U bent hier

Praktijkvoorbeelden gezondheidsvaardigheden

Gezondheidsvaardigheden op de kaart

GGD Gelderland-Zuid heeft gezondheidsvaardigheden in haar beleid opgenomen. De GGD kijkt naar het verbeteren van gezondheidsvaardigheden van de inwoners en geeft eigen medewerkers en zorg- en welzijnsprofessionals in de regio Nijmegen trainingen over hoe zij kunnen signaleren, bespreekbaar maken en doorverwijzen. De GGD heeft ook alle schriftelijke communicatie vertaald naar taalniveau B1. Zo wordt gezondheidsinformatie beter vindbaar, begrijpelijk en toepasbaar, voor iedereen.

Lees meer over dit voorbeeld of bekijk het projectplan van GGD Gelderland-Zuid.

Illustratieve afbeelding met plaatjes uit de Samen Starten-app eHealth4all

Met het programma eHealth4all stimuleert en ondersteunt Pharos eHealth-ontwikkelaars, zorgverleners en organisaties in preventie en zorg bij het begrijpelijk en bruikbaak maken van websites, apps en andere eHealth-toepassingen voor iedereen. Gezondheidsbevorderaars worden bijvoorbeeld ondersteund bij het maken van afspraken over de inzet van eHealth en professionals worden geholpen bij het coachen van patiënten/cliënten in het gebruik. Een voorbeeld van een eHealth-app is 'Samen starten'. Hierin geven ouders, met ondersteuning van JGZ-verpleegkundigen, met plaatjes aan wat hen bezighoudt. Dat kan van alles zijn, van een huilbaby tot financiële problemen.

Voel je goed! in Hengelo

Voel je goed! is een project van welzijnsorganisatie Wijkracht en Carintreggeland voor laagopgeleide volwassenen met overgewicht, die aan de slag willen met hun leefstijl maar die belemmerd worden door hun laaggeletterdheid. Het programma maakt ook gemeenteambtenaren Zorg bewust van de relatie tussen gezondheid en geletterdheid. 'Samen aan de slag gaan met gezonder eten en meer bewegen stimuleert', stelt Jan Bron, wethouder Zorg. Gemeente Hengelo kijkt met betrokken partijen of het de financiering van het project structureel wil overnemen.

Lees meer over het project en de bevindingen van Voel je goed!.

Afdrukken:

Via printer