logo Rijksoverheid
  

Nieuwsbrief Gezond Leven

Jaargang 11, Editie 4, 26 april 2019

De nieuwsbrief Gezond Leven van het RIVM houdt je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van gezondheidsbevordering en preventie.
• Nieuw: wat werkt dossier preventie gehoorschade
• Filmpje: Gezonde leefomgeving Hilversum
• Benieuwd naar de status van deze preventiecoalities?
• Alleen erkende interventies op Loketgezondleven.nl
• Eigenaar van een niet erkende interventie?
• Simpel Fit erkend als Goed onderbouwd
• Update cijfers- en feitenpagina Seksuele gezondheid
• Terugblik kennisfestival Gouda
• Alle kennis over ouderen in een overzicht
• Folder voor vluchtelingen over psychische klachten vernieuwd
• Kansrijke start
• Ouderen zowel fysiek als sociaal krachtiger door integrale preventieaanpak
• Voorkom verdrinking bij nieuwkomers
• Nieuw: Factsheet Gezondheidsbevorderende Zorgomgeving
• Agenda

Nieuw: wat werkt dossier preventie gehoorschade

 

Steeds meer mensen horen te harde muziek op festivals, in bars en via de muziekspeler op hun telefoon. Hoe kun je als gemeente inzetten op preventie van gehoorschade door lawaai? In het Wat werkt dossier preventie van gehoorschade van VeiligheidNL en RIVM lees je welke aanpak succesvol is of bij welke aanpak dat nog onbekend is. Ook biedt het dossier handvatten hoe je mensen stimuleert hun gehoor zo lang mogelijk gezond te houden. Lees meer in het Wat werkt dossier. 

 

Filmpje: Gezonde leefomgeving Hilversum

 

De Omgevingswet biedt kansen om te werken aan een gezonde en veilige leefomgeving. De pilot Spoorzone in Hilversum laat de samenwerking tussen gemeente Hilversum en GGD Gooi en Vechtstreek zien. Zij zijn met inwoners, partners en projectontwikkelaars in gesprek gegaan over de wijk waardoor ook sociale thema’s uit de wijk een plek krijgen in de gebiedsagenda. Ga voor het filmpje, meer inspiratie, tips en kennis die werkt naar Loketgezondleven.nl.

 

Benieuwd naar de status van deze preventiecoalities?

 

In de nieuwe updates over preventiecoalities Vitaal Twente en Amstelland delen betrokkenen hun ervaringen en adviezen over de samenwerking tussen o.a. gemeente en zorgverzekeraar: ‘Het is belangrijk dat je elkaars taal leert spreken. Dat was één van de dingen die als eerste naar voren kwamen: we spraken een andere taal‘, vertelt Margreet van Nugteren (Amstelland). Miriam Vollenbroek-Hutten (Vitaal Twente): ‘We zijn een ‘Doe regio’. Hierin schuilt onze kracht, maar zit ook een valkuil'.

 

Alleen erkende interventies op Loketgezondleven.nl

 

Voortaan vind je op Loketgezondleven.nl alleen programma’s en activiteiten die voldoen aan belangrijke kenmerken voor succesvol werken aan de gezonde leefstijl van kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen. Onafhankelijke experts uit wetenschap en praktijk stelden van deze interventies vast dat ze voldoen aan de criteria voor Goed beschreven, Goed onderbouwd of Effectief zijn. Snel zien welke erkende interventies er zijn? Bekijk de interventieoverzichten en/of mail voor vragen naar gezondleven@rivm.nl.

 

Eigenaar van een niet erkende interventie?

 

Is jouw programma of activiteit een leefstijlinterventie die inwoners van Nederland echt helpt gezonder te leven? Dan is jouw interventie mogelijk geschikt om in te dienen voor het erkenningstraject. In dit traject stellen onafhankelijke deskundigen de kwaliteit, effectiviteit en uitvoerbaarheid van interventies vast. Erkende interventies hebben een prominente plek op Loketgezondleven.nl en zijn zo goed vindbaar voor professionals die beleid maken en uitvoeren. Lees meer over de voorwaarden voor erkenning en hoe je een beoordeling aanvraagt.

 

Simpel Fit erkend als Goed onderbouwd

 

De cursus Simpel Fit (GGD Noord- en Oost Gelderland) krijgt opnieuw het oordeel Goed onderbouwd van de erkenningscommissie Jeugd. Simpel Fit richt zich op moeders met een niet-Westerse achtergrond en hun kinderen in de leeftijd van 0-12 jaar. Academische werkplaats AGORA toonde aan dat de moeders tevreden zijn en dat de cursus aansluit bij hun achtergrond en cultuur. Meer informatie over andere recent erkende interventies vind je op Loketgezondleven.nl.

 

Update cijfers- en feitenpagina Seksuele gezondheid

 

Om seksuele risico's te voorkomen en seksuele gezondheid te bevorderen, heeft u onder andere cijfers en feiten nodig. De cijfers en feiten zijn uitgewerkt voor de vier thema’s die in het Nationaal actieplan worden benoemd: soa, hiv, ongewenste zwangerschap en seksuele grensoverschrijding. Bekijk hier de nieuwe pagina cijfers en feiten seksuele gezondheid op Loketgezondleven.nl. 

 

Terugblik kennisfestival Gouda

 

In het historische stadhuis op de Markt in Gouda kwamen 28 maart ruim 100 professionals uit preventie en gezondheidsbevordering bijeen op het RIVM Kennisfestival Gezond Leven. Zij blikten met elkaar terug op de afgelopen 10 jaar gezondheidsbevordering. Sprekers Elly Dekker (VNG) en Rocco Verdult (Studio Rocco Verdult) en een breed aanbod aan workshops zorgden voor inspiratie, kennis en praktische tools om de uitdagingen voor de komende 10 jaar aan te gaan. De BOP-Prijs 2019 werd uitgereikt aan Annette Straver van de gemeente Rotterdam. 

 

Alle kennis over ouderen in een overzicht

 

Op de themapagina Sport en bewegen voor ouderen van Allesoversport.nl vind je alle kennis over effecten, beweegstimulering, interventies en praktijkvoorbeelden. Ben jij een zorgprofessional die zich bezig houdt met integraal beleid dat meer bewegen mogelijk maakt? Zorg dat deze pagina in je favorieten staat! 

 

Vernieuwde folder psychische klachten voor vluchtelingen

 

De voorlichtingsfolder van Pharos Als je stress hebt, veel denkt en slecht slaapt is opnieuw uitgegeven. De folder is speciaal herzien en vertaald in vijf talen voor vluchtelingen, maar is ook geschikt voor anderen met vragen over stressklachten.

 

Kansrijke start

 

Het actieprogramma Kansrijke Start van het ministerie van VWS wil ieder kind de kans geven op een gezonde ontwikkeling door in te zetten op extra ondersteuning voor, tijdens en na de zwangerschap. Pharos draagt daaraan bij met het stimuleringsprogramma lokale coalities Kansrijke Start. Dit programma ondersteunt gemeenten bij het bouwen en versterken van nieuwe en bestaande coalities onder meer tussen geboortezorg, gemeenten, jeugdzorg en organisaties in de wijk.

 

Ouderen zowel fysiek als sociaal krachtiger door integrale preventieaanpak

 

65-plussers ervaren een betere kwaliteit van leven door het volgen van het programma TOM (Thuis Onbezorgd Mobiel). Daarnaast is de kracht en balans van de ouderen verbeterd en het aantal mensen dat is gevallen is afgenomen. TOM is een initiatief van VeiligheidNL, Nutricia, Philips en zorgverzekeraar ONVZ. Interesse om zelf aan de slag te gaan met TOM? Bekijk de showcase ter inspiratie! 

 

Voorkom verdrinking bij nieuwkomers

 

Jonge nieuwkomers verdrinken vaker dan autochtone Nederlanders. Om verdrinkingsongevallen te voorkomen is een multidisciplinaire aanpak van belang. Gemeenten spelen hierin een grote rol. VeiligheidNL heeft daarom een handreiking ontwikkeld waarin staat wat gemeenten kunnen doen om de zwemvaardigheid van nieuwkomers te bevorderen. Download de handreiking hier.

 

Nieuw: Factsheet Gezondheidsbevorderende Zorgomgeving

 

De zorgomgeving kan actief bijdragen aan de gezondheid van mensen die hierin verblijven, werken of wonen. In het kader van de Green Deal Duurzame Zorg heeft het RIVM een beknopte verkenning uitgevoerd naar effectieve voedings- en omgevingsinterventies, gebaseerd op wetenschappelijke literatuur en een eerste oriëntatie op praktische voorbeelden in Nederland. Dit vormt het startpunt voor een breder vervolgonderzoek. Bekijk hier de factsheet.

 

Agenda

13 mei: Beweeg het door. Kenniscentrum Sport organiseert een event vol kennis, inspiratie en praktijkvoorbeelden om bewegen te stimuleren. Voor professionals uit zorg, welzijn, onderwijs, overheid en sport. Aanmelden is nu mogelijk! Lees meer

16 mei: Atlas Werkconferentie. De Atlas Werkconferentie vindt dit jaar plaats in de voormalige Phillips-gloeilampenfabriek in het hart van Eindhoven. Het thema is Burger in beweging. Met als focus: hoe kunnen overheden burgers betrekken bij hun leefomgeving. Iedereen is welkom dus meld u aan! Lees meer

11 juni: informatiebijeenkomst Implementatieronde Preventieprogramma. ZonMw organiseert een informatiebijeenkomst over de subsidieoproep implementatieronde van het Preventieprogramma. Heeft u interesse in het bijwonen van de bijeenkomst, geef dit dan alvast aan via een e-mail: implementatiepreventie@zonmw.nl onder vermelding van het onderwerp ‘Informatiebijeenkomst implementatieronde preventieprogramma’. Lees meer

Colofon

Dit is een uitgave van het RIVM. Op Loketgezondleven.nl biedt het RIVM beleidsmakers en professionals kennis, tips en praktische handvatten voor het integraal aanpakken van lokaal gezondheidsbeleid.

 

Meer weten?

Loketgezondleven.nl
 

 

Contact

Vragen? Stuur ons een email:
gezondleven@rivm.nl

 

Volg ons op Twitter en LinkedIn