logo Rijksoverheid
  

Nieuwsbrief Gezond Leven

Jaargang 12, Editie 1, 28 januari 2020

De nieuwsbrief Gezond Leven van het RIVM houdt je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van gezondheidsbevordering en preventie.
• Hoe werkt Advies op maat? Bekijk de video
• Nieuw: Gezonde sociale woonomgeving
• Vernieuwde instrumenten voor integraal werken
• Workshop 'Interventie beschrijven': donderdag 26 maart
• Nieuwe cijfers en feiten over depressie
• UP2U is Goed onderbouwde interventie
› Partners
• Vanaf 1 februari: aanvragen de Kleine Beweegsubsidie
• Bijstandsgerechtigden en gezondheid
• Pilot ‘Van je familie moet je het hebben’ een succes
• Wmo biedt kansen voor mensen met dementie
• Verslag: ‘Aan de slag met preventie in jouw gemeente’
• Gemeente Leiden gezond en actief
• Agenda

Hoe werkt Advies op maat? Bekijk de video

Video Advies op maat
 

Ook in 2020 kunnen GGD’en en gemeenten terecht bij het RIVM voor Advies op maat. Dit is een kosteloos advies over effectief gezondheidsbeleid met kennis die werkt, toegesneden op de situatie in jouw gemeente of regio. In een korte video zie je hoe Advies op maat de GGD Hollands Noorden heeft geholpen bij het opstellen van een nieuwe aanpak voor advies en ondersteuning richting gemeenten. Bekijk de video en ontdek wat het RIVM kan betekenen voor jouw gemeente of regio.

 

Nieuw: Gezonde sociale woonomgeving

Gezonde sociale woonomgeving
 

Benieuwd hoe sociale veiligheid en sociale cohesie invloed hebben op gezondheid in de wijk of buurt? Je leest het op de nieuwe pagina’s over een gezonde sociale woonomgeving. Ook vind je praktische tips, voorbeelden en interventies om sociale veiligheid en sociale cohesie te verbeteren. De pagina Gezonde sociale woonomgeving is tot stand gekomen met behulp van het gebruikerspanel van de Handreiking Gezonde Gemeente.

 

Vernieuwde instrumenten voor integraal werken

Instrumenten voor integraal werken
 

Integraal werken leidt vaak tot vragen als: hoe maak ik goede keuzes voor beleid of hoe werk ik samen met een andere sector? De vernieuwde pagina met algemene instrumenten voor integraal werken helpt hierbij. Ook vind je nu een overzicht van de instrumenten voor elke stap van de Gezonde Wijkaanpak. Bekijk de instrumenten voor het maken van een wijkgezondheidsprofiel, prioriteiten en doelen kiezen, interventies kiezen, interventies uitvoeren en monitoren en evalueren.

 

Workshop 'Interventie beschrijven': donderdag 26 maart

Workshop interventie beschrijven
 

Hulp nodig bij het indienen van een leefstijlinterventie voor beoordeling door de erkenningscommissie van het RIVM? Meld je dan aan voor de workshop 'Interventie beschrijven'. Je leert hoe je met behulp van het werkblad de interventie beschrijft en onderbouwt. Lees meer over de workshop en meld je direct aan.

 

Nieuwe cijfers en feiten over depressie

Themadeel Depressie
 

Bekijk nu de laatste cijfers en feiten over depressie en suïcide voor verschillende doelgroepen. Benieuwd welke interventies je kunt inzetten bij depressiepreventie? Ga nu naar het vernieuwde themadeel Depressie op Loketgezondleven.nl.

 

UP2U is Goed onderbouwde interventie

UP2U
 

UP2U (Media en Gezondheid) is een interactieve interventie voor mbo-leerlingen (15-19 jaar) om grensoverschrijdend gedrag en seksuele dwang bespreekbaar te maken. Via gedramatiseerde scènes krijgen jongeren antwoord op een vraag als: ‘Wat gebeurt er als ik ‘nee’ zeg?’. De interventie past goed in programma’s zoals Lang Leve de Liefde en Girls Talk. Mede dankzij ZonMw-financiering kreeg UP2U de erkenning Goed onderbouwd van de onafhankelijke erkenningscommissie van RIVM en partners. Op Loketgezondleven.nl lees je meer over UP2U en andere recent erkende interventies.

 

Partners

Vanaf 1 februari: aanvragen de Kleine Beweegsubsidie

Kleine Beweegsubsidie
 

De Kleine Beweegsubsidie is een stimuleringssubsidie gericht op bewegen. Lokale organisaties met medewerkers of vrijwilligers die werken met (groot)ouders/verzorgers van kinderen van nul tot vier jaar mogen een aanvraag van maximaal 1.500 euro doen. Aanvragen van de subsidie kan vanaf 1 februari 2020. Alle informatie, zoals de voorwaarden en veelgestelde vragen, over de Kleine Beweegsubsidie vind je op de website van Kenniscentrum Sport & Bewegen.

 

Bijstandsgerechtigden en gezondheid

Gezondheid en bijstandsgerechtigen
 

Participatie en gezondheid hebben veel invloed op elkaar. Ook bij bijstandsgerechtigden. Informatie over de gezondheid van bijstandsgerechtigden kunnen gemeenten goed gebruiken. Zij kunnen inwoners een passend traject aanbieden om weer aan het werk te gaan of weer mee te doen in de samenleving, bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk. Benieuwd hoe? Lees het in deze publicatie van Gezond In...

 

Pilot ‘Van je familie moet je het hebben’ een succes

Pilotproject ‘Van je familie moet je het hebben’
 

Mensen die dringend psychiatrische zorg nodig hebben, beseffen dat vaak zelf niet. Ze wijzen dan elke behandeling af en worden ‘zorgmijders’ genoemd. In het pilotproject ‘Van je familie moet je het hebben’ hielpen speciaal getrainde familieleden bij het toe- en terugleiden naar hulp. En met succes. Lees meer over dit project en de resultaten ervan op de website van ZonMw.

 

Wmo biedt kansen voor mensen met dementie

Wmo biedt kansen voor mensen met dementie
 

Het risico op dementie neemt sterk toe op hoge leeftijd. Bij vrouwen tussen de 80 en 84 jaar heeft 6,6% dementie. Bij 85 jaar en ouder is dat 13,7%. Doordat de levensverwachting toeneemt en mensen met dementie langer thuis blijven wonen, zal het beroep op de voorzieningen van de Wmo sterk gaan stijgen. Ontdek welke kansen er binnen de gemeente zijn om mensen met dementie op een kosteneffectieve manier langer zelfredzaam te houden. Lees meer op de website van Alles over sport.

 

Verslag: ‘Aan de slag met preventie in jouw gemeente’

Verslag bijeenkomst Aan de slag met preventie in jouw gemeente
 

Op 27 november kwamen 6 consortia bijeen van ‘Aan de slag met preventie in jouw gemeente’. Tijdens de bijeenkomst gingen de consortia aan de slag met de uitvoering van hun plannen voor integraal gezondheidsbeleid in hun regio. Organisator projectteam Drentse gemeenten belichtte het belang van (boven)regionale samenwerking. Lees hier het verslag van de bijeenkomst op 27 november van ZonMw. 

 

Gemeente Leiden gezond en actief

Gemeente Leiden gezond en actief
 

De gemeente Leiden combineert sport en gezondheid in een nieuw beleidskader genaamd ‘Samen maken we de stad gezond en actief’. Volgens de gemeente liggen sporten, bewegen, spelen en gezondheid in elkaars verlengde en beïnvloeden ze elkaar. Willemijn Pas, beleidsmedewerker Sport bij de gemeente Leiden, vertelt hoe deze synergie heeft geleid tot een integraal sport- en gezondheidskader.

 

Agenda

30 januari, Utrecht: 7e Nationale Vitaliteitsconferentie
De conferentie met het thema ‘Op weg naar vitalere wijken en regio's’ vindt plaats van 13.00 tot 17.30 uur in Utrecht. Lees meer op www.nationalevitaliteitsconferentie.nl.

3 februari, Den Haag: Kenniscafé Sport Live!
Benieuwd hoe een sportklimaat positief bijdraagt aan een gezonde en sociale ontwikkeling van jeugd? Bezoek dan op 3 februari van 15:00 tot 18:00 uur het Kenniscafé Sport Live! - Op een naar een Pedagogisch Sportklimaat.

10 t/m 14 februari: Week van de Liefde
Tijdens de Week van de Liefde wordt er aandacht besteed aan thema’s als weerbaarheid, veilig vrijen en seks en de media in het voortgezet onderwijs, praktijkonderwijs en mbo. Lees meer op www.weekvandeliefde.nl.

16 t/m 20 maart: Week van de Lentekriebels
Een week lang geven basisscholen les over weerbaarheid, relaties en seksualiteit. En dit jaar is het thema ‘Feest’, want de Week van de Lentekriebels bestaat alweer 15 jaar! Lees meer op www.weekvandelentekriebels.nl.

16 t/m 20 maart: Week voor de Gezonde Jeugd 
In de Week van de Gezonde Jeugd wordt gezond eten en drinken, meer bewegen en goed slapen gestimuleerd door de gezonde keuze makkelijker te maken. Ook meedoen? Meld je aan als gemeente of organisatie via www.weekvoordegezondejeugd.nl.

26 maart, Bilthoven: Workshop Interventie beschrijven
Hulp nodig bij het indienen van een leefstijlinterventie voor beoordeling door de erkenningscommissie van het RIVM? Meld je dan nu aan voor de workshop Interventie beschrijven.

Colofon

Dit is een uitgave van het RIVM. Op Loketgezondleven.nl biedt het RIVM beleidsmakers en professionals kennis, tips en praktische handvatten voor het integraal aanpakken van lokaal gezondheidsbeleid.

 

Meer weten?

Loketgezondleven.nl
 

 

Contact

Vragen? Stuur ons een email:
gezondleven@rivm.nl

 

Volg ons op Twitter en LinkedIn