U bent hier

Gezond en vitaal ouder worden

Inzetten op preventie bij ouderen kan ertoe bijdragen dat de eigen regie of zelfredzaamheid wordt versterkt en dat problematiek als eenzaamheid of beperkingen in mobiliteit vermindert of wegblijft. 

Actueel: lancering ouderenpact

  • Wat hebben ouderen nodig om gezond ouder te worden? Deze vraag stond centraal tijdens een serie verhalenworkshops van Ouderen aan het Woord,  waarbij ouderen uit verschillende delen van het land gevraagd zijn om te vertellen over wat ze nodig hebben. Lees meer
  • Infographic Goed gebruik maken van veerkracht doe je zo! (Ben Sajet centrum en VU Amsterdam Centre on Ageing, juni 2018). Deze infographic biedt concrete handvatten hoe je veerkracht kunt toepassen in de praktijk. 
  • Door middel van een ouderenpact wil het kabinet samen met allerlei landelijke organisaties werken aan drie opgaven om zo een ouderenvriendelijke samenleving te creëren: het voorkomen en omgaan met eenzaamheid, zorgen dat mensen langer thuis kunnen wonen en het verbeteren van de verpleeghuiszorg. Lees meer

Ouderen wonen steeds langer zelfstandig thuis en willen regie blijven houden over het eigen leven. Tegelijkertijd worden zij geconfronteerd met problematiek als eenzaamheid en beperkingen in mobiliteit. Inzetten op preventie bij ouderen kan ertoe bijdragen dat deze problemen uitblijven of verminderen en de eigen regie of zelfredzaamheid wordt versterkt. 

Met dit dossier Gezond en Vitaal ouder worden willen we de preventieve zorg voor ouderen stimuleren. Dit doen we door het delen van onderzoek, interventies, actuele ontwikkelingen, goede voorbeelden en praktische materialen. Zo vindt u in dit dossier informatie over hoe u concreet aan de slag kunt gaan met preventieve zorg voor ouderen. Wat u kunt doen aan vroegopsporing? Hoe houdt u rekening met kwetsbare groepen? U leest hoe u ouderen betrekt en ook vindt u informatie over een thema als dementie.

Werk in uitvoering

Dit dossier is nog in opbouw en wordt regelmatig aangevuld met nieuwe relevante informatie. Na de zomer wordt dit dossier aangevuld met 3 ‘wat werkt’ dossiers over ouderen en alcohol, bewegen en voeding.

Voorbeeld: Den Haag seniorvriendelijke stad

Met het actieprogramma Den Haag, seniorvriendelijke stad wil de gemeente, samen met de ouderen en andere initiatiefnemers, bereiken dat oudere inwoners actief en vitaal blijven, zich minder eenzaam voelen en in een veilige omgeving kunnen wonen met toegankelijke en passende voorzieningen. Het stimuleren van vitaliteit ziet de gemeente als belangrijke voorwaarde om ouderen te ondersteunen bij het zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen en om eenzaamheid tegen te gaan.

Preventieve interventies voor ouderen

Elders op loketgezondleven.nl vindt u verschillende (erkende) interventies voor ouderen, onder andere op het gebied van valpreventie, zelfredzaamheid en eenzaamheid. U kunt zoeken op diverse criteria zoals doelgroep, thema en beoordeling. Ga naar de interventiedatabase of bekijk het overzicht van interventies voor ouderen in binnen- en buitenland

Eenzaamheid

In dit dossier wordt het thema eenzaamheid niet uitgewerkt omdat hier al veel informatie bij partnerorganisaties over beschikbaar is, zoals:

  • Movisie heeft in een ‘Wat werkt’-dossier kennis verzameld over de werkzame factoren bij het verminderen van eenzaamheid. Hiermee wil Movisie overheden, professionals en burgers ondersteunen bij het succesvol verminderen van eenzaamheid.
  • Coalitie Erbij  is een samenwerkingsverband dat mensen wil steunen die zich eenzaam voelen of dreigen te vereenzamen. Dat doen ze o.a. door de samenleving bewust te maken van de betekenis van eenzaamheid bijvoorbeeld door het organiseren van de week tegen de eenzaamheid.
  • Zorg tegen eenzaamheid wil medewerkers in de ggz, gehandicapten- en ouderenzorg en het sociaal werk inspireren om meer aandacht te besteden aan eenzaamheid bij cliënten en bewoners die afhankelijk zijn van langdurige zorg. 
     

Wijk-en buurtcijfers eenzaamheid

Als onderdeel van de toolkit Eén tegen eenzaamheid van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, presenteert het RIVM kaarten en cijfers op gemeente-, wijk- en buurtniveau over verschillende vormen van eenzaamheid. Hierdoor wordt inzichtelijk in welke gebieden eenzaamheid vaker voorkomt. Naast de eenzaamheidscijfers worden er cijfers gepresenteerd van kenmerken die gerelateerd zijn aan eenzaamheid. 

Voorbeeld: Eet mee! Vaste gast 

Vrijwilligersorganisatie Eet Mee uit de regio Utrecht matcht gasten en eetadressen en laten mensen samen eten bij de gastvrouw of –heer thuis. Eet mee! Vaste gast is gericht op de senior en maakt het mogelijk om een aantal keer per maand aan te schuiven bij een eetadres in de omgeving. Een laagdrempelige manier voor het creëren van sociale contacten in de buurt. Bekijk dit beeldverhaal om te zien hoe Eet Mee! werkt en dit beeldverhaal om te zien hoe een ouder dit ervaart.

Ook gevonden

Afdrukken:

Via printer