Aan de slag met alcoholpreventie

 

Integraal werken aan alcoholpreventie levert de meeste gezondheidswinst voor inwoners van je gemeente. Kies daarom voor een samenhangende aanpak.

Gezond en Actief Leven Akkoord en Sportakkoord II

Het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) biedt het fundament voor samenhangend gezondheidsbeleid. Op basis van dit akkoord en de bijbehorende specifieke uitkering (SPUK) kunt u een samenhangende lokale aanpak ontwikkelen op het gebied van gezondheid, sport en bewegen én sociale basis. Het voorkomen en vroeg signaleren van alcoholproblematiek is een belangrijk onderdeel van een samenhangend gezondheidsbeleid en is opgenomen in het akkoord. Lees meer over GALA.

Werk planmatig

Om planmatig te kunnen werken aan alcoholpreventie, vind je hier cijfers en feiten waarmee je een gezondheidsprofiel kunt maken als voorbereiding op jouw plannen. Op de pagina prioriteit en doelen lees je wat je kunt bereiken met jouw inzet, en hoe je je doelen bepaalt aan de hand van het gezondheidsprofiel. Voor de uitvoering en evaluatie kijk vooral ook naar de algemene informatie van de Aanpak Gezonde Gemeente.
 

Zet in op 4 pijlers

Gezond zijn en gezond blijven is een combinatie van persoonlijke kenmerken, leefstijl, sociale context en leefomgeving. Een effectieve aanpak grijpt in op al deze aspecten. Zo deel je geen speldenprikjes uit, maar zorg je voor een complete, samenhangende aanpak. 
 

Werk samen

Gezond zijn en gezond blijven is een combinatie van persoonlijke kenmerken, sociale context en leefomgeving. Veel van deze factoren liggen buiten het domein gezondheid. Daarom werk je voor een goed resultaat samen met mensen uit andere beleidsdomeinen. Op deze pagina vind je enkele handvatten om deze samenwerking rondom sport en bewegen vorm te geven.
 

Betrek inwoners

Inwoners betrekken bij jullie gezondheidsbeleid is een belangrijke voorwaarde voor het slagen ervan. Maar hoe doe je dit op een goede manier? Wij  laten zien hoe je inwoners kunt bereiken en betrekken.

 

Landelijk beleid voor sport en bewegen 

Er zijn verschillende landelijke kaders voor alcoholpreventie. Bijvoorbeeld het Nationaal Sportakkoord, Het Gezond en Actief Leven Akkoord, de Brede SPUK regeling, de Landelijke Nota Gezondheidsbeleid en de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI Gecombineerde Leefstijlinterventie (Gecombineerde Leefstijlinterventie)). Gebruik het landelijk beleid als handvat voor jullie lokale plannen.

Alcoholinterventies

In jouw gemeente aan de slag zodat minder inwoners gaan of blijven roken? Gebruik dan erkende interventies. Dit zijn goed onderbouwde en effectieve interventies. 

 

Overzicht van de Aanpak Gezonde Gemeente.

Het themadeel alcohol is tot stand gekomen met onze partners het Trimbos-instituut en het Expertisecentrum Alcohol.