Werkt u aan de gezonde leefstijl van inwoners of maakt u plannen voor een gezonder Nederland? Dan wilt u natuurlijk dat uw inspanningen voor gezonde(re) kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen echt effect hebben op hun leefstijl en omgeving. Als u de gezondheid van mensen wilt bevorderen dan is het belangrijk dat u dit planmatig aanpakt. In een planmatige aanpak doorloopt u een aantal stappen (meer hierover leest u in het gezondheidsthema Gezond gedrag bevorderen). Een van die stappen is ‘kiezen voor erkende leefstijlinterventies’. Op deze pagina leest u over de meerwaarde van erkende interventies en over het erkenningstraject.

Wat bedoelen we met een erkende leefstijlinterventie?

Een erkende interventie is een planmatige en doelgerichte aanpak, activiteit of programma, gericht op gedragsverandering bij mensen en beïnvloeding van hun omstandigheden. Het doel is gezondheid bevorderen en/of ziekte voorkomen.

Een erkende interventie voldoet aan criteria voor succesvol en effectief werken aan gezonde leefstijl. Deskundigen uit wetenschap en praktijk stelden de kwaliteit, uitvoerbaarheid en effectiviteit van deze interventie vast in het onafhankelijke erkenningstraject van RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en partners. 

Meer weten over het erkenningstraject en de erkenningsniveaus? Lees dan verder bij erkenning aanvragen.

 

Kies interventies die werken

Doe uw voordeel en ga aan de slag met een erkende interventie. Zo’n interventie is ontwikkeld door experts uit praktijk en/of wetenschap en onderbouwd met onderzoek en evaluatie. Een erkende interventie is getoetst op uitvoerbaarheid en kunt u direct toepassen in uw lokale praktijk. 

Wilt u snel weten welke erkende interventies er zijn voor (gezondheids)thema’s, gemeente, wijk en doelgroepen? Bekijk de interventieoverzichten.  

U kunt een interventie aanpassen

Hebt u een erkende interventie gevonden, maar deze sluit niet helemaal aan op uw situatie? U kunt een interventie Aanpassen naar doelgroep en context. Inzicht in de Werkzame elementen is daarbij essentieel. Dat zijn onmisbare onderdelen die zorgen dat een interventie werkt. 

Hoe komt u tot een zorgvuldige interventiekeuze?  

Alles over interventies kiezen voor uw lokale situatie, leest u bij Aan de slag met integraal werken.

Weet wat werkt bij jongeren en roken

Uit wetenschap en praktijk is al veel bekend over hoe u de kans op succes vergroot bij uw werk aan gezondere inwoners van Nederland. Bijvoorbeeld over roken tegengaan bij jongeren. Naast erkende interventies inzetten is er meer dat ervoor zorgt dat uw aanpak aanslaat. Wat werkt en wat niet werkt leest u in de factsheet en in het Wat werkt dossier jongeren en roken. Kijk verder bij Ga voor impact, kies erkende interventies

Wat werkt dossiers: alle kennis op een rij

Wat werkt dossiers: alle kennis op een rij

Als u aan de slag gaat met overgewicht bij volwassenen kiest u bijvoorbeeld een erkende gecombineerde leefstijlinterventie. Maar wat werkt nu wel en wat werkt niet in deze lokale aanpak van overgewicht en wat is verder handig om te weten? Het Wat werkt dossier zet de kennis uit wetenschap en praktijk voor u een rij, u hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Neem een kijkje bij de Wat werkt dossiers van het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en partners.

Naast het dossier over de Gecombineerde leefstijlinterventie zijn er ook dossiers over Jongeren en roken, Jongeren en alcohol, Ouderen en alcohol, Ouderen en bewegen, Ouderen en ondervoeding, Gehoorschade.

Samenwerking erkenningstraject

Met het Nederlands Jeugdinstituut (NJiNederlands Jeugdinstituut), Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJNederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) ), Kenniscentrum Sport & Gezondheid, MOVISIELandelijk Kennisinstituut Sociale Vraagstukken , Trimbos-instituut en Vilans vormt het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu het Samenwerkingsverband Erkenning Interventies (SEI). Samen beoordelen we interventies volgens eenduidige criteria en streven naar kwaliteitsverbetering in alle betrokken werkvelden. Afspraken over onze samenwerking vindt u in de Notitie Erkenning interventies 2019-2022

Grip op preventie

Laat u inspireren door dit E-magazine voor gemeenten over integraal werken aan welzijn en gezondheid. Het magazine geeft toegang tot alle databases met erkende interventies en bevat links naar de rekenhulp Valpreventie en handige tools om interventies te kiezen (2019, uitgave Samenwerkingsverband Erkenning Interventies).

Meer info? 

Wilt u meer weten over het gezamenlijke erkenningstraject van het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en partners? Mail of bel: 

Djoeke van Dale
030-274 86 46 

Coördinator Kwaliteit interventies 
 

Kijk ook eens bij

Recent erkende interventies

Recent erkende interventies

Erkenning aanvragen

Erkenning aanvragen