krijgen bijscholing in het bereiken van groepen met een lage sociaaleconomische status en migrantengroepen bij de bevordering van een gezond gewicht. Een belangrijk onderdeel gaat over beperkte gezondheidsvaardigheden. Tijdens de training oefenen zij gespreksvaardigheden in rollenspellen met een trainingsacteur. Daarbij leren deelnemers eenvoudig te communiceren en te toetsen of hun boodschap goed is overgekomen. Een ander onderdeel gaat over eenvoudige schriftelijke communicatie. Deelnemers zijn onder andere medewerkers uit de Sociale Wijkteams, Jeugdteams, de Centra Jong, fysiotherapeuten, diëtisten en medewerkers van huisartsenpraktijken. Meer lezen? Kijk op Ggdzw.nl

Afdrukken:

Via printer