Gezond zijn en gezond blijven is een combinatie van persoonlijke kenmerken, sociale context en leefomgeving. Veel van deze factoren liggen buiten het domein gezondheid. Daarom werk je voor een goed resultaat samen met mensen uit andere beleidsdomeinen. Op deze pagina lees je hoe deze samenwerking rondom rookpreventie vorm te geven. 

Werk samen aan een Gezonde Gemeente

Voor lokaal tabaksontmoedigingsbeleid is het belangrijk om samen te werken met verschillende partijen. De gemeente heeft hierin de regierol. Denk bij deze samenwerking aan jongerenwerkers, het voorgezet onderwijs, de GGD Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst (Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst ), sportverenigingen, welzijnsorganisaties, gezondheidszorg en verslavingszorg. Om een samenwerking met deze stakeholders vorm te geven kun je denken aan:

  • Het intern opzetten van een werkgroep middelengebruik, met alle belangrijke stakeholders omtrent roken om zo te signaleren wat er speelt op het gebied van roken in de gemeenten en om vanuit ieders expertise te kijken wat diegene kan bijdragen. Dit helpt ook bij het creëren van draagvlak bij de verschillende partijen.
     
  • Breng samen met de GGD in kaart wat de financiële mogelijkheden voor de uitvoering van het tabaksbeleid en geef hierover duidelijkheid aan de samenwerkingspartners. Mogelijke financiers zijn bijvoorbeeld KWF en ZonMw Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie (Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie )
     
  • Daarnaast helpt het om een regionale samenwerking op te zetten met omliggende gemeenten. Bijvoorbeeld bij het rookvrij maken van omgevingen zoals bushaltes.
     

GALA en OKO

In het Gezond en Actief Leven Akkoord worden gemeenten ook gestimuleerd om (domein)overstijgend samen te werken op het thema roken en andere middelen. Als gemeente word je bijvoorbeeld gestimuleerd om Opgroeien in een Kansrijke Omgeving in te zetten, waar met verschillende partijen in de leefomgevingen school, de vrije tijd, het gezin en de vriendengroep wordt samengewerkt aan het voorkomen van middelengebruik. Hierbij kan in ieder geval worden samengewerkt met de GGD, de instelling voor verslavingszorg, het onderwijs en andere partijen. Het Trimbos-instituut biedt een implementatietraject voor gemeenten die aan de slag willen met Opgroeien in een Kansrijke Omgeving.