Opgroeien in een Kansrijke Omgeving (OKO)

Met 'Opgroeien in een Kansrijke Omgeving' (OKO) werken gemeenten datagestuurd, community-based en evidence-based aan het verbeteren van het welbevinden van jongeren.  Onder andere door het voorkomen van het gebruik van alcohol, drugs en tabak. OKO is een Nederlandse aanpak, gebaseerd op de uitgangspunten van het IJslandse preventiemodel. Dit is aangevuld en aangepast voor de Nederlandse context.

Lees meer over Opgroeien in een Kansrijke Omgeving (OKO).

Een rookvrij leven voor iedereen

Stoppen met roken is moeilijker voor mensen die in arme wijken wonen dan voor mensen die niet in arme wijken wonen. Vaak hebben zij meerdere problemen zoals stress en schulden. De bestaande stoppen-met-roken-hulp helpt vaak niet bij mensen die hiermee te maken hebben. Met de wijkaanpak ‘Rookvrij leven voor iedereen’ werken Expertisecentrum Pharos Pharos is het expertisecentrum gezondheidsverschillen. (Pharos is het expertisecentrum gezondheidsverschillen. ), lokale professionals en inwoners van 40 wijken 2,5 jaar lang samen aan een passende aanpak in de wijk.

Groningen: rookvrije buitenruimten

Rookvrij rondlopen kan op verschillende plekken in de gemeente Groningen. De gemeente Groningen heeft in haar algemene plaatselijke verordening (APV Algemene Plaatselijke Verordening (APV) (Algemene Plaatselijke Verordening (APV) )) opgenomen dat zij bepaalde zones in haar gemeente rookvrije kan verklaren. Roken is hier verboden. De rookvrije zones zijn bedoeld voor locaties met een duidelijke publieke functie, zoals scholen en ziekenhuizen.

Lees meer over de maatregelen in Groningen via de Rookvrije generatie. Hier vindt u ook andere mooie voorbeelden.