Integraal werken aan rookpreventie levert de meeste gezondheidswinst op. Kies daarom voor de Aanpak Gezonde Gemeente.
Gezond en Actief Leefstijl Akkoord
Gezond en Actief Leven Akkoord en Sportakkoord II
Het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) en Sportakkoord II bieden het fundament voor samenhangend gezondheidsbeleid. Op basis van deze akkoorden en de bijbehorende specifieke uitkering (SPUK) kun je een samenhangende lokale aanpak ontwikkelen op het gebied van gezondheid, sport en bewegen én sociale basis.
Direct naar:
Gebruik de Aanpak Gezonde Gemeente
Wil je effectief beleid ontwikkelen voor rookpreventie? Dan heb je cijfers en feiten nodig. Op basis hiervan kun je bepalen wat prioriteit heeft en op welke doelgroepen het beleid gericht wordt.
Integraal werken met de Aanpak Gezonde Gemeente betekent dat je verschillende maatregelen en interventies in samenhang inzet voor verschillende doelgroepen en hun omgeving. Dit doe je aan de hand van de volgende 4 pijlers: voorlichting en educatie; signalering, advies en ondersteuning; leefomgeving; en regelgeving en handhaving.
Voor een goede gezondheid van inwoners is er ook buiten het domein gezondheid aandacht voor nodig. Factoren als de sociale context en leefomgeving hebben invloed op rookgedrag. Werk voor een goed resultaat samen met mensen uit andere beleidsdomeinen. Op deze pagina vind je enkele handvatten om deze samenwerking rondom roken vorm te geven.
Inwoners betrekken bij het maken van rookbeleid is een belangrijke voorwaarde voor het slagen ervan. Maar hoe doe je dit op een goede manier? Wij laten zien hoe je inwoners kunt bereiken en betrekken om hen minder te laten roken, te laten stoppen met roken of niet aan roken te laten beginnen.
Het themadeel roken is tot stand gekomen met onze partners het Trimbos-instituut.