Inwoners betrekken bij gezondheidsbeleid is een belangrijke voorwaarde voor het slagen ervan. In de Aanpak Gezonde Gemeente is het betrekken van inwoners dan ook een belangrijke stap in het proces. Hoe je mensen kunt betrekken bij rookpreventie vind je hier.
Betrek inwoners bij stoppen met roken
Als gemeente werk je samen met andere professionals. Ook is het goed om ook inwoners zelf te betrekken. Je kunt hen stimuleren zelf te stoppen met roken. Dit kan door aan te sluiten bij campagnes als Stoptober en te verwijzen naar de website ikstopnu.nl. Stimuleer stoppen met roken in de wijk via de Rookvrije Wijkaanpak.
Betrek inwoners via het sociaal domein
Het sociaal domein is een belangrijke partner om met bewoners het gesprek aan te gaan over stoppen met roken. Zie de toolbox Aan de slag met stoppen met roken van Expertisecentrum Pharos (Pharos is het expertisecentrum gezondheidsverschillen. ).
Betrek ouders en jongeren via scholen
Organiseer samen met samenwerkingspartners zoals jongerenwerkers, verslavingszorg, VO-scholen en sportverenigingen informatieavonden op scholen of bij sportverenigingen (bijvoorbeeld over roken en vapen). Ouders van kinderen kunnen geholpen worden met stoppen via Rookvrije Ouders.
Betrek inwoners bij de rookvrije ruimten in hun wijk
Je kunt als gemeente de regierol oppakken om plekken rookvrij te maken. Je kunt ook buurtbewoners zelf het initiatief laten nemen om een plek rookvrij te maken. In beide gevallen is het goed om inwoners mee te nemen in het traject:
- Informeer buurtbewoners over het rookvrij maken van een speeltuin in hun wijk.
- Communiceer de rookvrije omgeving met borden en tegels.
- Organiseer een inloopavond voor bewoners die vragen hebben.
- Verwijs bewoners naar hulp bij stoppen met roken.