logo Rijksoverheid
  

Nieuwsbrief Gezond Leven

Jaargang 12, Editie 2, 25 februari 2020

De nieuwsbrief Gezond Leven van het RIVM houdt je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van gezondheidsbevordering en preventie.
• Enquête: hoe gebruik en waardeer jij onze nieuwsbrief?
• Publicatie Nu ik groot ben
• Rookvrij schoolterrein is Goed onderbouwd
• Bij Gezonde Kinderopvang is een schram oké!
• Factsheet over onderzoek brede gezondheidsconcepten in de praktijk
• Stappenplan Hoe evalueer ik mijn (integrale) aanpak?
• De Gezonde Wijkaanpak in de Wijk krant van Vilans
• Zorgbehoefte en zorgaanbod per regio online beschikbaar
• Werkconferentie Preventie in het zorgstelsel
› Partners
• Zo pak je gezondheidsverschillen aan
• Binnenkort: leerkring over armoede, schulden en gezondheid
• Nieuw: advies over de 3e levensfase
• Kleine Beweegsubsidie volledig gebruikt
• Gezond blijven in een digitaal tijdperk, hoe doen we dat?
• Bewegen, ontmoeten en innoveren in wijk van de toekomst
• 7 regionale kennisagenda’s over gezonde leefomgeving
• Living labs sport en bewegen
• Agenda

Enquête: hoe gebruik en waardeer jij onze nieuwsbrief?

Video Advies op maat
 

Wij willen je graag een paar vragen stellen over onze nieuwsbrief Gezond Leven. Deze vragen gaan over hoe jij de nieuwsbrief gebruikt en waardeert. Door deel te nemen aan deze enquête help je ons de nieuwsbrief gebruiksvriendelijker te maken en te voorzien van meer relevante informatie voor jouw vakgebied. Het invullen duurt ongeveer 5 minuten. Alvast hartelijk dank! Ga naar de enquête.

 

Publicatie Nu ik groot ben

Gezonde sociale woonomgeving
 

Een groeiende groep wethouders kiest ervoor om te investeren in preventie en de positieve ontwikkeling van kinderen en jongeren. In opdracht van het ministerie van VWS en de VNG heeft RIVM een bestuurlijk leernetwerk preventie jeugd begeleid. Lees in de publicatie ‘Nu ik groot ben – Wethouders investeren in kansen voor jongeren’ over de kennis en ervaringen van deze groep wethouders met jeugdpreventie.

 

Rookvrij schoolterrein is Goed onderbouwd

Instrumenten voor integraal werken
 

Kinderen en jongeren moeten rookvrij opgroeien. Daarom zijn scholen vanaf 2020 verplicht een rookvrij terrein te hebben. De interventie Rookvrij schoolterrein ondersteunt het onderwijs daarbij. Deze aanpak van het Trimbos-instituut kreeg mede dankzij ZonMw-financiering de erkenning Goed onderbouwd van de onafhankelijke erkenningscommissie van RIVM en partners. Rookvrij schoolterrein biedt naast richtlijnen voor implementatie, stimulansen voor schooldirecties en concrete actieplannen, ook de mogelijkheid om een Gezonde School-adviseur in te schakelen. Lees meer over deze en andere recent erkende interventies.

 

Bij Gezonde Kinderopvang is een schram oké!

 

Het is goed voor de ontwikkeling van kinderen als zij uitdagingen aangaan, grenzen verleggen en risico’s inschatten. En daar kan weleens een schram of schaafwond bij komen kijken. Het programma Gezonde Kinderopvang besteedt nu extra aandacht aan uitdagend spelen. Ook de inspectie van de GGD maakte een omslag rond uitdagend spelen. Maryse Nijhof-Broek, GGD-toezichthouder: ‘De gedachte is niet meer dat alles zo veilig mogelijk moet zijn, maar zo veilig als nodig.’ Bekijk de voorlichtingsvideo ‘Goed gespeeld’ op Gezondekinderopvang.nl.

 

Factsheet over onderzoek brede gezondheidsconcepten in de praktijk

 

Onlangs verscheen ‘Het gebruik van brede gezondheidsconcepten: inspirerend en uitdagend voor de praktijk.’ In deze factsheet lees je over het onderzoek, uitgevoerd door het RIVM, naar concepten als ‘Positieve Gezondheid’ en ‘van Ziekte en Zorg naar Gezondheid en Gedrag’. Organisaties passen deze concepten op verschillende manieren toe en zij vragen ook om concrete handvatten. Het RIVM gaat daarom in 2020 en 2021 een aantal bijeenkomsten organiseren om leerervaringen op dit gebied uit te wisselen. Wij houden je hiervan op de hoogte!

 

Stappenplan Hoe evalueer ik mijn (integrale) aanpak?

UP2U
 

Met evalueren krijg je zicht op zowel het proces als het effect van jouw (integrale) aanpak. Het nieuwe stappenplan Hoe evalueer ik mijn (integrale) aanpak? helpt bij het opstellen van een evaluatieplan. Het is belangrijk om juist aan het begin keuzes over evalueren te maken. Zo voorkom je dat je achteraf gezien mogelijkheden voor evalueren hebt gemist. Naast het stappenplan zijn er verschillende instrumenten beschikbaar die helpen bij procesevaluatie, effectevaluatie en monitoring.

 

De Gezonde Wijkaanpak in de Wijk krant van Vilans

 

Wijkverpleegkundigen spelen een belangrijk rol bij wijkgerichte preventie. Hoe investeren zij daarin? Wat doen zij om geïnspireerd te blijven? En wat houdt een wijkanalyse in? Je leest het - en nog veel meer - in de 2e editie van de Wijk Krant, een uitgave van Vilans. Op pagina 2 vind je onze bijdrage, over De Gezonde Wijkaanpak van het RIVM. Meer informatie over de Gezonde Wijkaanpak lees je op Loketgezondleven.nl. 

 

Zorgbehoefte en zorgaanbod per regio online beschikbaar

 

De interactieve website Regiobeeld.nl is uitgebreid en vernieuwd. Deze website geeft inzicht in de stand van zaken en toekomstige ontwikkelingen over gezondheid, zorg en welzijn in de regio. De data op Regiobeeld.nl kunnen helpen om richting te geven aan keuzes voor lokaal gezondheidsbeleid. 

 

Werkconferentie Preventie in het zorgstelsel

 

VWS organiseert in samenwerking met de VNG en Zorgverzekeraars Nederland een werkconferentie op 30 maart. Deze conferentie is bestemd voor iedereen die zich bezig houdt met preventie in het zorgstelsel. De interventiegerichte aanpak, de werkstructuur van ZN en VNG voor regionale samenwerking en de contourennota komen aan bod. RIVM-collega’s Karlijn Leenaars en Valérie Swagemakers geven tijdens de conferentie een workshop 'van data naar doen' over welke data en kennis beschikbaar is via Regiobeeld.nl. Tot slot biedt een interactieve sessie de mogelijkheid om aan staatssecretaris Paul Blokhuis te laten weten hoe preventie volgens jou beter in het zorgstelsel kan worden verankerd. Meer informatie en aanmelden

 

Partners

Zo pak je gezondheidsverschillen aan

 

Samenwerken met de mensen om wie het gaat; mensen die het meest worden getroffen door ongelijkheid. Dát is cruciaal als je gezondheidsverschillen aanpakt. Laat je inspireren door de wetenschappelijke kennis en praktijkervaring in de nieuwe whitepaper van Pharos en ga zelf de samenwerking aan, ongeacht je werkveld. 

 

Binnenkort: leerkring over armoede, schulden en gezondheid

Gezondheid en bijstandsgerechtigen
 

Het stimuleringsprogramma GezondIn (Pharos en Platform31) organiseert de vierde inspiratieleerkring ‘Armoede en Gezondheid’. Professionals die willen innoveren, experimenteren en leren van elkaar zijn van harte uitgenodigd om hier aan deel te nemen. Dus: ben je bezig met een wijkgezondheidsprogramma of een armoedepact en wil je sparren met andere professionals? Meld je aan vóór 19 maart. 

 

Nieuw: advies over de 3e levensfase

Pilotproject ‘Van je familie moet je het hebben’
 

De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving heeft een advies uitgebracht over de 3e levensfase: de fase van het ouder worden tussen pensionering en hulpbehoevend worden. Met dit advies wil de Raad inwoners en beleidsmakers inspireren door te laten zien welke bijdrage deze groep aan de maatschappij levert. Maar ook hoe ouderen zich kunnen voorbereiden om zo lang mogelijk gezond en vitaal te blijven in deze levensfase. Toepasbare informatie over dit onderwerp vind je ook in het themadossier Gezond en Vitaal ouder worden (RIVM).

 

Kleine Beweegsubsidie volledig gebruikt

Wmo biedt kansen voor mensen met dementie
 

Op 1 februari opende de aanvraagperiode voor de Kleine Beweegsubsidie. Lokale organisaties met medewerkers of vrijwilligers die werken met (groot)ouders/verzorgers van kinderen van nul tot vier jaar mochten een aanvraag doen. Binnen een week werd het maximum aantal van 75 aanvragen bereikt. Aanvragers variëren van sportvereniging tot kinderdagverblijf en van dansschool tot gemeente. In maart ontvangen de 30 beste aanvragen een bedrag om, via de ouders, bewegen bij de jongste kinderen te stimuleren.

 

Gezond blijven in een digitaal tijdperk, hoe doen we dat?

 

Schermen zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Schermtijd doseren kan lastig zijn. En wanneer wordt het echt ongezond? Samen met het Netwerk Mediawijsheid gaat het Trimbos-instituut op zoek naar een ‘schijf van vijf’ om gezond te blijven in het digitale tijdperk.

 

Bewegen, ontmoeten en innoveren in wijk van de toekomst

 

Op 27 januari 2020 vond de 4e leernetwerkbijeenkomst plaats van ZonMw-programma ‘Maak ruimte voor gezondheid’. De consortia troffen elkaar in Helmond. Wat is de stand van zaken in alle projecten? Lees verder voor een terugblik op de bijeenkomst.

 

7 regionale kennisagenda’s over gezonde leefomgeving

 

De projecten van ‘Maak ruimte voor gezondheid’ hebben regionale kennisagenda’s opgesteld met lokale kennisvragen over de gezonde leefomgeving. Op basis daarvan zijn ze nu gestart met vervolgonderzoeken. Benieuwd naar de kennisagenda’s? Lees verder op zonmw.nl

 

 

Living labs sport en bewegen

 

16 gemeenten ontvingen een netwerksubsidie van ZonMw om met behulp van een living lab-aanpak aan de slag te gaan met innovatieve oplossingen om sport en bewegen te stimuleren. Bijvoorbeeld sportparticipatie verhogen of een actievere leefstijl te stimuleren die past bij de behoefte van de inwoners. Meer weten? Lees verder op zonmw.nl

 

Agenda

5 maart, Zwolle: Jaarlijks Congres - Verslavingsproblematiek - 2e editie Op het congres over verslavingsproblematiek wordt verslaving dit keer bekeken in samenhang met andere belangrijke kenmerken van de persoon en diens situatie. Meer informatie en aanmelden

10 en 24 maart, Zwolle en Eindhoven: Congres Doen wat werkt in het sociaal domein Leer van praktijkvoorbeelden tijdens het congres ‘Doen wat werkt in het sociaal domein’ dat de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), ZonMw, Sociaal Werk Nederland, Divosa en Movisie organiseren. Het congres wordt twee keer georganiseerd: op 10 maart in Zwolle en op 24 maart in Eindhoven. Meer informatie en aanmelden

16 t/m 20 maart: Week van de Lentekriebels Een week lang geven basisscholen les over weerbaarheid, relaties en seksualiteit. En dit jaar is het thema ‘Feest’, want de Week van de Lentekriebels bestaat alweer 15 jaar! Lees meer op www.weekvandelentekriebels.nl

16 t/m 20 maart: Week voor de Gezonde Jeugd In de Week van de Gezonde Jeugd wordt gezond eten en drinken, meer bewegen en goed slapen gestimuleerd door de gezonde keuze makkelijker te maken. Ook meedoen? Meld u aan als gemeente of organisatie via www.weekvoordegezondejeugd.nl

19 maart, Ede: Hét dementiecongres Tijdens Hét Dementie Congres (Nursing) wordt er ingegaan op ontwikkelingen die gaande zijn en zoomen dementie experts in op vraagstukken uit de dagelijkse praktijk. Meer informatie en aanmelden

30 maart, Zeist: 30 maart (Zeist) Werkconferentie Preventie in het zorgstelsel Voor iedereen die zich bezig houdt met preventie in het zorgstelsel organiseert VWS in samenwerking met de VNG en ZN een werkconferentie. Meer informatie en aanmelden

15 april, Ede: Congres sociale uitsluiting Sociale uitsluiting is een groeiend probleem in Nederland. Tijdens dit congres staan er vragen centraal als: Wat is de invloed van onze veranderende maatschappij en wat betekent dit in de praktijk? Welke interventies kun je toepassen? Meer informatie en aanmelden

13 mei, Ede: Congres wijkteams 2020 Met de overgang van taken van Rijk naar gemeenten in 2015 was één van de doelen integraal werken. Maar wat betekent dit in de praktijk? Wat werkt wel en niet? Deze en andere vragen staan centraal tijdens het congres. Meer informatie en aanmelden

Colofon

Dit is een uitgave van het RIVM. Op Loketgezondleven.nl biedt het RIVM beleidsmakers en professionals kennis, tips en praktische handvatten voor het integraal aanpakken van lokaal gezondheidsbeleid.

 

Meer weten?

Loketgezondleven.nl
 

 

Contact

Vragen? Stuur ons een email:
gezondleven@rivm.nl

 

Volg ons op Twitter en LinkedIn